FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-07-16

10 éves agrárkoncepciót készít a Vidékfejlesztési Minisztérium

 

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter július 15-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a tárca 10 éves agrárkoncepció készítésébe fogott bele. A most következő 6 hónap cselekvési terve pedig elkészült már.

 

A tárca koncepciója tartalmazza majd azokat a feladatokat, amelyeket a minisztérium a következő 10 évben el kíván végezni. A tervezet várhatóan 2010. végéig készül el - tette hozzá a miniszter.

Ángyán József parlamenti államtitkár közölte: a tárcánál nemcsak az ágazatot érintő koncepciót készítik el, hanem azt a stratégiai tervet is, amely komplex módon tartalmazza majd a mezőgazdaság, a vidékfejlesztés, valamint a tárcához tartozó többi terület, a környezetgazdálkodás és a természetvédelem feladatainak összességét.

Fazekas Sándor elmondta: elkészült az a cselekvési terv is, amely az elkövetkező hat hónap fontos feladatait jelöli ki a minisztérium számára. Ebből a miniszter két fontos elemet emelt ki: a felkészülést Magyarország jövő év első felében esedékes uniós elnökségére, valamint a hungarikumtörvény megalkotását, amely a nemzeti értékek védelmét szolgálja.

Ángyán József azt húzta alá: a tárca stratégiájának megalkotásakor elsődleges szempont, hogy minőségi, nem tömegtermékeket előállító legyen a mezőgazdaság. Aláhúzta: a magyar mezőgazdaság a kis- és közepes, egyéni és családi gazdaságokra épül ugyanúgy, mint az Európai Unió számos országában.  

A piacszabályozás területén most hivatalba lépett agrárkormányzat a legfontosabbnak azt tartja, hogy a belpiacot meg lehessen őrizni a magyar áruk számára. Ennek egyik fontos eszköze, hogy a helyben megtermelt élelmiszereket regionálisan lehessen minél könnyebben forgalmazni, így megteremtve a helyi termelés és fogyasztás összhangját. Jelezte azt is: a támogatási rendszert felül kívánják vizsgálni, különös tekintettel az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program forrásainak elosztására. E program projektjeinek átvilágítása várhatóan október közepéig elkészül.

Ángyán József beszélt arról is, hogy újra kell építeni  a kutatás támogatását, valamint a meglévő genetikai alapok megőrzését szolgáló hálózatot.  Ángyán József ugyancsak az MTI kérdésére válaszolva arról beszélt, hogy a borászati kutatóintézetek, kutatóhelyek megőrzését szintén fontosnak tartja, beillesztve a kutatóhálózat működési feltételeinek javításába. Az MTI kérdésére válaszolva Fazekas Sándor az SPS-törvény alkotmánybírósági elutasításával összefüggő nemzeti támogatás (Top-up) felülvizsgálatát is ígérte, ám jelezte, hogy ezen a kérdésen a szakértők még dolgoznak.

 


 

A FATÁJ észrevétele a fenti hírhez:

Erősen reméljük, hogy csak az MTI-nek leadott, majd az onnét többek által átvett sajtóközlemény hibája, hogy a fentiekben a hazai erdők és az erdőgazdálkodás említést sem érdemelt annak ellenére, hogy hazánk területének 1/5-ről, a gazdálkodásba vont területeknek pedig az 1/4-éről van szó. Továbbá e szakterület több tízezer ember megélhetését biztosítja, valamint az erdők létükkel és mennyiségi, illetve területi gyarapodásukkal jelentősen hozzájárulnak a klímaváltozás fékezéséhez.

Hagyományosan az elsődleges faiparnak is főhatósági gazdája a Vidékfejlesztési Minisztérium. Reméljük, hogy a a 10 éves koncepcióban az erdőgazdálkodás és a fahasznosítás (ipari és fűtési / energetikai) is szerepelni fog mint két kifejezetten vidéki gazdálkodási tényező, valamint az erdőtelepítések és leendő fás szárú energiaültetvények által a földhasznosítás jelentős tényezője.

 

A Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján a 10 éves agrárkoncepcióval kapcsolatban ma még nincs ismertetés és hasonlóan nem található meg a 6 hónapos cselekvési terv sem. Reméljük ez utóbbiban az erdőgazdálkodás területi súlyának megfelelően szerepel.

Forrás: mno.hu 07-15, privatbankar.hu 07-15, dunatv.hu 07-15, mfor.hu 07-15, hirszerzo.hu 07-15, hirextra.hu 05-15
Összeállította: Mőcsényi Miklós

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.