FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-07-23

Az Európai Papíripari Szövetség (CEPI) közzétette 2009. évi adatait

A CEPI június végén tette közzé elemzését, melyben számunkra a fapép és fa fogyasztási adatok, illetve az általános tendenciák az érdekesek. 2008-2009. a 10 évvel azelőtti szintre visszaesést hozta.

 

Az Európai Papíripari Szövetségben (Confederation of European Paper Industries, CEPI) a tagok: Ausztria, Belgium, Csehország, Finnország, Franciaország, Németország, Magyarország, Olaszország, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia , Szlovákia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Hollandia, Egyesült Királyság. A CEPI tagsága Európa egészének pép* termeléséből 85%-ot, papír termeléséből 90%-ot képvisel.

*A pulp fordítására a pép szót használom. A pép tehát tartalmazza a különböző vegyi eljárású cellulózt és a mechanikai úton rostosított pépeket.

 

A fentiekben említett elemzés címe: CEPI's Key Statistics 2009 , a CEPI honlapjának statisztikai részében, illetve ezen a kapcsolón érhető el. Az A5-ös méretű, 28 oldalas kiadvány minimális kísérőszöveggel, sok és jól áttekinthető grafikonokkal mutatja be a pép és papíripar változásait több esetben is 1991-2009. időszakban évenkénti, máshol ennél rövidebb időtávra szóló adatokkal. A CEPI tagságra részletesebben, ugyanakkor jelzi a világ főbb adatait is.

 

A CEPI országokat összesítő fő adatlap a cégek és gyáregységek számának csökkenését mutatja., továbbá az alkalmazotti létszám is erősen visszaesett, de ez utóbbi már hosszabb ideje tartó folyamat. A papírfa (pupwood, hengeres és apríték együtt) fogyasztás a 2007-re viszonylag magas szintet ért el, ahonnét drasztikus csökkenés következett be. Ehhez hasonló a pépfogyasztás esete is.

A használtpapír begyűjtés ugyanakkor 2008-ban kicsit még nőni is tudott, 2009-re pedig csak enyhén csökkent. A használtpapír felhasználás visszaesése is enyhébb, mint a fafelhasználásé volt. A visszagyűjtési hányad pedig 2008-ban és 2009-ben is tovább nőtt.

A papírgyártás alapanyag felhasználásánál az látható, hogy a fa alapú pép fogyasztása 1991-től csak igen lassan nőtt 2007-ig, majd 2008-2009-ben erősen visszaesett. A papír újrahasznosítás ugyanakkor gyorsabb ütemben bővült ebben az időszakban. Így az összes alapanyagok között a faalapú pép hányada 51,1%-ról 40,4%-ra esett vissza. (A grafikonban a kék színű terület a nem-rost anyagokat, tehát a papírgyártás papírba épülő vegyi anyagait mutatja, melyek részaránya alig változik.)

Érdemes még kiemelni a papírfa eredet és fafaj szerinti megoszlását mutató oldalt. A CEPI országok tehát összesen 136,0 millió m3 papírfát fogyasztottak, ami 11,5%-os visszaesés a 2008. évi 153,6 millió m3-hez képest.

2009-ben a teljes mennyiség 83%-a származott ezen országokból, illetve 17% volt az e térségen kívülről érkező import. Az apríték hányada az importban sokkal alacsonyabb, mint a térség országaiból származó fánál. A fafajokat illetően az összes felhasználás 72%-a fenyő, 28% pedig lombos fafaj. A fenyőn belül a lúc és az erdeifenyő egymással közel azonos mennyiségűek. A lombosban a sorrend: nyír (13,5%), eukaliptusz (9,7%), rezgőnyár (1,7%), bükk (3,1%) és egyéb lombosok (1,7%).

Érdemes az egész anyagot áttanulmányozni, különösen azoknak, akik papírfával, illetve más sarangolt árukkal foglalkoznak.

Összeállította: MM

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.