FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-08-19

Tizenegy milliárdos biomassza beruházás Vép és Táplánszentkereszt határában

Biomassza erőmű épülhet Vép és Táplánszentkereszt határában. A települések képviselő-testülete támogatja a beruházók elképzeléseit. A faapríték-tüzelésű, áramot és hőt előállító zölderőmű a tervek szerint 2013 harmadik negyedévében kezdi meg a kereskedelmi üzemet.


Vép és Táplánszentkereszt önkormányzati képviselői a Szentgotthárd-Heiligenkreuz-i ipari parkban Fotó: Kovács Péter

Szabad utat adott Vép és Táplánszentkereszt önkormányzata annak a beruházói elképzelésnek, amely szerint biomassza erőmű épülne a két település határában. A képviselő-testületek rendkívüli együttes ülésen mondták ki az igent nemrég: zöld utat adtak a projektfejlesztőnek a tervezési és engedélyezési fázis megkezdéséhez. A vépi testület úgy fogadta el az erőműépítés tervét, ha az megfelel az engedélyező hatóságok előírásainak, különös tekintettel a környezetvédelmi kritériumokra.

A táplánszentkereszti testület is támogatja az elképzelést, azzal a kitétellel, hogy az erőmű képviselője megállapodást köt a községgel a működés alatt a település részére nyújtott támogatásról. A döntést egyébként minden részletre kiterjedő, mintegy három hónapos tájékozódási szakasz előzte meg. Lapunk is beszámolt arról, hogy jártak például a képviselők a Szentgotthárd-Heiligenkreuz-i iparai parkban, ahol megtekintették a már működő, faapríték tüzelésű biomassza erőművet.

Kovács Péter vépi alpolgármester arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a létesítmény valamennyi egységébe bekukkantottak, s számukra megnyugtató volt, hogy a modern technológiának köszönhetően az épületen kívül sem zajt, sem más környezeti ártalmat jelentő szennyezést és füstgázkibocsátást nem tapasztaltak.

- A beruházó a BIO-NRG Kft., egy projekttársaság, amely kizárólag azzal a céllal jött létre [2010.ápriliásban alakult, 500 eFt alaptőkével - FATÁJ.szerk], hogy egy 13,8 megawatt villamos és körülbelül 5 megawatt hőkapacitású, úgynevezett co-generációs biomassza tüzelésű erőművet fejlesszen, építsen és helyezzen üzembe Vép és Táplánszentkereszt határában - tudtuk meg Csalavári Lászlótól, a cég szóvivőjétől.

- Az új BNRG Zölderőmű a jelenleg elérhető legmodernebb technológiát fogja alkalmazni, aminek köszönhetően a közvetlen környezetet nem éri negatív környezetterhelő hatás - magyarázta Csalavári László. - A beruházás jelenlegi árakon számított teljes értéke mintegy 11 milliárd forint. A költségeket a BIO-NRG Kft. saját tőkéből és banki beruházási hitelből tervezi finanszírozni. Az erőmű üzembe állításával közvetlenül mintegy negyven új munkahely jön létre, ezzel hozzájárulunk a környező települések munkaerőpiacának bővítéséhez. A szóvivó arról is beszámolt, hogy az alapanyagellátás közúton történik, naponta hozzávetőleg 16-20 tehergépkocsi szállítja a szükséges tüzelőanyagot. A járművek négy különböző irányból érkeznek majd a létesítményhez, és a cég garantálja, hogy a teherautók kötelező megközelítési és elhagyási útvonala a környező települések belterületét nem érinti.

 


Az Erdészeti Tudományos Intézet sárvári központjában állítják elő az energetikai faültetvények szaporítóanyagát. Fűz, nyár, akác telepíthető a talajvizsgálat után kiválasztott területre. Egy hektárról évente átlagosan húsz tonna élőnedves alapanyag nyerhető. Az energetikai faültetvények telepítésével tehermentesíthetők az erdők a nagyobb igénybevételtől

Kérdésünkre Csalavári László kifejtette: a BIO-NRG Kft. rendelkezik a szükséges mennyiségű - évi százhúszezer tonna - faapríték alapanyaggal, mivel a régióból mintegy húsz faipari vállalkozással kötöttek alapanyagellátási szerződést, mégpedig másfél évtizedes, határozott időtartamra. Az alapanyagellátáson keresztül így a BNRG Zölderőmű további több mint száz fő részére biztosít munkalehetőséget közvetett módon, hosszú távra.

Az építési területet - amely a Vép felé vezető út mellett, az új trafóállomással szemben van - már kijelölték, és a projektfejlesztés, engedélyeztetés megkezdésének érdekében a beruházó megkötötte a szükséges szerződéseket.

A beruházásról írt első cikkünk nyomán Bokor Péter természetvédő levélben fejezte ki kétségeit. Amiatt aggódik, hogy az erőmű üzemeltetéséhez szükséges élő fa alapanyagot honnan szerzi be a cég. Szerinte ugyanis jelentős erdőterületek vannak magánkézben, a tulajdonosok gyorsan akarnak pénzhez jutni, ezért nem restek letarolni az erdőket. Állítása szerint a jelenség Vas megyében is megfigyelhető. A BIO-NRG Kft. vezetői szerint a tervszerű erdőgazálkodás garancia arra, hogy miattuk se több, se kevesebb fát nem vágnak ki. A beruházó egyébként oldalt nyitott a vezető közösségi portálon, ahol az erőművel kapcsolatos minden kérdést megválaszolnak.

 

A jövő az energiaerdőké

Az energetikai faültetvények kitűnő alapanyagot szolgáltathatnak a megújuló energiát hasznosító erőműveknek. - Az erdőgazdálkodásra vonatkozó törvények garantálják, hogy hazánk faállományát nem égetik el energetikai célra - állítja határozottan dr. Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet igazgatója. Az elmúlt fél évszázad erdőtelepítési programjainak köszönhetően megduplázódott az erdőterület, de a magántulajdon korlátozott, s szigorú előírások vannak a tekintetben, hogy mikor mit termelhetnek ki a birtokosok. Az erdők fenntartható használatával (is) foglalkozó ERTI vezetőjétől megtudtuk: az erdővagyon jelenleg mintegy 350 millió köbméter, évente 13 millió köbméter növedék keletkezik, s ennél kevesebbet, 7 millió köbmétert vágnak ki. Nincs tehát rablógazdálkodás a hazai erdőkben.

 


Dr. Borovics Attila, az ERTI igazgatója Fotó: Benkő Sándor

Az újonnan jelentkező igények miatt - mint amilyen egy biomassza-erőmű üzembe állítása - azonban hosszú távon az erdő faalapanyag-termelő képessége nem tartható. Új források után kell nézni, ilyen lehet az energetikai faültetvények létrehozása. Ezekkel tehermentesíthetők az erdők a későbbi nagyobb igénybevételtől. Ráadásul az energetikai faültetvények vágásfordulója nem 50-100 év, hanem 2-3 éves rotációban elő lehet állítani a tüzelőt.

Az ERTI-nél nemcsak a szaporítóanyagok kikísérletezésével foglalkoznak, hanem a fajtákat nemesítik és termelik is. Mivel igényes növényről van szó, meghatározott termőhely szükséges a hasznot hozó produkcióhoz. A jövő útja mégis az energetikai faültevények létrehozása, ezekre közösségi támogatás is igénybe vehető, s egyszeri telepítés után minimális a fenntartási költség.


Forrás:
VasNépe

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.