FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-08-26

3. innoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Kiállítás és Vásár 2010 - 150 éves a SMAFC-NYME

Az innoLignum a kezdetek óta többet jelent, mint egyszerű szakmai rendezvény. Hagyományok erősödnek tovább, régi barátságok elevenednek fel, a közös emlékek új életre kelnek ezeken a napokon.

Ezért is képes befogadni és támogatni egy olyan programsorozatot, amely a nagy múltú SMAFC-nak kíván méltó emléket állítani. Ennek módjáról és okáról kérdeztük Prof. Dr. Takáts Pétert, a Nyugat-magyarországi Egyetem oktatási rektorhelyettesét, a SMAFC tanárelnökét.

 

Az egyesület korábbi tanár elnöke Prof. Dr. Winkler András szavai szerint: "Egyesületünk hazánk legidősebb és Európa még ma is működő sportegyesülete, mely túlélt két világháborút és jó néhány rendszerváltást; -az idők a rendszerek változnak, a SMAFC örök."

 

Mi az az erő, amely egy oktatási intézetben működő sportegyesületet, "örökéletűvé" tesz?

A SMAFC ill. jogelőd intézménye 1860-ban alakult Selmecbányán Hampel Adolf és Cseh Lajos hallgatók elképzelése alapján. Szervezett keretek között kezdetben két "szakosztály"- az Akadémiai Torna Egylet és az Akadémiai Vívóegylet- működött. Az edzések és mérkőzések helyszíne kezdetben a Leányvár, majd a Zöldfa vendéglő ill. az Óvár volt. A 150 év alatt sok nehézségen átesett sportkör többször is képes volt talpra állni, megújulni, mert mindig akadt néhány megszállott sportszerető intézmény és/vagy sport vezető ill. közösség akik a selmeci hagyományokból táplálkozva előre lendítették annak működését. Az egymás iránti tisztelet, segítőkészség és megbecsülés mindenkor szent és sérthetetlen volt valamennyi selmeci diák számára, amely még napjainkban is egy elválaszthatatlan kapcsot jelent számunkra és az Alma Mater között. A sport iránti szeretet vezérelte a mindenkori diákságot, mely különleges emberi értékek kibontakozását is elősegítette. Mint oktatási intézményben működő sportegyesület a nehézségek ellenére napjainkban is ebből a hihetetlen őserőből táplálkozunk, mert aki elfelejti a múltját és nem törődik a jelenével, annak nincs jövője sem.

 

A másfél évszázados jubileum, a dicső múlt előtt méltó képen tisztelegni nem könnyű dolog. Milyen rendezvényekkel készülnek a "születésnapra"?

A 150 éves jubileum megünneplésére egy a 2010. évet átölelő rendezvény sorozattal kívánunk megemlékezni.

Az első programunk 2010. április 1-3. között lezajló Magyar Egyetemi és Főiskolai Bajnokság (MEFOB) női-férfi Kosárlabda Döntő volt, mely nagy örömünkre a visszajelzések alapján országos elismertséget vívott ki magának. A négy-négy csapat részvételével megrendezésre került fináléban a magyarországi felsőoktatási intézmények közül mindkét nemben egyedül a SMAFC képviseltette magát, minek eredményeképpen a női csapat történelmet írva először nyert arany érmet, miközben a fiúk is becsülettel helyt állva, bronz érmet szereztek.

A központi rendezvényprogramok 2010. szeptember 6-11. között kerülnek lebonyolításra. A programok 2010. szept. 6.-án a Krasznai Ferenc Sportcsarnokban 14.00-kor Emlékkiállítás megnyitóval kezdődnek, ahol vitrinekben eddig még nem látott féltve őrzött ereklyék kerülnek bemutatásra, majd az egyik legsikeresebb sportág a Karate szakosztály bemutatójával folytatódik. A Tájfutó szakosztály különleges körülmények között a Botanikus Kertben rendez három (A, B, C) nehézségi fokozatú versenyt 2010. szept. 7.-én 15,00-kor, mellyel párhuzamosan a sportcsarnok alsó termében a Vívó szakosztály tart bemutatót. A Sakk szakosztály szimultán játékkal ünnepel a "D" Épület 11. sz. tanteremben 2010. szept. 8.-án 15,00-kor, miközben az Asztalitenisz szakosztály párhuzamosan a Krasznai Ferenc Sportcsarnokban, neves világbajnok részvételével tart bemutatót.

A központi ünnepség napja 2010. szept. 9.-Én 12.30-kor Zombori István emléktáblájának avatásával és a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium, Kollégium és Szakképző Iskola tornacsarnokának névadó ünnepségével veszi kezdetét. Ezt követően a Krasznai Ferenc Sportcsarnokban 14.00-kor kezdődik az ÜNNEPI NAGYRENDEZVÉNY és átadásra kerülnek, a Jubileumi Emlékkönyvek, Emlékérmek, Emléklapok és Sálak, majd felavatásra kerül a sportcsarnok előterében az elhunyt SMAFC sportolók és vezetők emléktáblája.

Az ünnepi nagyrendezvény a 17.00 SMAFC-NYME - SzESE szombathelyi női HEPP Kupa és 19.00 SMAFC-NYME- Budapesti HONVÉD férfi kezdődő kosárlabda mérkőzésekkel zárul, miközben lehetőség nyílik egy kihelyezett posta segítségével a jubileumi bélyeget, emlékkönyvet csak ezen a napon JUBILEUMI PECSÉT használatával örökké emlékezetessé tenni.

A jövő generáció nevelése minden sportegyesület számára kötelező jelleggel bír, így a SMAFC női-férfi kosárlabda utánpótlása is bemutatkozik 2010. szept. 10.-én 15.00-kor. Késő délután 19.00- kor -a 150 éves hagyományhoz híven- a Közgazdasági Tudományi Kar épületének aulájában vacsorával egybekötött JUBILEUMI SPORTBÁL kerül megrendezésre. A központi rendezvényprogramok végül, de nem utolsó sorban- 2010. szept. 11.-én 15.00-kor a Nagycenki Méntelepen a Lovas szakosztály bemutatójával zárulnak, mely szakosztály az egyik legfiatalabb, de annál dinamikusabban fejlődő és kiváló vezetéssel megáldott és sportolókból álló csapat.

Az innoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat keretében Történeti Kiállítási Stand kerül felállításra az MKB Aréna Sopron -Kisterem helyszínnel, különös tekintettel az intézményünkben végzett erdészeti és faipari szakemberekre.

A 2010 év harmadik kiemelt eseménye a minden évben megrendezésre kerülő Krasznai Ferenc Kosárlabda Torna, melyet a Győr-Moson-Sopron Megyei Kosárlabda Szövetség javaslatára és azzal karöltve 2010. szept. 23-25. a legendás hírű edző, Krasznai Ferenc "A MESTER" emlékére előzetes tervek szerint, ezúttal a róla elnevezett és teljesen felújított sportcsarnokban négy férfi csapat, köztük a SMAFC-NYME- részvételével kerül lebonyolításra.

 

Kiket várnak, illetve kiket hívtak meg az ünnepi alkalmakra?

A 150 éves szeptemberi rendezvénysorozatra több mint 720 meghívót küldtünk ki. Elsősorban a dicső múlt kiváló sportolóit, nagy elődöket szándékoztunk meghívni, akik a nehézségek ellenére oly sok megbecsülést és hírnevet szereztek a SMAFC sportkörnek. A legnagyobb nehézséget a volt régi alapító tagok, kiváló sportemberek címjegyzékének összeállítása jelentette, mivel sok szakosztály idővel átmenetileg vagy véglegesen megszűnt. A munka megkezdésekor már éreztük, hogy szinte lehetetlen feladatra vállalkoztunk és minden bizonnyal, legnagyobb igyekezetünk ellenére is kimaradhattak néhányan a névjegyzékből, akiktől ezúton is elnézést kérünk. A volt SMAFC sportolók mellett felsőoktatási intézmények vezetőit, sportszervezetek és sportkörök képviselőit, a régmúlt nagy csatáinak ellenfeleit is meghívtuk, továbbá államtitkárokat, országos sportszervezetek vezetőit és városvezetőket, politikusokat, a média képviselőit, akik a meghívóban elhelyezett mellékleten vagy megjelölt telefon számon ill. címen elektronikus úton is jelezhették részvételi szándékukat.

A SMAFC sportkör vezetése nevében ezúton szeretném megköszönni mindenkinek, aki bármilyen formában segítette a Jubileumi Ünnepségsorozat méltó megünneplését. Külön köszönöm azoknak, akik több évtizeden át féltve őrzött képekkel, érmekkel, különleges ereklyékkel és levélben megírt történetekkel elősegítették a Jubileumi Évkönyv, ill. Kiállítás elkészültét. Kívánok mindenkinek jó egészséget, a fiatalabb korosztálynak további sportsikereket hagyományos köszöntésünkkel "Jó szerencsét"!

 

A konferencia programjáról és rendezvényeikről részletesen tájékozódhat a hivatalos honlapon, a www. innolignumsopron.hu elérhetőségen.

 

(x)

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.