FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-08-31

Miskolci biomassza (faapríték) erőmű - félelmek

Sokak szerint a város Kilián lakótelepének közepén épülő biomassza-égető esetleges kockázatairól nem tájékoztatták időben a lakókat. A beruházó cég, a Bioenergy Miskolc Kft. ügyvezetője, Méhn Imre igyekszik eloszlatni az égetővel kapcsolatos aggodalmakat.


Miért kell Miskolcnak ez a biomassza égető?

Méhn Imre: Egy három megawattos, fa-tüzelésű kazánt építünk, amely az év százhúsz napján, a fűtési szezonban a miskolci távfűtésnek hőt ad el. A beruházással mintegy egymillió köbméter földgáz váltható majd ki. A miskolci biomassza-égető makettje A szükséges alapanyagot a Miskolci Városgazda Kft-től, az AVE Kft-től, illetve a környékbeli erdőtulajdonosoktól fogjuk megvásárolni, erdőgazdasági apríték formájában. Tehát cégünk nem fog kivágni egyetlen erdőt sem.

 

Miért egy lakótelep közepén tervezik az égetőt, oda, ahol óvoda, bölcsöde is van?

M.I.: Tévedés, szó sincs lakótelep közepéről. A beruházás a Lorántffy Zsuzsa utca melletti iparterületen fog megvalósulni, ott jelenleg autókereskedések, szervizek működnek.

 

Ennek ellenére, a közelben lakóknak nyilvánvalóan nagyobb zajjal és a jármű forgalom tetemes növekedéssel kell számolniuk. Lesz-e az égetőnek a környezetre, egészségre ártalmas hatása?

M.I.: Megint csak, tévesek a feltételezések. A faaprítékot közúton szállítjuk majd, melynek eléréséhez a Lorántffy egyik mellékutcáját hosszabbítjuk meg. A telephelyen nem lesz faaprítás, csak tárolás, az alapanyag beszállítást munkanapon, munkaidőben oldjuk meg. Napi egy teherautónyi fára lesz szükségünk a működéshez. A kazánház természetesen csak a fűtési szezonban üzemel. Nem léphetjük túl a zajterhelésre, az emissziós kibocsátásra meghatározott értékeket, a szakhatóságok folyamatos ellenőrzést fognak végezni, a lakóknak tehát nincs mitől tartaniuk. A faapríték tüzelésű kazánnak egyébként semmilyen káros hatása nincs az emberi egészségre.

 

Mégis, nem kellett volna először az embereket tájékoztatni a készülő beruházásról, majd a véleményük meghallgatása után beszerezni az induláshoz szükséges engedélyeket?

M.I.: Mi fordítva gondoljuk. A beruházás részleteiről tájékoztatjuk a lakókat, de ez csak akkor lehet korrekt, ha előtte minden szükséges engedélyt beszereztünk, ugyanis ekkor állnak rendelkezésre a megfelelő műszaki adatok. Az engedélyeztetési eljárásnál a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal lép fel mint független szakértő, de a környezetvédelmi hatóság engedélyeit is be kell szerezni. A Miskolcra tervezett kazánházhoz hasonló, öt megawattos égető az országban már több helyen működik, például Mátészalkán és Tatán is, de a pannonhalmi apátság is ilyen fűtési rendszert vezetett be.

 

A beruházás összköltségét 780 millió forinra teszik. Nagyrészét az önkormányzat az uniós támogatásból finanszírozott Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) néven futó pályázat révén kívánja lehívni. Furcsa, hogy az önkormányzat miért elégedett meg azzal, hogy a vállalkozásban 25 százalékos részesedése legyen, miért engedett át 75 százalékot a Wis Rt.-nek, a milliárdos üzletember, Wicha József cégének?

M.I.: Hiába nyerünk a pályázaton, a pénzt utólag folyósítják. Az önkormányzatnak erre a 25 százalékos részesedésre telik. Ennek ellenére - a város érdekeit szem előtt tartva - a lényeges döntéseknél, a társasági szerződés értelmében, egyhangú jóváhagyásra lesz szükség.

 

Forrás: hvg.hu

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.