FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-09-08

Kísérlet - milyen házakban élünk majd a jövőben

A Model Home 2020 elnevezésű kezdeményezés során a VELUX Cégcsoport több partner közreműködésével hat teljes, a fenntartható építkezés jegyében készülő házat épít fel Európában.


A projekt révén több ismeretet szerezhetünk a fenntartható építészetről, mint fogalomról, de arról is, hogy termékeink a jövő otthonai tekintetében milyen szerepet játszhatnak.

 

A hat kísérlet teljesen különbözik egymástól, viszont mindegyik az úgynevezett Aktív Ház alapelvei szerint készül. Ez dióhéjban azt jelenti, hogy az épületekben a teljes energiafelhasználás és az életminőség - azaz a beltéri klíma, a napfény és a szellőzés - egyensúlya figyelhető meg. Az első két épület már elkészült Dániában, a következő négy pedig Ausztriában, Franciaországban, Németországban és Angliában készül. Minden ház építésekor figyelembe és számításba kell venni annak az országnak az éghajlatából, a kultúrájából és építészetéből adódó különbségeket, ahol az felépül.

Nem hétköznapi ház

Ez alkalommal az elsőként átadott családi házról számolunk be, amely a dániai Arhusban épült fel 2009 tavaszán és júliusban már egy harmadik gyermekét váró kétgyermekes család költözött be a házba. Az épület a megvalósítás során a "Home for Life" elnevezést kapta.

 


A házat úgy tervezték, hogy a napból érkező energia teljes mennyiségét kihasználja

Az "Otthon egy életre" koncepcióját a VELUX Cégcsoport és a VELFAC dolgozta ki az aart arkitekter építészeti és az Esbensen mérnöki tanácsadó céggel együttműködésben. A koncepció egy interdiszciplináris projekt eredménye, amelynek keretén belül az energiafogyasztás, a kényelem és az építészet harmonikus egységet alkot annak érdekében, hogy az otthonokban és azok közvetlen környezetében a lehető legjobb életminőséget biztosíthassuk.

A házat úgy tervezték, hogy a napból érkező energia teljes mennyiségét kihasználja a napkollektorok, napelemek és a szoláris hőnyereség segítségével, technológiája révén pedig automatikusan vezérli a szellőzést és biztosítja a kedvező beltéri klímát. Az ablakokat a nap járásának, az évszakok változásának és a lakók igényeinek megfelelően helyezték el, és a ház minden részét a környezetre gyakorolt hatás aprólékos figyelembevételével alakították ki. A felhasznált anyagok tekintetében is így történt: a közvetlen motiváció a tartósság igénye, az alacsony szén-dioxid-kibocsátás és a karbantartás szükségességének kiküszöbölése volt.

 

Az épület esetében a cél az, hogy a család szükségleténél több energiát termeljen. Ez azt jelenti, hogy a fennmaradó energiát értékesíteni lehet, amelynek következtében a villanyszámla bevételi forrássá válik. Az elkövetkező évek során bebizonyosodik, hogy a ház valóban az elvárt energiateljesítményt és belső klímát nyújtja-e. Arra is fény derül majd, hogy a házban élő család maga is megtapasztalja-e, hogy ez semmi esetre sem egy hétköznapi ház.

 

Forrás: Passzívház Magazin

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.