|
|||||||
FATÁJ archívum:
FATÁJ-online
A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le: |
2010-09-14
HORDÓKÉSZÍTÉS A hordó a borászat nélkülözhetetlen kelléke. Bemutatjuk, hogyan készül a hordó és miként dolgozik egy kádármester. A kellemes hangulat záloga: jó társaság, és néhány palack jóféle bor. Utóbbihoz szükségeltetik szőlő, borospince, és még valami; az elmaradhatatlan hordó.
Siklósi Mátyás kádár. Régi kádár család az övé. Édesapja, de még a nagyapja is hordókészítéssel kereste a kenyerét.
Siklósi úr kezében méterrúd. A mester most is dolgozik. Azon van, hogy ebből a rengeteg nyers fából kiválogassa a megfelelő alapanyagot egy készülő hordóhoz. Mint a legtöbb kádár, ő is csak tölgyből dolgozik, ez a fafajta ugyanis könnyen megmunkálható. Ezt a tulajdonságát tovább javítják azzal, hogy a dongákat a fa kivágása után legalább 18 hónapig állni hagyják. Ezalatt a másfél- két esztendő alatt a nyersanyag számtalanszor megázik és kiszárad. Így a benne lévő olajok eltávoznak.
A tölgy másik előnye, hogy rendkívül strapabíró, ami nem mellékes szempont. A hordónak ugyanis még 40- 50 év múlva is hordónak kell maradnia.
Forrás: FreePress
|
| |||||
|