FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-09-21

Változott a megújulóból termelt áram támogatása

A megújuló és a hővel kapcsolt áram termelését 2010 első felében 44,2 milliárd forinttal támogatták a felhasználók, ami 4,1 százalékkal több az előző év hasonló időszakánál. Ugyanakkor fajlagosan, azaz egy kilowattórára vetítve a támogatás 11,74 forintról 11,44 forintra mérséklődött.

A Magyar Energia Hivatal honlapján hétfőn megjelent összefoglalóból kiderül, hogy a távhőszolgálatás számára termelt hővel kapcsoltan előállított villamos energiát kilowattóránként 11,20 forinttal támogatta a fogyasztó, míg 2009 első felében 12,26 forint volt a támogatás összege. Ugyanakkor a megújuló energia támogatása kilowattóránként 10,85 forintról 12,25 forintra emelkedett.

A szolgáltatók számára kötelező átvétel, azaz megvásárlás alá eső áram átvett mennyisége 6,8 százalékkal 3.862,3 gigawattórára nőtt. Az év első felében egyébként 14.071,7 gigawattóra volt Magyarországon az áramfelhasználás. Változatlanul a hővel kapcsolt áramtermelés "vitte el" a támogatás nagy részét, 67 százalékát. A támogatás 29,6 milliárd forintos összege 4,1 százalékkal kevesebb volt a bázisnál. A kapcsoltan termelt áram a kötelező átvétel mennyiségében 69 százalékot jelentett, míg egy évvel korábban ez az arány 70 százalék volt. A megújuló energia támogatása 14 milliárd forintot tett ki, 27,4 százalékkal többet a bázisnál. A megújuló mennyisége a 2009 első félévi 28 százalékról 29 százalékra emelkedett. A fennmaradó hányad a hulladékból, biogázból és eltérő tüzelőanyagból előállított áram.

 

A megújuló energián belül a biomassza és a szélerőművek termelése növekedett 2009 első feléhez képet. A széllel előállított 230,3 gigawattóra áram 47,2 százalékkal volt több a 2009 első félévinél, és aránya ötről hat százalékra emelkedett. A biomassza mennyisége 11,11 százalékkal 811,2 gigawattórára nőtt, aránya pedig 20-ról 21 százalékra változott. A bázis időszak, azaz 2009 első fele óta 19,8 megawatt biomassza-, 5,5 megawatt biogáz-, és 27 megawatt szélerőmű- kapacitást építettek ki.

 

Forrás: AlternatívEnergia

 

FATÁJ kiegészítés: az eredeti anyagok a Magyar Energia Hivatal honlapjáról. (Érdemes átnézni ezeket, sok további érdekes részlet van bennük a biomassza ügyekben érdekeltek számára.)

Az átvételi kötelezettség keretében megvalósult villamosenergia-értékesítés főbb mutatói 2010. első félévében. pdf

Az átvételi kötelezettség keretében megvalósult villamosenergia-értékesítés főbb mutatói 2009. évben. pdf

A kötelező átvételű villamos energia átvételi árai 2008-2010. xls

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.