FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-10-08

Faanyag versus Vörös iszap

Dr. Németh Róbert, egyetemi docens, a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar, Faanyagtudományi Intézete munkatársának nyílt levele, az alumíniumgyártás melléktermékeként keletkező vörös iszap kitörése miatti katasztrófahelyzet fokozódó mérete okán.

Kedves Kollégák!

 

Az alumíniumgyártás melléktermékeként keletkező vörös iszap kitörése miatti katasztrófahelyzet fokozódó méreteket ölt.

Engedjék meg, hogy néhány gondolatot megosszak Önökkel. Néhány idézettel kezdenék, melyek az Európai Únió Tanácsa 10917/06 jelű dokumentuma kivonatai.

 

1. A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS IRÁNTI KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSUNK

A fenntartható fejlődés azt jelenti, hogy a jelenlegi nemzedékek szükségleteit úgy kell kielégíteni, hogy az ne veszélyeztesse a jövő nemzedékek saját szükségleteinek kielégítésére való képességét.

 

A Fa(anyag) Európában ezt tudja. Az alumínium?

 

2. A LEGFONTOSABB CÉLOK KÖRNYEZETVÉDELEM

A Földnek az élet sokféleségét fenntartó képességének a megőrzése, továbbá a bolygó természeti erőforrásai korlátainak tiszteletben tartása, valamint a környezet minősége magas szintű védelmének és javításának biztosítása. A környezetszennyezés megelőzése és csökkentése, valamint a fenntartható fogyasztás és termelés előmozdítása a gazdasági növekedés és a környezet állapotának romlása közötti kapcsolat megszakítása céljából.

 

A Fa(anyag) Európában ezt tudja. Az alumínium?

 

Fás kollégáim (meg nyilván még sokan) tudják, hogy az alumínium az épületelemek egy részénél (ajtó, ablak, szerkezeti elemek) kiszorította a faanyagot. Miért is? Mert ugye innovatív anyag, korszerű technológiával, kis hulladékmennyiséggel, újrahasznosítható módon előállítható, tartós, stb.

 

Ami a legérdekesebb, hogy sokan úgy vélik, környezetvédelmi célokat is szolgál, mert ugyebár nem kell kivágni az élő fákat., szegényeket, .mondjuk ezt akkor, amikor búzából készült kenyeret eszünk, a búzát pedig mindössze egy kis ideig hagyjuk élni (nem is bírná szegény 100 évig az is igaz).

 

Hogy is van ez? Mivel, hogyan is védhetjük környezetünket?

A Kolontáriaknak nyilván nem kell elmagyarázni, hogy hirtelen veszélyes környezetbe cseppentek, önhibájukon kívül. Vagy ki is itt a hibás? Aki gyártja a nyilvánvalóan rejtett veszélyekkel terhelt termékeket, vagy aki megveszi? Az emberek tájékozottsága még mindig nagyon gyenge, ez nem csak az ő hibájuk.

 

Az Egyetemek viszont tudásgyűjtő, gyarapító és elosztó helyek.

Eljutunk-e mi az emberekhez az értelmes gondolatainkkal?

Nyilván nem elég hatékonyan.

 

Ez mind persze pénzügyi kérdés is. Ezzel lehet az embereket a legjobban irányítani. Mi van benne egy műanyag- v. alumíniumablak árában? Benne van (lesz?) Kolontár és a fél Dunántúl. Érdekes kérdés ugye? Miért nincs a termékeknek az ökológiai értéke feltüntetve a terméktájékoztatókon? Foglalkozik evvel egyáltalán valaki?

 

Az erdők/faanyag kedvező hatásait megnézhetik itt (video, angol):

 

Többet is olvashatnak itt (pdf, angol):

 

Hogy nőnek fel a gyerekek? Milyen az erőhöz, a fához való viszonyuk?

Sajnos a mesevilágban (nem éppen népmese, tán a rajzfilm a helyesebb kifejezés) még sokszor gonosz favágókkal találkoznak, akik a szegény erdei állatokat zaklatják, és nem átallják elpusztítani azt, amit a természet egy évszázad alatt létrehozott (pl. egy fát). Én magam is ilyesmikre emlékszem. Fontos lenne azon is őrködni, hogy a gyerekek ne "csak" nemzeti parkokban csodálják a természet értékeit, hanem próbáljuk velük megértetni a globális összefüggéseket is, a természet értékeinek okos használatát.

A malackát is szeretjük, mégis a mese előtt rántott hús volt az asztalon. Tehát nem lehetetlen feladat.

 

Legalább diákjainknak mondjuk el, hogy jó helyre teszik a tanulásra fordított energiáikat nálunk. Ők, ha jól csináljuk, a követeink lehetnek. Lehet, hogy egyelőre még "alvó ügynökök" lesznek, de majd csak eljön az ő idejük, tán még a mi időnkben.

 

Köszönöm, mindazoknak, akik elolvasták. Talán nem volt túl unalmas. Nyilván nem csak nekem jutnak ilyesmik az eszembe., de most jólesett leírni.

 

Üdvözlettel: Németh Róbert

 

Ui: persze mindennek meg van a kontrája is. Nyilván több száz ember él az alumíniumgyártásból, ezt tiszteletben kell tartani. Nekem is vannak alumínium tárgyaim, így én is "társ tettes" vagyok. A lényeg talán az lehetne, hogy a társadalom felé hatékonyabban kellene kommunikálnunk.

...apropó épül az Egyetem területén valahol favázas szerkezettel, borítással, energiatakarékos épület?

 

Jogi Nyilatkozat: a fentiekben közreadott információ az érintett témát illetően nem teljes körű tájékoztatás. Az írásnak nem célja senki felelősségének a megállapítása, ill. az író szándéka szerint arra történő célzást sem tartalmaz.

 

Forrás: dr. Németh Róbert

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.