FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-10-12

Mobilház építési engedély nélkül?

Egy áruház parkolójában figyeltünk föl egy első pillantásra lapostetős faháznak látszó építményre, amiről első körben kiderült, hogy alapvetően nyaralónak készült. De amikor megtudtuk, hogy valójában mobil házról van szó, amihez nem kell építési engedély és építményadó sem terheli, elhatároztuk, hogy utána járunk a történetnek. A DOMINO névre keresztelt mobilházról Varga Zsolt ötletgazdát kérdeztük meg.

Hallottunk már a mobil ház műfajáról, de miben különbözik ez a mostani fejlesztés a többitől?

Gyakorlatilag azon kívül, hogy ez az épület is mobil - kerekei vannak, ezáltal önálló helyzetváltoztatásra képes, vontatható -, a DOMINO ház minden olyan jellemzővel rendelkezik, amivel a téglaházak ma Magyarországon, ellenben a mobilházak általában nem. Ezeken felül minket a fejlesztés során a külső-belső design, a környezettudatosság, és a fenntartható építészettel szemben való elkötelezettség motivált leginkább, hogy olyan egyedi ház szülessen, ami megállja a helyét az élet minden területén.

Mennyire flexibilis felépítményről van szó? Mennyiben variálható, esetleg lehet több emeletet is építeni belőle?

A DOMINO házak egyedi gyártású házak, ezért a külső és a belső variálhatóságuk szinte korlátlan. Az épület, vagy épületek különféle módon sorolhatóak, de több emelet jelenleg nem építhető belőlük.

A téglaházak és a panelházak élettartamát ismerjük. Mit várhatunk a DOMINO háztól?

A DOMINO házak - és értem ez alatt a DOMINO mobilházat és a DOMINO kész házat is -, minden olyan tulajdonsággal bírnak az élettartamot illetően, mint készházas társaik. Nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy több generációt is kiszolgálnak megfelelő karbantartás mellett.

Mit jelent ebben az esetben az, hogy a ház környezettudatos?

Alapvetően a mobilitásából adódóan nem terheli a környezetét, hiszen bármikor, bárhova áthelyezhető. Az épület nem tartalmaz káros anyagokat, nem beszélve az extenzív zöldtetőről, ami az épületfizikai előnyökön túl, további komoly ökológiai és ökonómiai előnyöket is nyújt.

Mit várhatunk a hőszigetelésétől, hogy lehet benne fűteni, esetleg hűteni?

Az épület falpaneljének rétegtervi hőátbocsátási tényezője 0.35 W/m2K. Ez az érték a kétoldali vakolattal ellátott - és hőszigetelő falazóhabarcsba falazott - 44 cm vastag POROTHERM téglafal hőátbocsátási tényezőjének felel meg. A ház fűtéséről korszerű és takarékos, mennyezetbe rejtett infrasugárzó panelek gondoskodnak.

Milyen anyagokból készült?

A mobilház teherhordó vázszerkezete két részből áll. Egyrészt egy statikailag és egyedileg méretezett acél alvázszerkezetből, másrészt a szintén méretezett acél felépítmény vázszerkezetéből. A falpanelként alkalmazott kemény poliuretán hab hőszigetelésű szendvicspanel külső fegyverzete 0.5 mm vastag horganyzott acéllemez, belső fegyverzete pedig 12 mm vastag magas fényű fehér bútorlap - normál, illetve vízálló kivitelben, függően a beépítés helyétől. Emellett a panelek élkialakítása lehetővé teszi a légzáró, jó hőszigetelő értékű, hézagmentes szerelést. A falpanelek közé integrált nagy üvegfelülettel rendelkező nyílászárók faszerkezetűek, részben toló és nyíló-bukó vasalattal, illetve fix üvegezéssel. Az üvegezés alaphelyzetben 1.1 W/m2K hőátbocsátású, kétrétegű szerkezet, de lehetőség van 1.0 W/m2K értékű üvegezés alkalmazására is. A hőszigetelt falpanel-rendszer külső felületképzése a megrendelő igényeihez igazítható: lehet szellőztetett légréssel ellátott faburkolat, illetve dryvit rendszerű hőszigetelt felületképzés.

Milyen alaptípusai vannak?

Jelenleg hivatalosan két altípust különböztetünk meg, de miután egyedi gyártásban készülnek a házak, ennek igazán nincs jelentősége. Annak azonban igen, hogy ugyan még csak a tervasztalon, de elkészült egy a magyar tájba könnyebben illeszkedő nyeregtetős változat is.

Lehet-e lakóházként is használni?

Abszolút! A DOMINO mobilházat építészek tervezték- Zács András és Andó Gergely -, nem titkoltan azzal a céllal, hogy lakóházként is használható legyen.

Mi a helyzet az engedélyekkel és az építményadóval?

Elviekben nem szükséges hozzá építési engedély - ez így van az egész EU-ban. Mivel nem minősül épületnek, ezért építményadó sem terheli. De a teljes igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy a magyar jogszabályokat tekintve a mobil ház fogalma nem tisztázott.

Mennyibe kerül?

A ház 7 millió Ft-tól kapható, de jelentősen függ az ára a felszereltségtől és a kiviteltől.


Forrás:
4szoba

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.