FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-10-13

Lengyel cégek az épületasztalos-ipari ágazatban

Nyílászáró gyártással több, mint 2.000 vállalkozás foglalkozik Lengyelországban. Van köztük néhény tucat nagy-, néhány száz közepes-, valamint ezernél több kis- és mikrovállalkozás.


Nyílászáró gyártás és export Lengyelországban 2004-2008 között (millió darabban)

A kínálati potenciál

Nyílászáró gyártással több, mint 2.000 vállalkozás foglalkozik Lengyelországban. Van köztük néhény tucat nagy-, néhány száz közepes-, valamint ezernél több kis- és mikrovállalkozás. Soraikban találhatunk modern, jól kiépített gépparkkal rendelkező cégeket éppúgy, mint kisebb asztalos-üzemeket, melyek számára az ablakgyártás kiegészítő, gyakran alkalmi elfoglaltság. Az ágazat tehát rendkívül szétaprózott. 2008-ban az öt legnagyobb vállalat piaci részesedése a lengyel nyílászáró-piacon nem haladta meg a 20%-ot, a piac forgalmának felét mintegy 35 vállalkozás állította elő. Az ablakgyártás volumene Lengyelországban néhány éve dinamikusan növekszik. 2009-ben több, mint 12 millió ablak került legyártásra, melyből közel 70% készült műanyagból, míg kb. 30%-uk fából. A fennmaradó részt az aluminium és acél ablakok tették ki.


Az EU legnagyobb fa nyílászáró gyártóinak exportja (ezer darab)

A gyártott mennyiség utóbbi években tapasztalt jelentős növekedésének köszönhetően Lengyelország - közvetlenül Olaszország után, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Spanyolország mellett - ezen termékek egyik legnagyobb előállítójává vált az Európai Unióban. Becslések szerint országunkban az e termékek gyártásával foglalkozó összes vállalkozás értékesítési bevétele 2009-ben kb. 7,5 miliárd zł (486 milliárd Ft*) volt, annak ellenére, hogy gyártási kapacitásukat nem több, mint 73%-ban használták ki.

Lengyelország nem azért tartozik a legnagyobb nyílászáró gyártók csoportjába, mert nagy az építőipari piaca, hanem azért, mert a fa- és műanyag ablakok export-volumenét tekintve elsők vagyunk az Európai Unióban.

Épp az export növekedésének köszönhetően következett be a termelés határozott növekedése Lengyelországban az elmúlt években. 2004-ben a kivitel a lengyel termelés kb. 13%-át tette ki, míg 2008-ra ez az arány megkétszereződött (az export-volumen közel háromszoros növekedése mellett), minek eredményeként minden negyedik Lengyelországban gyártott ablak külföldön talált vevőre. Ez azt jelenti, hogy 3,4 millió darab termék kelt el külföldön, miközben a kínálati potenciál ennél jóval nagyobb. Számos vállalat termel két-, sőt egyműszakos munkarendben. Amennyiben nagyobb megrendelést kapnának, rövid időn belül képesek lennének a jelenleginél 20-30%-kal kal több ablakot gyártani. Mindezt új gépparkba történő további beruházások nélkül. Azt jelenti mindez, hogy az ablakgyártók akár 6 millió db/év szinten képesek kielégíteni a külföldi megrendelők igényeit.


Az EU legnaygobb PVC nyílászáró gyártóinak exportja (tonna)

Ez ideig a lengyel üzemekben gyártott ablakok főként csehországi, németországi és szlovákiai megrendelőkhöz, vagyis szomszédainkhoz kerültek. A franciaországi és nagy-britanniai értékesítések viszonylag nagy aránya egyidejűleg arról tanuskodik, hogy a lenygel gyártók más, távolabbi európai piacok iránt is érdeklődnek. Sok Lengyelországban gyártott ablak kerül Dániába, de ezek többsége a VKR konszern terméke (pl. a Velux márkájúak), mely cég már 5 üzemet létesített Lengyelországban.

Összességében 2008-ban a világ közel 70 országába értékesítettek lengyel ablakokat, a legtöbbet Európába: kivitelünk 95 százaléka az Európai Unió tagországaiba került. Lengyelország geográfiai fekvése azonban további lehetőségeket teremt az export növelésére Kelet- és Dél-kelet Európa országaiba, többek között Oroszországba, Belorusziába, Ukrajnába, Romániába, Bulgáriába, stb.

A keresleti potenciál

A Lengyelországban gyártott ablakok iránti kereslet több forrásból ered. Általánosságban elmondható, hogy ablakokat az építőiparral (új lakás- és nem lakáscélú épületek építésével) kapcsolatban lévő külföldi és belföldi, ill. a lakás- és nem lakáscélú felújítások kapcsán nyílászárókat cserélő belföldi vevők vásárolnak. Amíg a lengyel ablakok iránti potenciális belföldi kereslet viszonylag könnyen megbecsülhető és prognosztizálható, addig a külföldi vevők esetében ez felettébb nehéz. E nehézség a keresletre ható tényezők jelentős mennyiségéből és összetettségéből következik. Itt kell megemlíteni többek között a lengyel ablakok renoméját külföldön a viszonylagos árszintet, a valuta-árfolyamokat, a konkurencia fokát az adott piacon.

Mégis tény, hogy a külföldi vevők érdeklődése a hazánkban gyártott nyílászárók iránt az elmúlt években határozottan nőtt. A Lengyelországban gyártott ablakok exportja 2004-2008. között háromszorosára, 1,2 millió darabról 3,4 millió darabra nőtt. 2008-ban az előző évhez viszonyított export növekedési dinamikája - összehasonlítva a 2006-2007. évekkel - csökkent, mégis változatlanul igen magas, tíz százalék feletti szinten tartotta magát. Hangsúlyozni kell azonban, hogy azok a piacok, ahol a lengyel gyártók különös aktivitást mutatnak, az országunkból származó ablakokkal már igen telítettek. Csehországban, a Lengyelországban gyártott ablakok legnagyobb külföldi piacán az import nyílászárók 55%-ot meghaladó (értéken számított) része 2008-ban hazánkból származott, míg Szlovákia esetében az importált ablakok 60%-a volt lengyel gyártmány. A német importban részesedésünk megközelítette a 25%-ot. Ilyen magas import-részesedés mellett a teljes német piaci értékesítésben a lengyel áruk aránya nem haladja meg az 5%-ot, ami a lengyel kereskedelmi aktivitás további jelentős tartalékaira utal. Ez azt is jelenti, hogy bár már ma is - mint külföldi beszállító - igen erős a pozíciónk, a termelés volumenéhez viszonyítva az import-részesedés növelésére kell törekednünk ezekben az országokban.


A lengyel nyílászáróexport fő irányai 2008-ban (ezer darab)

Másrészről figyelmet kell fordítani azokra az országokra, melyek jelentős felvevőpiacok, de részesedésünk ezen országok importjában még mindig nem túl nagy. Meg lehetne itt említeni tízegynéhány országot, melyek közül a legfontosabbak Franciaország (16%-os lengyel részesedés az ablak-importból), Nagy-Britannia (14%), Belgium (13%), Ausztria (6%), Hollandia (1%), Olaszország (7%), Oroszország vagy Ukrajna. A potenciál érzékeltetésére elég belátni, hogy ha a lengyel nyílászárók import- részesedési mutatója néhány nagyobb országban elérné a csehországi szintet - vagyis 50%-ot -, akkor hazánkból ott akár évi 750 ezer ablakkal több kerülne értékesítésre, több mint 500 millió euro (140 milliárd Ft*) értékben. Mindez anélkül, hogy az adott országok import-volumene növekedne.

Igen fontos jelenség, melyet a lengyel ablakok exportőreinek az elkövetkező években ki kell használniuk, a Nyugat- Európai országok lakásépítést és energiatakarékos felújításokat támogató kormányprogramjai. Ez jó esély azon cégeknek is, melyek kínálatában úgy a környezetbarát, mint az energiatakarékos ablakok megtalálhatók. A lengyel nyílászáró-kivitel növekedésének legnagyobb potenciális tényezői az energiatakarékos építkezés fejlődését támogató programok, melyekre a tagállamokat az EPBD (Energy Performance of Buildings Directive), azaz az Épületenergetikai Irányelv is kötelezi. A tagállamok többsége már beindította ezeket a programokat, a nagyságrendekről pedig mi sem mond többet, mint hogy az elkövetkező két évben erre a célra Németország maga kb. 50 milliárd eurót (14.000 milliárd Ft*) kíván fordítani, mindenek előtt az épületek utólagos hőszigetelése és nyílászáró-cseréje támogatására. Ilyen példát az uniós piacon lényegesen többet is említhetnénk, ez tehát egy olyan fontos elem, melyet a nyílászáró-gyártóknak ki lehet - és ki kell - használniuk. Technikailag és formálisan is jól felkészültek vagyunk erre, hiszen Lengyelországban már most több tucat olyan gyártó van, amelyek rendelkeznek valamilyen - termékeik kiemelkedő energia-takarékosságát igazoló - nemzetközi minőségi tanusítvánnyal, míg további cégeknél a minősítés éppen folyamatban van.

 

Ágazati potenciál

Az utóbbi években a lenygel ablakgyártók, széles körben élve az uniós forrásokkal, modernizálták gépparjukat és megnövelték gyártási kapacitásukat. A gyártás folyamán a legmagasabb minőségű alapanyagokat és komponenseket alkalmazzák, főkénz nyugat-európai beszállítók - s ami nem kevésbé fontos: gyakran Lengyelországban gyártott - termékeit. A más országokban nagyra értékelt márkájú alkotóelemek használatára vonatkozó információ a nyugati megrendelővel folytatott tárgyalásokon fontos argumentum a lenygel gyártók tarsolyában.

 

Csaknem valamennyi számottevő, nyugati, a nyílászárók gyártásához szükséges alkatrész-beszállító jelen van a lengyel piacon. Meg lehet említeni többek között olyan cégeket, mint a Guerdian, az AGC, a Pilkington, a Saint-Gobain, a Roto, a Winkhaus, a Deceuninck, a Veka, a Gealan, a Soudal, a DLH és számos más cég. Nekik és a korszerű gyártósoroknak köszönhetően - a még mindig alacsony munkaerő-foglalkoztatási költségek mellett - a lengyel gyártók a legmagasabb minőségű ablakokat kínálhatják kedvező áron. Ami lényeges, hogy számos nyugati vevő már meggyőződött erről, ami az utóbbi években közel megháromszorozódott exportban is tükröződik.


Az EU tagállamok nyílászáró importja összesen és Lengyelországból 2008-ban, milló euroban

A lengyel ablakgyártók nagy tapasztalatra tettek szert a nyugati piacokon történő üzleti tevékenység folytatásában. Néhány éve nagy intenzitással építik értékesítési struktúráikat az európai országok többségében. Termékeik megtalálhatók a kereskedelmi hálózatokban épp úgy, mint a fejlesztő cégeknél, építőipari vállalatoknál vagy a regionális forgalmazóknál. Ezek olyan kapcsolatok, melyek kiépítése a mentális korlátok áttöréséhez időt és hatalmas erőfeszítéseket igényelt, de ennek köszönhetően a lengyel gyártóknak az országok többségében már nem kell újra kezdeni ezen struktúrák kiépítését, mindössze ki kell szélesíteni azokat. Ez nem csak az egyes nagy gyártókra, hanem a kisebb exportőrökre is vonatkozik. Az Ágazati Elemző Központ 2009-es vizsgálatai szerint a műanyag-nyílászáró gyártó cégek több, mint fele értékesítette termékeit nemzetközi porondon.

Néhány éve a nyílászárók európai piacán egyre nagyobb jelentőséggel bírnak az energiatakarékos ablakok. Az előttünk álló években - az energiatakarékos építkezéseket támogató programoknak köszönhetően - ezen termékek aránya a nyílászárók értékesítésében határozottan, ugrásszerűen emelkedni fog. A lengyel ablakgyártók érzékelték ezt a trendet s közülük egyre több kezdte gyártani és promotálni az ilyen típusú ablakokat. A Lengyel Ablakok és Ajtók Szövetsége patronálásában Aktív Ablakok néven létre jött egy összlengyel program, melynek célja azon lengyel gyártók népszerűsítése, melyek rendelkeznek kínálatukban az Európában legmagasabb használati értékű, kiemelkedő tulajdonságú, energiatakarékos ablakokkal. E gyártók termékeit hazai és külföldi vásárokon, tervezőknek és kivitelezőknek szervezett szemináriumokon, a sajtóban és az interneten népszerűsítik. Ez az ágazaton belüli alulról jövő kezdeményezés olyan példája, mely nagyobb anyagi forrással megtámogatva alkalmas lehetne a legmagasabb sztenderd szerinti lengyel ablakok határon túli sikeres megismertetésére is.

 

A lengyel asztalosipari import és piaci részesedése

A lengyel vállalatok jelentős ablak- és ajtóbeszállítói Magyarországnak, részesedésük pedig gyors ütemben nő. A látszat ellenére a recesszió nagyobb mértékben érintette a magyar gyártókat, mint az importőröket, akik mögött gyakran tekintélyes és korszerűen felszerelt üzemek állnak (ahogy a Lengyelországból importáló cégek esetében).


Épületasztalos-ipari termékek importja Magyarországra, milló euroban

2009-ben a lengyel műanyag ablakok és ajtók részesedése az össz magyar importból 27,4%-ra nőtt. A beszállítások dinamikája pozitív volt, a Lengyelországból származó import (az építőipari recesszió ellenére) 5,1%-kal növekedett. Figyelemre méltó a szlovákiai behozatal háromszoros növekedése - lehetséges, hogy ez a magyar gyártási kapacitás egy részének Szlovákiába telepítéséről tanúskodik. A Németországból származó import - mely mindmáig értékében a legnagyobb - 31%-kal csökkent.

2010. első felében lengyel termékek importja 77%-kal nőtt, a részesedése elérte 31%-ot.

A 392530 termékcsoport (ablakok, ajtók, redőnyök - és ezek alkatrészei) esetében a Lengyelországból származó import 2009-ben 384 ezer euro (107,5 millió Ft*) értékű volt (ami 1,8%-os csökkenés), mely e termékcsoportban az összes import 7,5%-át tette ki. A legfőbb konkurenciát e csoportban a Németországból származó import (30,5%-os részesedés) és a Cseh Köztársaságból történő behozatal (20,9%-os részesedés) jelentették.

A 441810 termékcsoport (fa ablakok és erkélyajtók) importja esetében három év alatt a Lengyelországból származó import 10%-ról 30,3%-ra növelte részesedését - a 2007. évi 2 millió euro-ról (502 millió Ft*) a 2009. évi 3,5 millió eurora (980 millió Ft*). 2009-ben e csoportban a lengyelországi behozatal növekedése 75%-ot ért el! Ez volt a Magyarországra irányuló lengyel export egyik leggyorsabban növekvő termékcsoportja. A legfőbb konkurenciát e csoportban a Németországból származó import (1,9 millió euro [532 millió Ft*],15,5%-os részesedés) és Romániából történő behozatal (1,2 millió euro [336 millió Ft*], 10%-os részesedés) jelentették.

A fa ajtók és küszöbök termékcsoportja (vámtarifa 441820) esetében a lengyelországi import - 0,9 millió euro (252 millió Ft*) értékben - 9,1%-ot képviselt az össz behozatalból. Legnagyobb részesedéssel az importon belül a Romániából származó behozatal bír, ami 41,4% és 4,1 millió euro (1.148 millió Ft*) értékű. A többi országból származó import nem haladja meg a néhány százezer eurót. 2009-ben a Lengyelországból származó fa ajtók importja kb. 55%-kal csökkent.

A fenti adatokból következően Lengyelország vezető helyen áll a fa, míg második helyen a műanyag ablakok magyarországi importjában. A kedvezőtlen magyarországi helyzet ellenére mindkét esetben - időnként nagyon gyors ütemben - nőtt az import. A fa ajtók és műanyag alapanyagú ablak- ajtó- és redőnyalkatrészek terén is jelentős beszállítónak számítunk.

 

Összegzés

Hazánkban az új tömblakás-építés fejlődésének az elkövetkező évekre vonatkozó előrejelzései nem a legoptimistábbak. Ez azt vetíti előre, hogy a gyártási volumen növekedése egyedül a külpiacokon végzett még intenzívebb kereskedelmi tevékenység révén érhető el.

A lengyel ablakgyártók már bebizonyították, hogy képesek eredményeket elérni a nemzetközi porondon. Látványos sikert ért el a Fakro Nowy S±cz-ból, amely jelenleg világpiaci részesedését tekintve a második legnagyobb tetőablak-gyártó. Nem csak a "nagyok", de más cégek is kitűnően boldogulnak a külföldi piacokon. Ezek gyakran közepes nagyságú, szerény marketing-lehetőséggel rendelkező cégek, melyek - hogy kínálatukkal határozottabban meg tudják vetni lábukat és megalapozhassák pozícióikat egy adott országban - támogatásra szorulnak. Itt első sorban a potenciális vevővel történő kapcsolatfelvétel megkönnyítésére gondolunk, például a kereskedelmi kirendeltségeken keresztül avagy a különböző országokban az eddigieknél nagyobb számú vásáron való megjelenéssel.

 

A lengyel ablakok külkereskedelmi értékesítésének fejlődése hatással van a rokon ágazati szektorokra is, úgy mint az ajtó-, kapu-, redőny-, zsalu- vagy ablakpárkány-gyártásra. Alkalmazásuk ugyanis az építőipari beruházási folyamat következő lépése. Nagy valószínűséggel állíthatjuk, hogy a lengyel ablakok által kiépített külpiaci értékesítési csatornákba párhuzamosan bekerülnek más lengyel épületasztalosipari termékek, mint az ajtók, kapuk vagy éppen a redőnyök. A lengyel gyártókról és termékeikről alkotott jó vélemény bizonyosan áttételesen a kivitelezőkről alkotott kitűnő minősítésekben is manifesztálódik - és nem csak azokéban, akik az ablakokat vagy az ajtókat építik be, de mindazon kivitelezők esetében is, amelyek aluminium-üveg előtetőket, üzletkirakatokat, télikerteket vagy bármilyen más beltéri leválasztásokat készítenek. A lengyel ablakok renoméjának kiépítésével megalapozott lengyel asztalosipari "márkaminőség" tehát biztosan nem csak az ablakoknak, hanem országunk épületasztalosipara valamennyi szegmense exportjának is előnyére válik.

 

Forrás: Lengyel Ablak és Ajtó Gyártók Szállítói és Forgalmazói Szövetsége; WPHI;
A fenti írás megjelenik a Magyar Asztalos 2010/10. számában

FATÁJ kiegészítés: * MNB éves átlagárfolyammal számolva.
A lengyel szakszövetség: POLSKIE OKNA I DRZWI honlapja csak lengyelül érhető el. A WPHI Lengyelország kereskedelmi és befektetési ügynöksége, megfelel a magyar ITDH-nak

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.