FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-10-18

Fakéregbe öltözött a ház

Amennyiben valaki szeretné a házát környezettudatos burkolattal ellátni, és azt akarja, hogy ez még látsszon is rajta, nos, annak ideális választás a fakéregből készült zsindely. Ezt a tartós (a gyártó által megadott élettartam 75 év) és esztétikus anyagot ugyanis semmiféle vegyszerrel nem kell kezelni, ráadásul kiváló hang- és hőszigetelő.

Ami további pozitívum, hogy a fafeldolgozás során keletkező hulladékból készül, amelyet egyébként elégetnének, egyszerűen hagynának a feldolgozás helyszínén elkorhadni, de legfeljebb is mulcsnak dolgoznának fel. Ez a fajta burkolat kevesebb karbantartást igényel, mint egy hagyományos zsindely, ugyanakkor drágább annál.

[FATÁJ kiegészítés: a kérges faanyaggal foglalkozók itt bizonyára erősen csóválják a fejüket, hiszen a kéreg az eltávolítása során, a kérgezési technológiából adódóan meglehetősen apró darabokban "távozik" a faanyagról; másrészről a mai energiaéhes világban minden "kéreg-eltávolító" törekszik az így felhalmozódó anyag optimális felhasználására (kertészet, energetika, ...); tegyük hozzá azt is, hogy a mulcs egyáltalán nem lebecsülendő termék, a kertek, közterek gondozásának egyik elterjedt anyaga. Végül és nem utolsósorban hangsúlyozzuk: a faanyag feldolgozása során nincs hulladék, minden része, darabja, rostja, kérge, forgácsa, fűrészpora felhasználható, csupán a megfelelő használati módot kell hozzárendelni!!!]

Lloyd Alter szakíró úgy fogalmazott: "az ember alkotta műanyagok néhány évtizedes múltra tekintenek vissza, ugyanakkor a fákat védő kéreg ennél kissé hosszabb ideje bizonyított. Márpedig ha ez a fákon beválik, miért ne válna be a házakon?" Ez a burkolattípus gyakran megjelenik a 20. század elején épült házakon, és több mint 100 év elteltével még mindig jól mutat.

Akkoriban egyébként a gesztenyefa kérgét használták fel erre a célra, de ez a fafaj azóta nagyon megritkult. A kéregburkolatot a 90-es évek közepén fedezték fel újra, és azóta Észak-Amerikában egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nemrég Nan Chase, a Bark House Style című könyv társszerzője publikált egy cikket saját kéregzsindellyel burkolt házával kapcsolatos tapasztalatairól. Tovább információt találtunk a témáról (angol nyelven) itt.

[FATÁJ kiegészítés: a hg.hu írásából nem derül ki, de a lelkes amerikai kolléga elsősorban az angolul Yellow Poplar, magyarul tulipánfa, (tudományos nevén Liriodendron tulipifera) fáról nyeri a kérget, ez a fafaj elsősorban Észak-Amerikában honos, hazánkban elvétve találunk egy-egy egyedet. Felhasználják még a Fire Cherry, White Birch, White Pine és a Yellow Birch fafajok kérgét is.]


kiegészítés: Tóth János, Forrás:
hg.hu

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.