FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-10-19

Bútordesign - designbútor itthon

Ülőbútor a várótermek flexibilitásáért - a korai látványtervek egy olyan ülőbútor vízióját vázolták, ami egy évközi egyetemi feladat megoldása közben körvonalazódott.

Az ott kialakított alapkoncepció és a hozzá tartozó, illetve belőle építkező formaterv alapjait megőrizve, egy valós megrendelő cég portfóliójába illesztve, ahhoz alkalmazkodva fejlesztettem tovább elképzelésemet a formatervező diploma megszerzését követően.

Az átdolgozott terv pusztán méreteiben tér el a kiindulási alaptól. Így felel meg azoknak az ergonómiai elvárásoknak, amelyek valós piaci igények, valós felhasználói elvárás számára ad megfelelő választ a bútor funkcionalitása/használata szempontjából. A bútor terve a nagy befogadóképességű közösségi terekbe szánt ülőbútorok problémakörét körüljárva igyekszik választ adni azokra a kérdésekre, amelyekre a téma feltárásakor felfigyeltem. Eszerint azok a jelenleg is használt terek és bennük elhelyezett bútorok, amelyek a szállodákban, reptereken, vasútállomásokon és más tömegközlekedési szolgáltatóknál megtalálhatók, bár az alapfunkciót betöltik, a tér érdemi szervezésében nem vesznek részt.

Aki egy váróterembe toppan, az azzal a körülménnyel találkozik, hogy a térben katonásan felsorakoztatott bútorok közül végül azt választhatja, amelyiken üres hely adódik. Végeredményben a tervezés során azon kérdésekre kerestem a választ, hogy a szabványoknak megfelelő terek ránk, felhasználókra valójában miként hatnak, illetve egy átlag használó miként alakíthatja a tárgyi környezetet. Végül a bútor az ülőfelület körül elfordítható háttámlát kapott, ami a szék legfőbb karakterét meghatározza. Ez a megoldás a térszervezés szempontjából is a legfontosabb tényezővé vált. A térben egy képzeletbeli raszteren, rendszerben helyezkednek el a bútorok. Az ott helyet foglalni kívánó átutazók számától és igényeitől függően, a támla elfordításával alakítható ki személyes vagy közösségi használatú tér. Túl azon, hogy e funkciókat tudatos tervezés eredményeképpen biztosítja a bútor, tudatos használatra készteti a használót is. Interakciót hoz létre ember és tér, tér és bútor, bútor és ember között. Így megvalósulhat az áhított cél is, miszerint a design és felhasználó párbeszédet folytat, minden különösebb "címkézett" magyarázat nélkül.

A fotókon látható műveletek a prototípusgyártás első lépéseit mutatják, egészen az ősminta gipsz modellezésétől a habosító formák elkészítéséig. Miután a formákba a formahab és a bútor szerkezeti elemei belekerültek, kárpitozásra kész prototípust hoztunk létre. Jelenleg a rendelkezésre álló alkatrészek kárpitozásra való előkészítése, illetve kárpitozása történik.

A kész bútort a Budapesten megrendezésre kerülő HOVENTA Hotel and Restaurant Design szakkiállításon (2010. október 19.-22.) láthatta először a nagyközönség.

 

Vezető tervező: György Árpád Hunor (a tervező a 2010. évi Kozma Lajos kézműves iparművészeti ösztöndíj nyertese) gyártó: Stulwerk Kft.


Forrás:
Építészfórum

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.