FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-10-27

Tudnivalók a fapellet-fűtésről

Tőlünk nyugatabbra rendkívül elterjedt a fapellet-fűtés, azaz a faipari melléktermékekből készült granulátum tüzelőanyagként történő felhasználása. Ez a fűtési rendszer nem csupán környezetbarát, de hosszú távon olcsóbb is mintha hagyományosan, gázzal termelnénk a hőt.

Hazánkban a fentiekre tekintettel már számos pellet-üzem is működik, ahol a fűrészport, darált faaprítékot nagy nyomáson összepréselik, kis hengereket képezve az alapanyagból. A forgács és fűrészpor között az összetartó anyag a lignin, mely a fában természetesen megtalálható. Napjainkban már több mint 2000 pellet-kazán üzemel országszerte, melyek körülbelül 30-40%-kal biztosítanak olcsóbb fűtést, mint a gázalapú berendezések.

A fából préselt pellet általában 0, 6 cm-es átmérővel és 2-5 cm-es hosszúsággal rendelkezik. E tüzelőanyag szállítását legtöbbször 10-15 vagy esetleg nagy kiszerelésben, 1000 kg-os zsákokban végzik, de létezik folyékony (fluid) formában is. Érdemes jó minőségű pelletet vásárolnunk, melynek felülete sima, fényes, felületét nem barázdálják repedések.

A fenyőből, vagy keményfából készült pellet igen jó fűtőértékkel rendelkezik, ára 50-60 Ft között van. 2kg egy jó minőségű pelletből kb. 1 köbméter gáznak felel meg. Egy fűtési szezonban átlagosan 3000 kg (1500 köbméter gáz) pelletet használunk fel, amely kb. 150-170 000 Ft összegből kijön.

A fapellet elégetése speciális, fapellet-kazánokban lehetséges. Amióta sikerült folyékonnyá tenni a fát a pellet-gyártás során, azóta szinte nincs is különbség a gáz, olaj- és a pellet kazán között. Mindhárom berendezés áll egy üzemanyagtartályból, egy égőfejből és hőcserélőből. A fapellettel üzemelő kazán égőfejét elhagyó láng 800-1000 °C fok között változik. A füstgáz hőmérséklete 70-100 °C közötti. A kazán hatásfoka így meglehetősen jó, 90% körüli.

Ennél olcsóbban is meg lehet oldani a fűtést, ha a pellet árát is csökkentjük. Ugyanis a fentebb említett, kiváló minőségű pellet - a többi anyagból és faaprítékból készült - granulátum mellett igen drágának számít. Ha azonban más fajta, rosszabb minőségű pelletet vásárolunk, annak legtöbbször a speciális pellet-kazánunk látja a kárát. Ugyanis, a gyengébb minőségű fűtőanyag magas szilícium tartalma miatt az égőfej eldugulhat, s az egyébként automata berendezés egyre több kézi "megoldást" igényel majd.

A fenti problémára már létezik megoldás: olyan kazán, amelyben nem csupán fából készült, hanem más anyagból (szalma, fűkaszálék, kukoricaszár, egyéb növényi részek stb.) gyártott pellet elégetésére is alkalmas. Ilyen esetekben nem dugul el az égőfej sem, viszont a berendezés némileg többe kerül, mint a hagyományos, egyszerű, fapellet-kazán.


Forrás:
ÉpítInfo

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.