FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft

FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-10-29

Aggályos a Nemzeti Cselekvési Terv új verziója

A miniszterelnökhöz és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz fordul a Magyar Megújuló Energia Szövetség (MMESZ), emlékeztetve a kormány vezetőit arra, hogy a megújuló energiáról szóló, az uniónak történő leadás előtt álló Nemzeti Cselekvési Terv (NCST) nem a kormányprogramnak megfelelően alakul - közölte Balogh László, az MMESZ elnöke hétfőn az MTI-vel.

A szervezet vezetője kifejtette, Magyarországnak az uniós elvárások szerint megújuló forrásokból kell fedeznie a végenergia-felhasználása 13 százalékát 2020-ig. Ennek a feladatnak a végrehajtásához ad egyfajta útitervet a megújuló energia NCST-je, ami tavasz óta már több verziót megélt.

Balogh László szerint az NCST eddigi közigazgatási kezelése azért kezd analógiát mutatni a vörösiszap-katasztrófával, mert mindkettő komoly károkat okoz az országnak, és mindkettőben szerepet játszik a magyar közigazgatás elégtelensége, valamint a szakszerűtlenség. Az MMESZ álláspontja szerint az NCST október elejei verziója nincs összhangban sem az Új Széchenyi tervvel, sem a magyar energiastratégiával, sem pedig a közigazgatás tervezett reformjával. Dr. Balogh László

Balogh László úgy látja, ennek az egyik oka az, hogy van olyan minisztérium, ahol az államtitkári, államtitkár-helyettesi szintű döntéshozók egy részének ismeretei hiányosak, és lépéseik nincsenek feltétlenül összhangban a felső vezetés szándékával. Másik ok az, hogy az NCST megalkotásából eddig kimaradtak a piac fontos szereplői és érintett szakmai szervezetei - tette hozzá.

Az MMESZ kritizálja, hogy információi szerint az NCST október elejére kialakított verziójában a jelenleg meglévő 340-ról 100 megawattra kívánják csökkenteni a biomasszával történő villamos energia termelés arányát a 2020-as célszámokban, azaz ekkora kapacitással tervez biomasszából villamos-energiát előállítani az ország addigra. A szervezet álláspontja szerint ez azt jelenti, hogy az ország továbbra sem kívánja kiaknázni a mintegy 500 ezer hektárnyi, jelenleg "legfeljebb parlagfüvet termő", parlagon heverő földkapacitásait, és az ezzel járó több tízezres munkahelyteremtő lehetőséget.

A tervek szerint a biomasszát a hőpiacon kívánják a jövőben hasznosítani, de a szakemberek szerint a kiskapacitású új fűtőművek alkalmazása akkor gazdaságosabb és előnyösebb, ha villamos-energiatermelés is kapcsolódhat hozzájuk. Az is gond, hogy a biomassza hasznosítását egy még csak csírájában létező, a jövőben kiépítendő hőpiacra alapozza a terv - mondta Balogh László.

Hangsúlyozta, az uniónak leadandó NCST szövegezése azért kulcsfontosságú, mert ennek alapján kell majd a megújuló energiával történő villamosenergia-termeléshez forrásokat és jogszabályokat hozzárendelni, és ezt a későbbiekben nehéz már módosítani. Álláspontja szerint a jelenlegi jogszabályok egyoldalú érdekeket képviselnek a mintegy 2.000 milliárd forintos nagyságrendű energetikai piac felosztásában.

Szerinte az NCST lehetőség arra is, hogy módosítsa a gazdaság több szegmensét is sújtó, előnytelen energetikai jogszabályokat és ellátási szabályokat, mivel ezt az EU határozottan előírja az NCST részeként.

"Előállt az a furcsa helyzet, hogy az EU jobban védi a magyar nemzeti érdekeket a hagyományos energetikai piacon, mint az eddigi magyar közigazgatás" - közölte az MMESZ elnöke. Szerinte annak, hogy nem tudott, vagy nem kívánt eddig élni az ország megfelelően a megújuló energia lehetőségeivel, annak egyebek között az az oka, hogy új, innovatív iparágnak számít a termesztett energianövény a hő- és villamosenergia termelésben, és belföldön szakmailag kevésbé alkalmazott kiserőművi háttérrel rendelkezik. Ezt az új iparágat egyelőre teljesen elnyomják a hagyományos energia termelésben érdekelt üzleti és az általuk befolyásolt állami közigazgatás, amelyek szinte kizárólag további gázerőművek és a paksi atomerőmű bővítésében gondolkoznak.

Ez utóbbit az MMESZ nem ellenzi, csak a megfelelő arányokra hívja fel a figyelmet. "A helyzetet jól tükrözi, hogy a megújuló energia térnyerésére kitalált támogatási keret is a rossz hatékonysággal működő drága és átláthatatlanul üzemelő távhő-üzletág támogatásává silányult" -fogalmazott Balogh László.

Az MTI megkeresésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóosztálya nem kívánta közölni az NCST jelenlegi verziójának célszámait. A megújuló NCST véglegesítése még folyamatban van. A 2010. szeptember 17-i szakmai egyeztetésen elhangzottaknak megfelelően a minisztérium munkatársai elvégezték a cselekvési terv pontosítását. Ennek a módosított anyagnak a közigazgatási és társadalmi egyeztetése hamarosan megkezdődik, aminek során az anyag - a beérkező észrevételek, javaslatok alapján - tovább változhat, finomodhat. Ezért az egyes megújuló energiaforrások részarányára vonatkozó végleges álláspontot a társadalmi vita után lezárt cselekvési terv fogja tartalmazni. A kormány célja az, hogy november végéig lezáruljon a cselekvési terv véglegesítése és az az unió bizottsága számára kiküldhető legyen - közölte a tárca.


Forrás: Gazdasági Rádió
Ugyanez más forrásokban:
www.agroline.hu: baj-van-a-zoldenergia-strategiaval
www1.mfor.hu: MMESZ__aggalyos_a_cselekvesi_terv_uj_verzioja
www.nol.hu: baj_van_a_zoldenergia_strategiaval
zipp.hu: mmesz_a_megujulo_energiarol_aggalyos_a_cselekvesi_terv_uj_verzioja
agromonitor.hu: 1726-megujulu-energia-kihasznalatlan-marad-felmillio-hektar-parlagfoeld
barikad.hu: agg%C3%A1lyos_korm%C3%A1ny_cselekv%C3%A9si_terve-20101025
hvg.hu: 20101025_szechenyiterv_cselekvesiterv_kormanyprogr
hirszerzo.hu: 20101025_megujuloenergia_nemzeticselekvesiterv_kor

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.