FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-11-02

Kutatólaboratórium és Bemutatóközpont épül Sopronban az Egyetemen

 

Október 29-én elhelyezték az alapkövet a közel 5 milliárd Ft-os fejlesztésnek a "Zöld Egyetem infrastrukturális feltételeinek megteremtése a Nyugat-magyarországi Egyetemen" című projekt épületeihez. (Azonosító: TIOP-1.3.1-07/2/2F-2009-0008; projektmenedzser: Bartal Gábor (30) 396-94-35)) A projekt része a címben említett két épület is.

 

A Nyugat-magyarországi Egyetem stratégiai célja, hogy kiemelkedő hazai és nemzetközi kutatóegyetemmé váljon. Ennek elengedhetetlen feltétele az infrastrukturális háttér fejlesztése, amihez a fenti pályázat (EU + Magyar Állam) adott 4.608 millió Ft-ot, az Egyetem önrésze pedig: 270 milió Ft. Ebből Sopronban, Szombathelyen, Győrött és Mosonmagyaróváron új építéssel, illetve felújítással mintegy 12.500 m2 területen újul meg az Egyetem.

 


Prof. Dr. Dux László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára, Prof. Dr. Faragó Sándor a NymE rektora és Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város pogármestere elhelyezik a fémhengerbe zárt dokumentumokat, majd az alapkövet.

A project építkezéseihez és felújításaihoz az alapkőletételi esemény 2010. október 29-én 11 órakor Sopronban az épülő Központi Kutatólaboratórium előtt volt.

 

A soproni campus területén 1,6 Md Ftért 6.600 m2 alapterületen a legkorszerűbb eszközökkel ellátott Központi Kutatólaboratórium és a tudományt népszerűsítő Tudományos Bemutatóközpont épül. A Kutatólaboratóriumban 25 labor lesz, melyeket az erdőmérnöki, illetve a Faipari Mérnöki kar működtet majd. A cél, hogy az ipar számára is érdekes szolgátatást nyújtsanak majd. A Bemutatóközpont családbarát környezetével az erdészet, a faipar és az Egyetem más tudományterületeinek "csodák palotája" lesz. Itt multimédiás anyagokkal szemléltetik majd az oktatott területek érdekességeit. Az oktatói mobilitást támogató terek kialakítása, fejlesztése, 1.000 m2 alapterületen közgyűjteményi funkciót ellátó, családbarát épület kialakítása a "nyitott intézmény" gondolat jegyében valósul meg, kielégítve a tudományos szellemi központ elhelyezésének igényét is.

 

Az új Kutatóközpont a botankertben részben a régi tanműhelyek helyén, részben a felhasználható épületrészekkel összeépülve készül.


A leendő Kutatóközpont épületének alsó, teljesen új része. Előtte halad az innét Chamaecyparis-ok szegélyezte út, mely az alsó botankert hátsó kapujához vezet.


A leendő Kutatóközpontalsó, új része és a régi tanműhelyből meghagyott épületrész fölülről, a papírtanszéki épületből nézve. (Az a kép alsó része a régi tanműhely födéme.) E két rész ízesül majd össze egy épületté.


Ilyen lesz a leendő kész Kutatóközpont a tervek szerint. (2,27 Md Ft) A legfelső rész a régi tanműhely átalakítva, a többi pedig az új részek.

A leendő Bemutatóközpont a matek épület előtt, az immár volt uszoda helyén épül.


A fa szerkezetű épület harmonikusan olvad környezetébe.


Beépítésre váró fa tartók és egyéb elemek, háttérben a matek épülettel.


A Bemutatóközpont látványterve (341 millió Ft) a projekt honlapján szereplő bemutató anyag szerint. Ez a fényképen láthatóhoz képest az oldalnézet lesz.

Szombathelyen a Savaria Egyetemi Központ Természettudományi és Műszaki Karhoz tartozó laboratóriumok újulnak meg, Mosonmagyaróváron a Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar oktatási épületeit és laboratóriumait korszerűsítik és látják el modern eszközparkkal, Győrben az Apáczai Karon kerül sor úgynevezett tudástranszfer tér létrehozására, a főépület teljes tetőterének beépítésére és egy multimédiás hallgatói tér kialakítására.

A teljes projektet részletesen bemutatja az Egyetem Pályázati irodájának honlapja.

Fotó: Mőcsényi Miklós,
szöveg a sajtóanyag, az említett honlap és ahelyszíniek alapján.

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.