FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-11-03

Jövőbe mutató technológia - elszívóburkolat-szerszám kombináció

A piaci verseny kiéleződésével termelő vállalkozások mind nagyobb érdeklődéssel fordulnak a költséghatékony, s állandó folyamatbiztonságot lehetővé tevő technológiai megoldások felé. Az AKE legújabb innovációja egy valós probléma megoldására irányult, mellyel elnyerte a Ligno Novum vásárdíját. A díjnyertes innovációt a hazai telephelyű, Swedwood bútoripari cég számára fejlesztették ki.

A kihívás

Gyakran fellépő probléma furnérozott alkatrészek feldolgozása esetén, hogy a nyers alkatrészeken a furnér túllóg - akár több centiméter szélességben - a hordozó forgácslapon. Élmegmunkálás során ezt a túllógó furnércsíkot a korábban alkalmazott szerszám jellemzően egy darabban törte le, s a letört furnércsíkok nagyon gyorsan eltömítették a gépet, illetve elszívó-rendszert. A felhalmozódott furnért manuálisan, a gépet leállítva lehetett csak eltávolítani a gépházból, két óránként körülbelül fél órás takarítás volt szükséges három műszakos munkarend mellett (100 euro-t meghaladó termelés-kiesési érték a géptakarítás miatt percenként!). Másik fellépő probléma a fokozott gyulladásveszély kockázata.


Manuálisan eltávolított furnércsíkok

A furnércsíkok leválása értelemszerűen a hosszmegmunkálásnál jelent nagyobb problémát, mivel a keresztmegmunkálásnál kisebb furnérdarabok törnek le, ami kevésbé tömíti el az elszívót, sokkal ritkább leállást eredményez.

Az átmenő rendszerű, magas előtolási sebességgel működő gépsoron korábban az előtolással megegyező forgásirányú DIA-élmaró szerszámokat alkalmazott a Swedwood. E megoldás működőképes is mindaddig, amíg a furnér túllógása csak néhány milliméter, illetve a furnér tökéletesen illeszkedik a forgácslapra. Azonban ha a ragasztás nem egyenletes, vagy a túllógás átlépi a kritikus határt, az élmaró szerszám már nem felel meg a fokozott kihívásoknak, s a leváló furnércsíkok elkezdenek felgyülemleni a gépházban. Ez pedig a már fent említett problémákhoz vezet, amelyre egyetlen megoldás a gép folyamatos tisztítása lehet, aminek időigénye sorozatgyártás esetén komoly kiesést jelent.

A probléma előidézéséhez az is hozzájárult, hogy az élmarót az előtolással megegyező forgásiránnyal szerelték fel, így a mart furnércsíkok az előtolásnak megfelelően tangenciálisan váltak le, s ez jelentősen megnehezítette az elszívó dolgát, amelynek így nagyban csökkent hatékonysága.

 

A megoldás

Az AKE Hungária konstruktőrei, Farkas Péter, Gyopáros Tibor és Németh Tamás, valamint az AKE-csoport vezető alkalmazás-technikusa, Hermann Engert szoros szakmai együttműködése lévén született meg az alternatíva.

A megoldást egy speciális, a konkrét megmunkáló gépre kifejlesztett elszívóburkolat-szerszám kombináció alkotja. A technológiai fejlesztés újdonságtartalma, hogy az AKE nemcsak a szerszám kialakítását, működési hatékonyságát igazította a Swedwood speciális termelési paramétereihez, hanem egy, az eddig kizárólag a gépszállító vagy ideális esetben az elszívást tervező és kivitelező céghez tartozó területen is újat alkotott. [FATÁJ kiegészítés: A Swedwood Sopron Kft. 2008-óta Magyarország legnagyobb bútorgyártó vállalkozása.]


Furnérozott bútorlapok megmunkálás előtt / az új AKE szerszám munka közben

Az elszívóburkolat konstrukciójának köszönhetően az összes furnércsík a központi elszívórendszerbe jut, nem a gépházban halmozódik fel. Mielőtt elszívásra kerülnének az akár 2 méter hosszt meghaladó furnércsíkok, a PLT-zerspaner felaprítja a furnérszálakat, s az elszívó számára "megemészthető" méretűvé téve engedi továbbáramlani őket. E technológia tökéletesen megoldotta a furnércsíkok felhalmozódásának problematikáját, valamint biztosítja az üzemszünet nélküli, folyamatos gyártást. A szerszám élettartamát a PLT-kivitelű zerspaner, a kiváló élfelületi minőséget biztosító DIA-élanyagú szerszám fokozza.

A szerszámkombináció az előtolási iránnyal ellentétes forgásirányban dolgozva a furnércsíkok és leváló furnérdarabok gyakorlatilag 100%-át feldolgozza, s azt az elszívó rendszerbe juttatja. Az AKE megoldásának felszerelése óta a Swedwood-nak csupán a szokásos karbantartási és tisztítási feladatok ellátásának idejére kell leállítania gépsorát, amellyel a bevezetés óta több tízezer eurót spórolhatott meg.

Ezen, a gyakorlatban is bizonyított technológiai megoldás igazolja, hogy az AKE valóban a testreszabott, termelési és költségszempontból is hatékony megoldások híve. Az alapításának 50., magyarországi jelenlétének 20. jubileumát ünneplő cég innovatív gondolkodásával, nemzetközi csapatmunkával biztosítja partnerei, megbízói részére, hogy sikeres válaszokat adhassanak a 21. század kihívásaira.

 

További részletek, információ:

AKE Hungária Szerszámgyártó Kft.

9700 Szombathely, Vásártér u. 12.

Telefon: +36-30-303-0520

Telefax: +36-94-513-299

e-mail: akehungaria@ake.hu


(x)

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.