FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-11-08

Az olasz és a német faipari gépgyártók 2010. évi teljesítménye

Igen kedvező rendelésállomány, sőt árbevétel növekedésről számolnak be az olasz és a német faipari gépgyártó szövetségek legutóbbi jelentései 2010. eddigi tapasztalatai alapján.

 

Az Olasz Faipari Gép- és Szerszámgyártók Szövetsége 2010. február elején arról számolt be, hogy 2009. drámaian rossz év volt, hiszen iparáguk termelése 48.3%-kal, exportja pedig 48.7%-kal esett vissza 2008-hoz képest. Ugyanakkor 2010-re hasonlóan rosszak volt6ak az előjelek.

2010. február közepén ugyanakkor a 2009. negyedik negyedév adatai alapján már óvatos optimizmusról írtak, hisz az előző év azonos negyedévhez képet a termelés 5,5%-kal nőtt, a megrendelések pedig külföldről 17,6%-kal, belföldről 22,4%-kal voltak nagyobbak.

A 2010. májusi közleményük szerint a 2009. utolsó három hónapjában indult megélénkülés egyre határozottabb. Sőt az árak is enyhe növekedésnek indultak.

A 2010. november elejei közleményük ugyanakkor az élénkülés lassulásáról adott számot az első két negyedév egész jó növekedése után. A 2010. harmadik negyedév az olasz fafeldolgozó gépek és szerszámok gyártói számára 32,1%-os növekedést hozott az előző év azonos időszakához képest. A külföldi megrendelések 25,9%-kal, a belföldiek pedig 39,1%-kal nőttek, mely adatok jelentősek, azonban jelentősen alatta vannak az első 6 hónapban elértekhez képest.

A megkérdezett cégek 30%-a növekvő, 39%-a stabil és 31%-a csökkenő termelési tendenciáról adott számot. Az alkalmazottak számát 78% stabilnak, a többi 22% pedig csökkenőnek ítélte. A készletek 52%-uk szerint stabilak, míg a készleteket 31% ítélte csökkenőnek, 17% pedig növekvőnek.

Az előrejelzések szerint az év utolsó hónapjaiban lényegében változatlan lesz a rendelésállomány. Az export rendelésállomány a válaszadók 26%-a szerint nőni fog, 65%-uk szerint pedig változatlan lesz, 9%-uk pedig úgy ítéli meg, hogy csökken. (egyensúly+17) A belföldi piac megítélése kicsivel rosszabb: 22% növekedésre, 61% változatlanságra, 17% csökkenésre számít. (egyensúly+5)

 

A Német Gépgyárók Szövetségének faipari gép tagozata 2010. második negyedévre vonatkozó augusztus elejei közleménye szerint a rendelésállomány az előző év azonos időszakához képest 83%-kal nőtt.

Ezen belül a felföld 13%, az export 109% többletet mutatott fel. Az emelkedés az első két negyedévben tehát nagyszerű volt. "Végre ismét megrendelések érkeznek a fűrésziparból. E résziparág gépszállítóit különösen keményen érintette a válság. E szegmens rendelésnövekedése azt jelzi, hogy a nagy projektek finanszírozása külföldön ismét könnyebbé vált" mondta Bernhard Dirr a VDMA fafeldolgozóipari igazgatója.

A második félévre a dinamika lassulásával és ennek megfelelően a most extrém hirtelen megrendelésbeesések kiegyenlítődésével számol a szakszövetség.

 

A faipari gép csoport gyorsabban utoléri magát, mint ahogy azt várták.

Szeptember végi közleményükben pedig azt jelzik, hogy 2010. egészére 18% árbevételi növekményt várnak. A német faipari gépgyártók ismét bizakodnak. Az üzlet a 2007. és 2008. boom-évek szintjét még nem érte el, de a növekedés mértéke nagyon pozitív.

2009-ben 42%-kal esett vissza a forgalom. A rendelésbeérkezések idei nagyon pozitív fejlődése meglepetéssel szolgált. Az első hét hónap megrendelésnövekményének nagy részét, majdnem 80%-át a növekvő átfutási idők miatt az idén már nem lehet teljesíteni.

Különösen a falemezipar és a bútorgyártás projektüzletei járultak hozzá a megrendelésállomány gyors növekedéséhez az elmúlt hónapokban. Különösen Ázsiából és Kelet-Európából jöttek ezek az impulzusok. Belföldön néhány nagymegrendelés érkezett a bútoriparból. Hogy a nagyprojektek még az idén leszámlázhatók lesznek-e és így hozzájárulhatnak-e az árbevétel növekedéséhez, egyelőre nehéz megítélni. Egyelőre a kumulált árbevétel az előző év azonos időszakáénál kevesebb.

Az egyedi gépek terén a megrendelés az elmúlt év végén ismét erősen megugrott. E részterületen várhatóan határozottan a szektor átlaga felett lesz az idén az árbevétel növekedése. Eufóriára azért még nincsen ok a világszerte jelen lévő kockázatok miatt. Mindazonáltal optimistán lehet tekinteni a következő hónapokra.

 

A mintegy 200 német faipari gép gyártó cég 2009-ben 17.500 alkalmazottal 2,6 milliárd Euró étékben állított elő gépeket és berendezéseket.

Tallózta: Mőcsényi Miklós

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.