FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-11-08

Európai falemezgyártók a biomassza égetés ellen

Az európai falemezgyártók szerint munkahelyek megszűnéséhez vezethet, hogy a biomasszára mint megújuló forrásra épülő energiaszektor ugyanazt a faanyagot használja nyersanyagként, mint ezek a vállalkozások.

Megint azok a fránya szándékolatlan következmények. Ahogy a bioüzemanyagok ötlete is jó szándékon alapult, mert a klímaváltozás elleni küzdelem hevében fogant, de hamar megmutatkoztak a nem kívánt mellékhatások, úgy a biomassza támogatása is új veszélyeket teremt. A mezőgazdasági termékekből készülő üzemanyagok az élelmiszer-termelés elől vehetik el az értékes földterületet, míg a biomassza uniós támogatása a fazúzalék (étrsd: apríték, faipari eselék) - ágak, gallyak, kidőlt, rossz fák, fűrésztelepi maradványok és fűrészpor - elégetését ösztönzi. Közvetve persze. A cél nem ez, de az eredmény igen, mert ez a megújuló energiatermelésnek az egyik legegyszerűbb, leggyorsabb és legolcsóbb formája az érintett cégek számára.

De az aprófa, amelynek hasogatásért éppenséggel nagy kedvvel költöznek az erdők szélére a fapanelgyártó (azaz falemezgyártó) kisüzemek, drágul. Nagy-Britanniában például négy év alatt harminc százalékkal mentek fel az árak. Mert az energiaszektor és az évi 25 milliárd euró forgalmú panelgyártó (falemezgyártó) ágazat is verseng érte mint nyersanyagért. Az Európai Fapanel (Falemez) Szövetség (EPF) főtitkára, Kris Wijnendaele elmondta, hogy ezek a kis- és közepes vállalkozások a minap munkabeszüntetéssel tiltakoztak az egyre tűrhetetlenebb helyzet ellen.

Az unió belga elnökségében megértő fülekre talált a szövetség. A flamand parlamentben a közelmúltban vitát is rendeztek, amelyben Joris Van Acker, a Genti Egyetem professzora feltette a kulcskérdést: vajon környezetvédelmi szempontból valóban ésszerű elégetni a fát, hogy energiát állítsunk elő belőle? Azt hangoztatta: eljött az ideje annak, hogy megfelelően szabályozzák Európában a fosszilis tüzelőanyagok felváltását a biomasszával. Mindenképpen el kellene kerülni azt az abszurd helyzetet, hogy a fa közvetlen eltüzelése nyomán keletkezzék energia.

A panelgyártók (falemezgyártók) farostlemezt, MDF-lapokat, rétegelt lemezeket, laminált padlót, konyhai munkalapokat készítenek, s ezzel - mint Kris Wijnendaele rámutat - huszonötször anynyi munkahelyet teremtenek, mint a biomassza ágazat, s tízszer nagyobb hozzáadott értéket hoznak létre. A fahulladék (faeselék) feldolgozása tonnánként több mint ezer eurót termel az európai gazdaságnak, míg elégetve ez az egy tonna csupán 118 eurót ér. A fából készült építőipari termékek életkora 75 év, ezt követően persze a sokszor vegyi anyagokkal is kezelt panelek (falemez) elégethetők. De Wijnendaele hozzáteszi, hogy ezek a panelek (falemezek) életpályájuk során többször is újrahasznosíthatók.

A biomassza támogatása miatt azonban az energiacégek ráígérnek a nyersanyagárra, s elveszik a levegőt a panelgyártók (falemezgyártók) elől. Akik persze alighanem joggal érvelnek azzal, hogy a levegőt, mármint a friss levegőt éppen ők adják. Hiszen a fánál, az erdőnél jobb széndioxid-megkötő aligha létezik, s a megkötött káros anyag a panelekben (falemezekben), a lemezekben, a bútorokban is tovább raktározódik. E termékekben megbúvó karbon egyenlő az erdők által beszippantott 240 millió tonna szén-dioxiddal. Vagyis, ha a faipar bővül, akkor a klímaváltozást okozó gázok semlegesítése is gyorsul. Míg ha ezt az értékes alapanyagot elégetik, akkor ez a hatás nem érvényesül. Más kérdés, hogy a jelenlegi nemzetközi szabályozás szerint az élő fa szén-dioxid-befogóképességét könyvelik el, a kivágottét már nem, így annak elégetése sem oszt vagy szoroz már a klímaszámításokban. Ugyanakkor kérdésünkre Wijnendaele azért megnyugtat: Európában - igaz, nem uniós alapon - az országok önkéntesen elfogadják az erdőgazdálkodási útmutatásokat, tehát pusztán fazúzalék (apríték) kedvéért nem irtanak erdőt. - Az európai gazdaság és környezet számára a fa nyilvánvalóan létfontosságú, amelynek elfecsérlése súlyos hiba lenne - mondja Wijnendaele, aki az ágazat nevében sürgeti az uniós támogatási rendszer, valamint a megújuló erőforrásokkal kapcsolatos nemzeti tervek átgondolását.


Forrás: AgrárHírek, nol.hu
+ javítások a hibás szóhasználatnál MM

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.