FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-11-09

Illés Zoltán - megújuló energiát viszünk Kolontárra

Nem érzi úgy, hogy mindent kiszerveztek volna alóla, össze tudja hangolni a környezetvédelem céljait a gazdasági érdekekkel, jól mutatják ezt szeriente az iszappal sújtott területekre tervezett fűzfaültetvények és a minisztérium szelektív hulladékgyűjtése is.

A kormányzat részéről sok szó esik a zöld gazdaságélénkítésről a Széchenyi-tervben, de hulladékgazdálkodásról, természet-vagy környezetvédelemről semmi. Van egyáltalán súlya a Vidékfejlesztési Minisztérium alá rendelt környezetvédelmi államtitkárságnak a kormányzaton belül?

Én nem így látom, de nem azért, mert a kormányzatot képviselem, és hivatalból ellentmondanék. Csak egy példa. Itt van a vörösiszap-katasztrófa. 1017 hektár szennyezett. Ha leszedjük az MTA kutatói szerint szennyezett felső 10 centiméteres réteget - vagy a barázdák miatt inkább egy 20-30 centiméteres réteget - abban a pillanatban revitalizálni kell azt a területet.

 

Ennek érdekében fűzfaültetvényeket hozunk létre, mert az gyorsan nő, három év alatt kombájnnal lehet aratni a husángokat. Emellett felépítünk egy pelletáló üzemet, amiben a learatott fűzfa anyagát pelletté alakítják; valamint egy hőerőművet, ahonnan a termelt hőenergiát ingyen kapná a vörösiszappal sújtott három település. Ez jelentené az egyik segítséget a katasztrófa sújtotta területeknek. De a hőerőmű villamos-energiát is termelne, ami alternatív energiát jelent, mert a biomassza - ami itt a fűzfa - elégetésével nem termelne plusz széndioxidot, hanem amit a növény beépített a saját szervezetébe az felszabadul, majd ismét visszakerül a szervezetébe.

 

Vagyis egy körforgást állítottunk elő. Tehát megújuló energiát vittünk Kolontár-Devecser térségébe. Ez környezetvédelem, ez munkahelyteremtés, ez megújuló energia-termelés, ez a környezetvédelem gazdasági érdekekkel való összekapcsolása. És ilyenből tudok még mondani huszonötöt.

 

(A teljes interjú itt olvasható.)


Forrás:
origo

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.