FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-11-12

Cassandra - bútorgyártás Békéscsabán

Ha egy bútordarabodra nézve elgondolkodtál már, mi mindenen ment keresztül az a fa, mire Hozzád került, mennyi ember gondosan összehangolt, büszke munkája van benne, akkor most ne menj sehova: bemutatom, hogyan készítik a német és magyar otthonok új kedvenceit, a békéscsabai Cassandra natúr tölgy bútorait.

A gyár több épületből álló komplexuma Békéscsaba belvárosától "egy köpésre", három hektáron terül el. Több, mint hatvan éve szövetkezeti formában folyik a termelés, bár a tulajdon nagy része ma már egy kézben van.

Az új tulajdonos 5 éve költözött Budapestről Békéscsabára, hogy rendbe szedje a rendszerváltás óta szétesett, hektikusan működő termelést. Mint mondja, a gyár megvételénél elsődleges szempont a szellemi tőke, az itt dolgozók magas színvonalú tudása volt, amely számára világossá tette, hogy a veszteségesen működő, lerobbant gyár valójában egy "aranybánya". A termelés optimalizálása a megrendelői kör erős szelektálásával kezdődött, az alvállalkozói kör leépítésével, egyes funkciók integrálásával és némi modernizációval folytatódott. A munka jól haladt, a gyár nyereségessé vált, a tulajdonos boldogan fogott neki a kiskereskedelmi hálózat bővítésének: a MaxCityben földszintjén található bolton kívül újakat nyitottak a környező országokban.

 

Ekkor azonban a nagy tervekre rászakadt a gazdasági válság. Az export megrendelések elmaradtak, a belföldi forgalom is jelentősen csökkent. A tulajdonos szívén viseli a munkavállalók sorsát, így erején felül teljesítve új piacokat kutatott fel, és bár csökkentett létszámmal és kapacitással, de talpon maradtak. A válság csitulni látszik, a megrendelések most (lekopogjuk) szépen gyarapodnak, így sikerült visszavenni az elbocsátott emberekből. Ma 110 fővel működik a gyár. A Cassandra Békéscsaba Bútor alapvetően két termékvonalat gyárt és forgalmaz. A klasszikus formavilágú, nemes cseresznyéből készült bútorcsaládok mellett két éve megjelent egy fiatalos, lendületes, ugyanakkor rusztikus tömör tölgyfából készített bútor, a Robin Hood, amelyet azóta két új bútorcsalád követett. Mindkét termékvonal esetében igaz, hogy a jellemzően tömör fa bútorok kiváló alapanyagból készülnek, és megfelelnek a legmagasabb minőségi követelményeknek. Így lehet, hogy egyre bővül annak a ma 135 (többségében német) városnak a száma, ahol ezek a bútorok egyre népszerűbbek.

És akkor lássuk, hogyan lesz a kérges deszkából igényes fa bútor.

A gyár kertje csendes, csak az ablakon belesve látszik a serény munka. A beérkező deszkákat megtisztítják a kérgétől, és méretre vágják. A hulladék egy részével a gyárat fűtik, de jut belőle az itt dolgozók családjainak is.

A feldarabolt fák ilyen vákumos szárító tartályokban érik el a megfelelően csökkentett víztartalmat. A méretre vágott darabok gondosan rendezve várják, hogy egy megrendeléskor elővegyék őket.

Mindeközben a fafurnérokat gondos női kezek ragasztják (vagy varrják) lapokba. A helyiség most üres, kevés furnéros elemre van szükség, a Cassandra bútorai jellemzően tömör fából készülnek. De hogy itt nem a férfiaké a terep, azt a dekoráció ékesen bizonyítja. Ez a nagy gép préseli rá az összeragasztott furnércsíkokat a hordozóra (olcsóbb fára, vagy faforgácslapra). Hetente csak egyszer indítják be.

A gépek oldalán rajzok emlékeztetik a dolgozókat a bútorokhoz tartozó elemekre. A bútorhoz kiválasztják a raktárból a megfelelő, kiszárított fadarabokat, és méretre igazítják őket. És táblásítják, ha arra van szükség. Az itt használt ragasztó annyira erős, hogy előbb törik el a fa, mint mondja fel a szolgálatot az illesztés. A nagyobb darabokkal a "kombájn" dolgozik. Az alábbi, a gyár legmodernebb, számítógéppel vezérelt gépe. Beprogramozták az egyes bútorok megfelelő darabjait, ezekbe fúr lyukakat, készít marásokat. Kézzel illesztik össze az egyes alkatrészeket.

A kész asztallábak várják, hogy a szomszéd terembe kerüljenek felületkezelésre, ahol először pasztával kitömködik, majd többször megcsiszolják, végül bio-olajjal átkenik őket.

A szünetekben kedves szegletek várják a falatozni vágyókat... - azért van még hova fejlődni...:) Itt a klasszikus vonal lakkozása folyik.

A kész bútoralkatrészek (lábak, hátfalak, ajtók) raktárba kerülnek.

A raktár mellett található az összeszerelő, és csomagoló üzem, ahonnan a készáru raktárba kerülnek a dobozolt termékek. A teherautó innen viszi a megrendelt bútort a szállítási címre.

 

Ha szeretnél igényes bútorokat jó áron, látogass el a MaxCityben található Cassandra bemutatóterembe.

FATÁJ kiegészítés: a Cassandra Szövetkezet évek óta tagja a Legnagyobb 100 hazai bútorgyártó csoportnak!


Forrás:
Térkultura

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.