FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-12-10

A wifi fákra káros hatásairól szóló tanulmány

Egy holland egyetemen végzett kutatásról szóló hír jelent meg az interneten: eszerint a vezeték nélküli internetelérést lehetővé tévő wifi-állomások károsítják, sőt, akár el is pusztíthatják a fákat. Megkerestük az egyik kutatót, aki magyarázatot adott az értesülésre.

November 19-én került fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság holland megfelelőjének, a Holland Rádiókommunikációs Ügynökségnek (Antennebureau) a honlapjára a hír, amely a wifi-állomások fákra gyakorolt hatásáról szóló tanulmánnyal kapcsolatos "első benyomásokat" közli. A kutatás a Wageningen Egyetemen folyik, a Hollandia nyugati részén fekvő Alphen aan den Rijn városka megbízásából. Miután a város weboldalán is megjelent, a hírt rövidesen átvették a nemzetközi honlapok, blogok is.

 

A tanulmány szerint a wifi-állomások sugárzása negatív hatással lehet a közelükben lévő növények egészségére. Az egyetem kutatói a virágos kőrisfák (fraxinus ornus) levelein vették észre, hogy az elmúlt években "repedések, dudorok, elszíneződések és a szövethalál egyéb formái" jelentek meg rajtuk. Annak érdekében, hogy megállapítsák, valóban a vezeték nélküli hálózatok okozzák-e az elváltozást, a kutatók három hónapon keresztül figyelték meg az ismert wifi-állomások közelében lévő fák leveleit.

 

Ez alatt az idő alatt a 100 milliwatt teljesítményű, 2412-2472 megahertzen sugárzó adók 50-300 centiméteres körzetében lévő fák levelein "fémes elszíneződés jelent meg, aminek eredményeként a levelek sejtjeinek felső rétege eltűnt. A levelek ezután részben vagy egészben kiszáradtak és elhaltak". A kutatók emellett azt találták, hogy a wifi-pontok közelébe ültetett kukoricanövények lassabban nőttek és később indultak virágzásnak, mint a sugárzástól távolabb lévő társaik.

 

A meglepő eredményekkel kapcsolatban általunk megkérdezett szakértő "komolytalannak" nevezte a kutatási anyagot, amelyben semmilyen hivatalos publikációt nem tüntettek fel. A Wageningen Egyetem növényi sejtbiológia tanszékén sikerült utolérnünk a kutatásban résztvevő André van Lammerent, aki segített megmagyarázni az eddigi értesüléseket.

 

"Nem hivatalos publikáció került ki a világhálóra, a tanulmány még nem készült el teljesen, ezért egyelőre nem is szeretnénk bővebben kommentálni a megjelent híreket" - válaszolta a holland kutató a hvg.hu kérdésére. "Ha minden jól megy, még az idei év során befejeződik a kutatás, utána részletesen beszámolunk a felfedezésről."

 

Annyi kiderült az Antennebureau híradásából is, hogy a kutatók további vizsgálatok során szeretnék igazolni vagy cáfolni, hogy a jelenség hosszabb távon is jelentkezik-e, illetve, hogy ezt mennyire befolyásolja a távolság a wifi-állomásoktól. A holland közlemény szerint a részletes tanulmányt egy 2011 februárjában megrendezett tudományos konferencián hozzák nyilvánosságra.

 

A kutatók igyekeztek felhívni a figyelmet, hogy nagyon kezdetleges kutatási eredményekről van szó, amelyek elégségesek ahhoz, hogy további vizsgálatokat kezdeményezzenek, de távolról sem megfelelőek ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni: a wifi káros a fák számára.


Forrás:
hvg.hu

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.