FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-12-13

Húsz év múlva 27 százalékra nő az ország erdősültsége

Húsz év múlva Magyarország területének 27 százalékán lesz erdő az előrejelzések szerint, ez az arány most 21 százalék - mondta az MTI-nek Wisnovszky Károly, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Központ Erdészeti Igazgatóságának igazgatója.


Fotó: Greguss László Géza

A szakember minderről az Országos Erdészeti Egyesület (OEE), valamint az MgSzH Központ Erdészeti Igazgatóságának közös évzáró rendezvényén beszélt az MTI-nek.

Az MgSzH erdészeti igazgatója közölte: Magyarországon több mint kétmillió hektáron található erdő, amelynek 48 százaléka magántulajdonban, a fennmaradó hányad pedig állami kezelésben van.

 

Az ágazat 2007-2013 között mintegy 70-80 milliárd forint uniós támogatásra számíthat, amelyet Wisnovszky Károly megítélése szerint ki is tudnak használni. A magyar élőfa vagyon jelenleg 340-400 millió köbméter közöttire tehető. Évente ez a vagyon mintegy 13 millió köbméterrel növekszik. A kitermelés mértéke éves szinten 7-8 millió köbméter, így az erdő területe évente 5 ezer hektárral gyarapszik átlagosan Magyarországon. Seregi János, a Magyar Fejlesztési Bank (MBF) Zrt. agrár- és zöldbank főigazgatóságának ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: az MFB Zrt. 22 állami erdőgazdaság vagyonkezelését végzi. Ez mintegy 1,1-1,2 millió hektár erdőt jelent. Az erdőgazdaságok az idén várhatóan 60-70 milliárd forintos árbevételre számíthatnak összességében.

 

Ez a tavalyival azonos szintű bevétel az igazgató szerint. A jövő évi tervekről Seregi János elmondta: az erdőgazdaságok vezetői elé reális célokat kívánnak kitűzni, és olyan tervek készítésére kérték őket, amelyek teljesíthetők. A szakember a bevételi tervet nem számszerűsítette, hozzátette azonban, arra ösztönzik őket, hogy fokozottabban forduljanak a közjavak előállításának irányába, valamint a munkahelyek megtartására.

 

Az ügyvezető igazgató arról is beszélt, hogy az MFB mezőgazdasági portfólióján belül jelentős az erdőgazdaságok részaránya. Seregi János jelezte azt is, hogy a falopások jelentős kárt okoznak az erdőgazdaságoknak. Ahol ez jelentős méreteket ölt, ott a rendőrség segítségét kérik az ügyben. A rászorulóknak ugyanakkor segítséget is kívánnak adni, hogy ellenőrzött módon juthassanak hozzá a fához - fejtette ki.


Forrás:
AgrárHírek

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.