FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-12-14

Energianövények termesztését javasolják a vörösiszap sújtotta területen

Elsősorban a fás szárú energianövények termesztését javasolja a vörösiszap által sújtott területen a térség rehabilitációját elősegítő szakmai konzorcium.

Az öt intézményből álló konzorcium csütörtökön Gyöngyösön tartott operatív ülése után tartott sajtótájékoztatón elhangzott: a helyreállítás után egy-két év múlva lehetne termelni a területen, de valószínű, hogy a kereskedelem nem fogadná el az itt termesztett növényeket.

Gyuricza Csaba, a konzorcium elnöke elmondta: a termőhelyi adottságok leginkább a fás szárú növények termesztésének felelnek meg a vizsgált területen, és az ott megtermelt alapanyag számára biztos piacot lehet teremteni, hiszen már most is van olyan erőmű, amely képes a felvásárlásra.

Ez az ágazat nagy mértékben járul hozzá a foglalkoztatottsághoz is - tette hozzá.

A Kormányzati Koordinációs Bizottság Tudományos Tanácsa (KKBTT) kezdeményezésére létrejött szakmai konzorcium tagjai a katasztrófa bekövetkeztétől, október 4-étől a helyszínen dolgoznak. Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, a KKBTT elnöke a vörösiszappal elöntött területen végzett munkákkal kapcsolatban közölte, hogy a begyűjtött minták koordinátái alapján bármikor be tudják azonosítani azok lelőhelyét.

Azokon a területeken, ahol nem éri el a 3 centimétert az iszapborítottság, helyszíni remediációval - ártalmatlanító talajkezeléssel - vissza lehet állítani az eredeti állapotot olyan szintig, hogy környezeti szempontból akár termelni is lehetne a következő évben vagy két év múlva - mondta az MTA főtitkára. Hozzátette: a pszichológiai és emberi hatás miatt azonban kétséges, hogy az itt megtermelt búzát, kukoricát, vagy bármilyen fogyasztásra vagy takarmányozásra szánt növényt elfogadja a kereskedelem.

A konzorcium nem hoz döntéseket, javaslataikat még karácsony előtt leteszik a kormánynak - mondta Németh Tamás. Az energianövények termesztése mellett többek között monitoring rendszer kialakítását is javasolják, hogy legyen olyan adatbázis, amelyben nyomon követhető a természet önhelyreállító képessége. Javasolják azt is, hogy azokról a területekről, ahol 3 centiméternél nem magasabb az iszap, ennél mélyebb földet ne vigyenek el.

A szakmai konzorcium tagjai a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola, a gödöllői Szent István Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Talajtani Agrokémiai Kutatóintézete, a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem és az Erdészeti Tudományos Intézet.


Forrás:
MűszakiLapok

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.