FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-12-21

Felsőzsolca, Ónód: lánctartozás

Felsőzsolcán és Ónodon, a november 30-i határidő lejárta óta sem kapták meg a vállalkozók, és károsultak a pénzüket. Minden feltétel teljesült, már a nyár végén azt ígérték a pénz rendelkezésre áll. A kormányrendeletben november 15-ig kellett elszámolni. A vállalkozók önzetlenül, önköltségi áron elvállalták a munkát, a kereskedők kedvezményesen adtak építési terméket, most csalódtak, a hétvégén karácsony, dolgozóiknak nem tudnak fizetni, nagyot csalódtak!

Az alábbi levelet küldtem Pintér Sándornak és Bakondi Györgynek!

 

dr. Pintér Sándor Belügyminiszter Úrnak!

 

Tisztelt Miniszter Úr!

 

Sajnálattal kell, hogy tájékoztassam, hogy Felsőzsolcán és Ónodon, de úgy tudom, hogy más településeken sem kapták meg az árvízkárosultak, és a vállalkozók, a pénzüket. Eddig csak az előleg lett kifizetve október folyamán. A szerződésben vállalt 30 napos határidő lejárata november 30-a volt! Így a vállalkozók számlájára sem érkezett meg a pénz, sem a könnyűszerkezetesek, sem a hagyományos technológiával dolgozók nem kaptak az előlegen kívül semmit. Mind az Ön munkatársai, mind a Kincstár dolgozói, folyamatosan kis türelmet kértek! Az akadályok közléseik szerint elhárultak, a pénzt legkésőbb december 15-ig ígérték kifizetni. Új ígéret szerint mai nap mindenki megkapja pénzt! Ma sem érkezett semmi az Önkormányzatok számlájára!

Van olyan vállalkozó, aki a nagyon nyomott árakon dolgozva is 75 000 000.-Ft-ra vár. A pénzt a munkásoknak, alvállalkozóknak, kereskedőknek kellene átadnia, akik most már fenyegetik hogy fizessen! Mindenki csak ígérget. Újságírói kérdésre a Kincstár azt válaszolta, az igények beérkezésével folyamatosan utalnak, nincs probléma. A polgármesterek azt mondják mindent időre teljesítettek, a Kincstár azt mondta a kifizetésnek nincs akadálya. Nagyon kellemetlen nekik is, mert naponta keresik Őket az egyre felháborodottabb károsultak, az önzetlenül önköltségi áron dolgozó vállalkozók!

Azok a lakók sem kapták meg a pénzt, akik lakást vásároltak. Nehéz helyzetben vannak, mivel akitől lakást vásároltak, a szerződés felbontásával fenyegeti őket, költözzenek ki a lakásból! Van aki már kártérítési igényét, késedelmi kamat követelésével együtt,  ügyvédi felszólítással együtt adta át a Polgármesternek, aki továbbította azt a Kincstárnak. A pénz nem érkezett meg!

Mivel itt a karácsony, továbbá itt az adófeltöltési határidő is, nagy a felháborodás!  Az emberek egymást hívogatják mit tegyenek, most ők jöjjenek és szervezzenek ülő sztrájkot, vagy éhségsztrájkot? Miért nem kapják meg a pénzüket? Értetlenül állnak az eset előtt, mert nagyon bíztak az Önök ígéretében, és nem gondolták, hogy ez csak ígéret, és ilyen lehetetlen helyzetbe kerülnek! Ismét kialakult egy lánctartozás, pedig a nyár végén már azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a pénz rendelkezésre áll!

 

Mit tegyenek a vállalkozók, és a károsultak? Kérem segítsen, az azonnali kifizetésről!

 

(a levelet Dr. Bakondi György Úrnak is megküldtem)

 

üdvözlettel:

 

Kárpáti József

ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő

Szakmai Tagozat (MAKÉSZ)

elnök

tel.: +36 30 206 3360

e-mail.:karpati@evosz.hu

 

 

 


Kárpáti József a fenti levelére ezt a választ kapta 21-én:

Tisztelt Kárpáti Úr!

Miniszter Úrnak irt levelére a következőket válaszolom. A két település az előleget kapta meg. További utalás akkor történhet ha az előleggel elszámoltak az önkormányzatok. Sajnos ez a mai percig nem történt meg. Amennyiben Felsőzsolca és Ónod a kormány határozat szerint elszámol a további támogatás kiutalásásról azonnal intézkedünk.

Üdvözlettel: Tállai András Önkormányzati államtitkár

 


Erre ugyanaznap adott válasza:

Tisztelt Tállai András Úr!

 

Köszönöm gyors válaszát!

Sajnos a Polgármesterek azt mondják, már többször elküldték az elszámolást!

A válaszából az derül ki, hogy az állami támogatás kifizetésének akadálya a települések Önkormányzatai! Véleményem szerint, azért az Állam is felelőséggel tartozik, hogy a károsultak időben megkapják a pénzüket, a vállalkozók ne lehetetlenüljenek el! Az Állam nem teheti csak úgy szét a kezét, hogy nem nála van a labda. Az Állam segítsen az Önkormányzatoknak, hogy a pénz jogszerűen a károsultakhoz jusson! Ebben kérem a Miniszter Úr segítségét is!

 

üdvözlettel: 

Kárpáti József

 


Kárpáti József a sajtó munkatársai részére ezt így értékelte:

Tisztelt Sajtó Munkatársak!

 

A BM Önkormányzati Államtitkárától az alábbi választ kaptam, miért nem kapják meg a vállalkozók, és a károsultak a pénzt! Ezt továbbítottam Ónod polgármesterének, aki azt mondta, már kétszer elküldték, legutóbb három hete!

Valaki hazudik!

Ónod Polgármester telefonszáma: 06 70 427 2835.

Véleményünk szerint ez nem eljárás! Azért mert rossz az elszámolás rendszer, vagy valakik hibáztak, ennek már hetekkel ezelőtt ki kellett volna derülni. A vállalkozókat és a károsultakat, tájékoztatni kellett volna, továbbá megtalálni a megoldást, hogy pénzükhöz jussanak! Ki a felelős?

 

üdvözlettel:

 

Kárpáti József

ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő

Szakmai Tagozat (MAKÉSZ)

elnök

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.