FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-01-12

Zalaerdő - folytatás lényegi változások nélkül

Július derekán az állami erdőgazdaságok többségénél vezetőváltást hajtott végre a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Bank Zrt. A személycsere a Zalaerdő Zrt.-t is érintette. A részvénytársaság új vezérigazgatójává Rosta Gyulát nevezték ki. Vele beszélgettünk.


Rosta Gyula

- Mindenekelőtt vezérigazgató úr bemutatkozását kérjük!

- 1961. március 20-án születtem Nován. Szüleimmel 24 éves koromig éltem a megyében, Szentgyörgyvölgyön, Zalabaksán, majd 1980-tól Lentiben. A zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumban érettségiztem. Ez után egy év sorkatonai szolgálat következett. 1980-85 között a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetem Erdőmérnöki Karának hallgatója voltam. A diploma megszerzése után a Mátrában kezdtem pályafutásomat, egyazon erdészetnél szolgáltam 25 évet. Erdőművelési és fahasználati műszaki vezetői beosztást töltöttem be öt évig, majd 1995. július 1-től - vezérigazgatói kinevezésemig - erdészetvezetőként végeztem munkámat. Szakmánk minden területén aktívan dolgoztam, ezért nincs "kedvenc" ágazatom, egyformán fontosnak és egymástól elválaszthatatlannak tartom mindegyiket. Lányom és fiam egyaránt alma materünk hallgatója, reményeim szerint mindketten jövőre diplomáznak.

 

- Rövid zalai tartózkodása alatt, milyen tapasztalatokat szerzett új munkahelyén, melynek vezetésével bízta meg a tulajdonosi jogokat is ellátó MFB?

- A zrt. természeti adottságait nagyjából ismerem, hiszen az egyetem elvégzéséig Zalában éltem, diplomatervemet itt készítettem. Gyermekkoromban, a nyári szünetekben a szentgyörgyvölgyi és zalabaksai erdőkben dolgoztam. Édesapám révén megismertem az őrségi tájat. Ami a munkámat illeti, az első benyomások nagyon kedvezőek, mindenütt együttműködő, nyílt kollégákkal találkoztam. Ez fontos, hiszen nagyban megkönnyíti a zökkenőmentes átmenetet. Jelenleg tart az erdőgazdasági zrt.-k átvilágítása, mely óriási adatszolgáltatási munkával járt a központi dolgozók számára. El kell mondanom, hogy derekasan helyt álltak. Szinte kifogás nélkül teljesítették az elvárásokat. Ez arra enged következtetni, hogy a cég ügyvitele rendezett. Az erdészetek 2010. évi teljesítménye a szélsőséges időjárási körülményeket is figyelembe véve jó, a fakitermelési és vadászati tervek túlteljesítése várható. A fűrészipari ágazat is fellendülőben van.

 

- Mit vár a vezetőtársaktól, beleértve az erdészeti igazgatókat is, és milyen követelményeket támaszt a dolgozók elé?

- Mindenekelőtt azt, hogy tudásukkal és szorgalmukkal bebizonyítsák, a Zalaerdő Zrt. nem csak a kiemelkedő természeti adottságai miatt vezeti évek óta az erdőgazdasági toplistát, hanem az itt dolgozók tehetsége és tisztessége is meghatározó ebben. Az erdészetigazgatóknak kiemelkedő szerepük van, hiszen térségükben ők testesítik meg a zrt. stratégiáját, s mint jelentős munkaadók, példaként kell állniuk a közösség előtt.

 

- Véleménye szerint, merre tart az erdőgazdaság, mit vár az erdészetektől?

- Az erdőgazdaság folytatja azt a munkát, amit eddig is tett, hiszen jól meghatározott feladatkörrel rendelkezik, ezen lényegi változtatást nehéz lenne elképzelni. Természetesen folyamatosan alkalmazkodnunk kell a különböző kihívásokhoz. Megoldást kell találnunk a NATURA 2000 program bevezetésével kapcsolatosan, hogy kivédjük annak jelentős gazdasági hátrányait. Megszűnhet az áramtermelés tűzifát érintő támogatása, így visszaszorulhat az erőművi felhasználás, ezért már most piacot kell teremtenünk az itt esetleg felszabaduló fatömegre. Kezelnünk kell az ún. folyamatos erdőborítás kialakítását célzó - egyesek által társadalminak mondott - elvárásokat. Kölcsönös előnyökön alapuló együttműködés szükséges a gazdálkodási területünkön működő önkormányzatokkal. A kormány folytatni kívánja a közmunkaprogramot, melyből az erdőgazdaságok jelentős részt kapnak. Ez jó lehetőséget biztosíthat ennek eléréséhez. Az új, tulajdonosi jogokat gyakorló MFB Zrt. kiemelt fontosságúnak tartja a közjóléti és idegenforgalmi tevékenységeket. A csömödéri turistaszálló jövő évi megnyitása remélhetőleg hozzájárulhat ehhez. Az erdészetek feladata továbbra is a számukra meghatározott szakmai és pénzügyi tervek végrehajtása és az előbb említett feladatok térségi megvalósítása lesz.

 

- Erdőgazdasági átszervezésekről, összevonásokról beszélnek a központban és az erdészeteknél, sőt holdingokról is szót ejtenek. Mi ebből az igazság, tehát milyen szervezeti változásra lehet számítani?

- Az erdőgazdaságok átszervezésével kapcsolatosan semmilyen hivatalos értesülésem sincs. Úgy gondolom, hogy nekünk a ránk szabott feladatokkal kell most foglalkoznunk, ami nem más, mint a költséghatékony gazdálkodás.

 

- Végül is milyen eredményre számít ebben az esztendőben, és milyen reményeket fűz a következő évhez? Lát arra lehetőséget, hogy a jövőben is az export lesz a Zalaerdő gazdálkodásának húzóereje?

- Gazdasági tervünket túlteljesítjük 2010-ben. A fapiac fellendülőben van, minden termékünk vevőre talál. Az áremelkedés mértéke 6-10% közötti. Kereskedelmi szerződéseinket megkötöttük, vagy megkötésük folyamatban van. Régi partnereink továbbra is megmaradtak, így exportunk is, ebben semmi változás nincs. A lenti fűrészüzemnek folyamatos megrendelés-állománya van, az ágazat többleteredménnyel zár. A tavaly átadott Pellet-üzem termelése eléri teljesítőképessége felső határát, értékesítési gondja nincs. Problémáink is vannak, hiszen a szélsőségesen csapadékos év miatt feltáróút-hálózatunk jelentős károkat szenvedett, egyes területeken lehetetlenné vált a mozgás. A kukorica aratásának elhúzódása és az áremelkedés súlyos vadkártérítési kötelezettséggel jár idén. Ha tempós lesz a fakitermelés, úgy mint annyiszor, most is megszólalhatnak a szirénhangok, hogy irtják az erdőt. A fakitermelés egyesekben ellenérzéseket vált ki, ezért nagyon fontos a szakszerű és türelmes kommunikáció. Ebben minden kollégának nagy szerepe van, legyen az kerületvezető erdész vagy éppen vezérigazgató.

 

- Milyen sors vár a vadgazdálkodásra? A földművelők az állomány lényeges apasztását sürgetik, az állatvédők annak az ellenkezőjét. Melyik félnek lehet igazat adni?

- Az a vélekedés, hogy túlszaporodott a vadállomány Zalában, szakemberek körében már nem vitatéma. Az erdőtömbök közé ékelődött mezőgazdasági területek táplálékul és búvóhelyül is szolgálnak, vadászati jelentőségük pedig csekély. Szükség van a vadlétszám jelentős csökkentésére vaddisznó és szarvas esetében. De elengedhetetlen a mezőgazdálkodók aktív közreműködése is. A törvények az erdőgazdálkodó számára előírják a biológiai sokféleséget fenntartó gazdálkodást, a vele azonos környezetben dolgozó mezőgazda pedig mentesül ez alól. Ezen változtatni kellene. Ami az állatvédőket illeti, ezúton tájékoztatom őket, a Zalaerdő Zrt. a szükséges hatósági engedélyek birtokában, a törvények szigorú betartásával teljesíti éves vadlelövési terveit.

 

- Mit kíván saját magának és családjának, valamint a Zalaerdő Zrt. dolgozóinak a következő, 2011-es esztendőben?

- Karácsony és újév közeledtével a szokásos jókívánságokon túl szeretném, hogy minden dolgozónk 2011-ben is - elvárásainkat teljesítve - nyugalomban végezhesse munkáját, a Zalaerdő Zrt.-t, mint munkaadót biztos háttérnek tekinthesse egyéni boldogsága megteremtésében.

Forrás: ZALA ERDŐ dolgozóinak lapja, 2010/4.; Forestpress

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.