FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-01-28

Színre vitték a hiányszakmákat - színpadon az asztalos

A hiányszakmák népszerűsítése nehéz feladat. Nem elég roadshow-kat szervezni vagy kiadványokat készíteni, hanem a szokásostól eltérő megoldásokra is szükség lehet ahhoz, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára vonzóvá tegyenek egy-egy mesterséget. Meghökkentő, ám hatásos kezdeményezés volt például a Szakmák színháza, amely a szakmunkáshiányt próbálja orvosolni, a kétkezi munkát népszerűsíteni.


Az álláskeresők száma 591 ezer volt 2010 decemberében, ezeknek az embereknek csaknem a fele nem rendelkezik szakképzettséggel - áll a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal legfrissebb adataiban. Novemberhez képest csaknem 7 százalékkal, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 1,4 százalékkal nőtt a szakképzetlenek száma. (A hivatal meghatározása szerint a legfeljebb 8 általánost, illetve a gimnáziumot végzett álláskeresők tartoznak ebbe a csoportba.)

 

Alternatív reklámkampány kell

A szombathelyi Weöres Sándor Színház darabját, a Szakmák színházát már több mint egy éve bemutatták, és azóta is töretlen a sikere. A társulat szinte már az összes nagyobb városban vendégszerepelt a darabbal, és több ezer fiatal látta.

A teátrum igazgatója, Jordán Tamás az előadással azt szerette volna megmutatni, hogy a színház a maga nyelvén mennyi mindenhez hozzá tud szólni. A jelenetek segítségével mutatják be és próbálják vonzóvá tenni azokat a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság által megjelölt szakmákat, amelyekben jelentős a szakemberhiány. A színház és együttműködő partnerei - például a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet, illetve több kamara és munkaadói szervezet - általános célja túlmutat ezen: közösen szeretnék visszaadni a szakképzés becsületét is. A darabban olyan szakmák tűnnek fel, amelyek a fémiparban, az elektronika területén, az asztalosiparban, az építőiparban és az egészségügyben javarészt betöltetlenek.

A darab bemutatója kapcsán tartott sajtótájékoztatón Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VMKIK) elnöke ehhez hozzátette: a színház kezdeményezése talán segíti felkelteni a fiatalok érdeklődését az egyes - főleg az úgynevezett kétkezi - szakmák iránt. Ahhoz azonban, hogy megoldódjon a tartós szakmunkáshiány okozta probléma, a jelenleginél jobb anyagi és erkölcsi megbecsülést kell kapniuk az országban a szakmunkásoknak.

Készül a Mérnökszínház

A Szakmák színházának sikerén felbuzdulva a Mérnökszínház megvalósítását tervezik. Hogy a műszaki pályát is a világot jelentő deszkákon népszerűsítsék. Míg az első darab célközönségét az általános iskolások, a készülő előadásét a középiskolások, az egyetemre-főiskolára készülők alkotják majd.

A probléma ugyanis adott: napjaink kiélezett gazdasági versenyében a talpon maradáshoz, s még inkább az előrelépéshez jól képzett mérnökök, műszaki, illetve természettudományos szakemberek, kutatók kellenek. A fiatalok számára ugyanis jelenleg kevéssé vonzó a mérnöki pálya. A Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség arra gondolt, hogy a pályaválasztáshoz szükséges információk átadásán túl érzelmi impulzusokat is érdemes adni a középiskolásoknak, s bemutatni, hogy milyen szépségeket rejt, illetve pályaképet jelenthet a mérnöki munka. Ennek szellemében felvették a kapcsolatot Jordán Tamással. Úgy vélekedtek: ha sikerült az elmúlt hónapokban sikerre vinnie a magyarországi hiányszakmák közül ötöt élményszerűen bemutató Szakmák színházát, akkor a leendő mérnököket is hasonlóképp szólíthatják meg.

Magyar Dániel, a Pannon Novum ügyvezetője a Merlin Színházban tartott szakmai fórumon azonban azt hangsúlyozta, hogy a színházi előadás csak az egyik, ám szerinte nagyon fontos eszköze a diákok "befolyásolásának". Más formákkal integrálva hatékonyan szolgálhatja a célt, nevezetesen, hogy belátható időn belül a mostaninál több mérnök álljon a magyar gazdaság rendelkezésére - vélekedett. Jordán Tamás - aki egyébként maga is végzett mérnök - a kezdeményezés mellé állt.

 

Forrás: Pannon Novum; Kultura.hu

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.