FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-02-01

A hasznosító egyetem

A TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-0008 jelű, eCompetence Multidiszciplináris Egyetemi Tudásmenedzsment rendszer fejlesztése és regionális innovációs keretrendszert megalapozó szervezeti fejlesztések az NYME-n című pályázat keretében a Nyugat-magyarországi Egyetem Technológia Transzfer Irodát állított fel a tízkarú, 6 városban működő intézményen keletkezett szellemi termékek piaci hasznosítására. Az uniós és saját egyetemi forrásból megvalósuló projektről Dr. Horváth Béla professzort a projekt menedzserét és Dr. Walter Katalin irodavezetőt kérdeztük.


- Milyen feladatokat lát el az Iroda?

Az Iroda fő feladata, hogy kapcsolatot teremtsen az Egyetem, mint kutatóhely és az innovációs folyamatban résztvevő vállalkozások között. Ez alapján az Iroda közvetíti egyrészt az Egyetem szellemi termék portfólióját a nyugat-dunántúli és burgenlandi régió kis-és középvállalkozásai számára, másrészt a vállalkozások innovációs keresleteit az Egyetem illetékes kutatóegységei számára.

Ezen felül koordináljuk az iparjogvédelmi oltalmazási eljárásokat (szabadalmi, formatervezési mintaoltalmi bejelentés, stb.) és részt veszünk a stratégiaalkotási folyamatban a találmányok/szellemi alkotások piaci hasznosítására vonatkozóan. Elkészítjük a szellemi termékben rejlő potenciál felmérését, azaz a gazdasági hasznosíthatósági értékelést, a lehetséges piacok, a konkurencia feltérképezését.

Irodánk az iparjogvédelmi kultúra fejlesztése, az iparjogvédelmi ismeretek terjesztése érdekében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala közreműködésével széleskörű oktatási programot szervez az Egyetem valamennyi karának oktatója, hallgatói és munkatársai számára.

 

- Mit értünk az egyetem szellemi termék portfóliója alatt?

Egy ún. tudástérkép kérdőívet készített az Iroda, mely segítségével mind a 10 karon működő valamennyi intézet megadta az elmúlt 5 évben végzett kutatási témáit, azok eredményeit és javaslatokat ezek hasznosítására. Ezen kívül összesítettük az intézetek műszerkapacitását, az ezekkel elvégezhető méréseket, ezek piaci értékét.

 

- Újdonságkutatással is foglalkoznak

A tudomány és a technika állására vonatkozó kutatás elvégzése nagyon hasznos és szükségszerű feladat, mellyel csökkenthető a párhuzamos kutatás és feltalálás jelensége, valamint alapvető jelentőségű a találmány keresekedelmi potenciáljának a meghatározása és a potenciális versenytársak feltérképezése szempontjából is.

 

- Milyen szakembergárdával rendelkezik az iroda?

Munkatársaink jogi, közgazdasági, mérnöki, természettudományi, felsőfokú iparjogvédelmi és informatikai szakismeretekkel rendelkező szakemberek, akiknek munkáját az Egyetem valamennyi karán működő un. pilot projekt koordinátorok segítik.

- Miért érdemes a hallgatóknak Önökkel együttműködni?

Az Egyetem részeként nagyobb súllyal, jobb esélyekkel tudnak fellépni az ipari kapcsolatokban, mint magánemberként. Fontos tudatosítani, ha egy hallgató egyetemi feladatot old meg, a keletkezett szellemi alkotáson fennálló vagyoni jogokkal az egyetem rendelkezik, amely azonban nem zárja ki azt, hogy a hasznosítás előnyeiből a hallgató is részesüljön!

 

- Hogyan veheti fel a kapcsolatot egy ipari partner?

Az egyetemi honlap nyitóoldaláról elérhető az irodánk, illetve folyamatban van egy informatikai fejlesztésünk is: olyan fórumot készítünk, ahol az Egyetem fel tudja kínálni szellemi portfólióját, az ipari partner pedig közvetlenül bejelentkezhet az igényeivel. Várhatóan idén tavasszal már elindíthatjuk ezt a rendszert.

 

- Mire számítson az ipari partner, aki Önökhöz fordul?

Megkeressük azt a szellemi hátteret, amin keresztül megvalósítható az a kutatás-fejlesztés, amit elképzelt. Ha van egy saját eredménye, el tudjuk vinni a szabadalmaztatás irányába. Emellett jogi tanácsadást is nyújtunk. Korrekt és gyors ügyintézés mellett kívánunk híd szerepet betölteni az egyetem és a külső partnerek között, ezért mindenkit arra kérünk, bizalommal keressen fel minket!

Forrás: NYME TTI

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.