FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-04-01

Milyen a jövő ablaka? II.

A paraméterek eléréséhez elengedhetetlen az elvárások szerint kialakított profil és a tökéletes megmunkálást biztosító ablakgyártó szerszám. A Leitz folyamatos fejlesztéseinek eredményeként költséghatékony alternatívát kínál az ablakgyártáshoz.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

Milyen tulajdonságokat biztosít a jövő ablakgyártóinak a Leitz Climatrend ablakrendszere?

- Hőtechnikai szempontból már a 78 mm-es szerkezettől standardként biztosítja a háromrétegű hővédő üvegezést 40 (52) mm szélességben, így már a 90 mm-es szerkezetnél lehetővé válik a Uw=0,81 W/m2K érték.

- Zajvédelmi üvegezés is beépíthető a 40 (52) mm szélességű üvegfalcba.

- A csapóeső elleni védelem érdekében 10 mm-rel, 32 mm-re megnövelték a korábban alkalmazott szél- és esőzóna közötti távolságot.

- A nagyobb faanyagvastagság nagyobb szilárdságot és megnövekedett betörés elleni védelmet nyújt.

- A gyártóbarát szerszámozásnak köszönhetően a 80 mm-es fix léptetéssel rendelkező gépeken egy tengelyes teljes felszerszámozás lehetséges, de az egyszerű asztalos marógépeken is használhatók a különálló 80 mm-es hüvelyre szerelt maróegységek.

 

Egyszerű átállás a keresztmetszetek között

Az elvárt paraméterekből kitűnik, hogy a közeljövőben (EnEV2009 szerint) minimum a 78 mm-es frízvastagság biztosítja a hőtechnikai jellemzők teljesítését. Éppen ezért a Climatrend profilrendszer standard változatát a IV78-as profilra fejlesztették ki. Azonban a jogszabályi elvárások mellett a piaci viszonyokra is figyelmet fordítva a szerszámok egyszerűen átalakíthatók 68-as, 90-es fa vagy akár alu-fa rendszerekre egyaránt. A rugalmas kialakítása tárcsák számának növelésével gyorsan megoldható.

Műszaki jellemzők

A Leitz Climatrend kialakításánál nagy figyelmet fordított az elvárásoknak megfelelő profilgeometriára és rugalmas gyártási műveletekre egyaránt. Ennek tükrében fix 13 mm vastagságú S+Z csapozást készíthetünk bármely három keresztmetszetnél, mely stabil szerkezeti kötést biztosít az ablakszerkezet számára. A profilok közötti átálláskor sem változnak a csapszélességek, csak csapok közötti távolság módosul a frízszélességhez és emellett a Climatrend a főbb tulajdonságokat, a megmunkálási és a falcolási paramétereket megőrzi. A standard 78 mm-es szerkezetnél ez a következőképpen alakul:

- 32 mm-es falcszélesség biztosítja a szél- és esőzóna kellő távolságát.

- Az üvegfalc-kiszellőztetést biztosító hidegzónában kivezetett nút a csapozáskor kerül kialakításra, úgy hogy az nem érinti a gumitömítés számára kialakított körbefutó árkot.

- A 13 mm-es vasalatközépnek köszönhetően egységesen alkalmazható az Eurofalcos 24, illetve 30-as szerkezeti megoldás.

- Az üvegfalcszélesség 36 és 40 mm között megválasztható, lehetővé téve akár az Ug=0,7 W/m2K hőátbocsátású üveg beépítését.

- A felületkezelésnél a bevonóanyag egyenletes rétegvastagságú elterülését elősegítik azzal, hogy a külső értéken 4 mm-es rádiusszal kerülnek kialakításra a lekerekítések.

- A kívülről felszerelhető - akár végzárást sem igénylő - alumínium vízvetőnél kialakuló hideg zónát az ablak külső síkja felé tolták el.

- A 20 mm-es üvegfalcmagasság biztosítja, hogy a szerkezetnek jobb Uw-értéke legyen ugyanolyan Ug-értékű üveget alkalmazva.

- A szárnyon körbefutó kettős gumitömítés azonos profillal megvalósítható, lehetővé téve azt, hogy raktáron csak egyféle tömítést tartsunk.

- A gondosan megtervezett, központosan fekvő falcoknak köszönhetően a vastag frízkeresztmetszet mellett is kicsi a szárny nyitási rádiusza. Ez különösen előnyös a kisméretű ablakok esetén, így már 440 mm-es nyíló szárny is alkalmazható.

- Az összetett szerkezetű, nyitható és fix résszel rendelkező nyílászáróknál a külső oldal képe egységes képet mutat az összehangolt tok- és szárnyprofilnak köszönhetően és az egyszerű falcváltással lényegesen leegyszerűsödik a gyártási művelet. Emellett az oldalsó fix üvegezésnél a teljes ablakszélességben végigfutó rápattintható vízvető biztosítja a kiszellőzést, levéve a megfelelő minőségű felületkezelést.

- Az ablaktok külső oldalába mart átgondolt profilozás miatt nem okoz semmilyen bonyodalmat akár erkélyajtó vagy összetett nyílászáró szerkezet üzemi hatékonyságú legyártása. Mindezt támogatja a stabil csap-csaprés sorolás, illetve az elemek közvetlen egymáshoz illesztésének lehetősége akár közvetlen ellenprofilozással, idegen csappal vagy sorolóléccel egyaránt.

Átállás alu-fa ablakra

Ugyanazon IV78-as szerszámmal kis módosítással akár gyártható korszerű, időjárásálló alu-fa szerkezet is. A beépítendő üvegezés függvényében 4 mm-es lépésként egyszerűen állítható az üvegfalc szélessége 27 és 51 mm között. Emellett a különböző vásárlói elvárásoknak való megfelelés miatt háromféle belső oldali profilkialakítás választható. P2 egyenes és ferde, P1G egyenes, illetve P1F ferde kialakítással. A korábban már tárgyalt rugalmas szerszámtechnológiához híven az alu-fa rendszereknél is alkalmazhatók ugyanazon szerszámok némi átalakítással a 68 mm-es és a robusztusabb 90 mm-es szerkezetre egyaránt.

Szerszámtechnika

A magas követelményeknek való maximális megfelelés nagy kihívás elé állította a Leizt Climatrendet kifejlesztő mérnököket. Az új szerszámrendszer kiváló fizikai tulajdonságok mellett kiváló esztétikai megjelenést és szerkezeti szilárdságot egyaránt biztosít a jövő ablakának. Éppen ezért számos korábban már bizonyított fejlesztést alkalmaztak a szerszáminnovációnál.

A hatékony ablakgyártási elvárásoknak megfelelően törekedtek a szerszám dimenziójának az optimalizálására. A Climatrend 78-as szerkezethez mindössze 80 mm-es magasságú szerszámhüvelyek szükségesek. Ez igen szűknek tűnik első hallásra, de a mindössze 1,5 mm-es oldalsó kiállásoknak köszönhetően ez megvalósítható. A takarékos magasságalkalmazhatóság miatt a megfelelő gépeken így akár több szerszámot is egymásra fűzhetünk. Nincs szükség időrabló szerszámcserékre, csak a tengelyt kell 80 mm-rel elmozdítani a kellő profilozószerszám pozícióba állításához. Egy vagy akár több szerszám felfűzésétől függően tehát egyaránt használhatóak az egyszerű asztalos marótól a profilozógépeken keresztül a CNC-megmunkálóközpontokig egyaránt.

A jövőbe mutató ablak természetesen nem nélkülözheti a Leitz kiszakadásmentes megmunkálását biztosító RipTec technológiát, melyet az S+Z csapozószerszámok bütümegmunkáló éleinél használják. A barázdaprofilos technológia amellett, hogy növeli a kötések szilárdságát, a szerszámok éltartósságát, kiszakadásmentes felületet biztosít és kisebb energiafelvételre kényszeríti a megmunkálógépet. Mint látható, az új Climatrend profilrendszer egy hatékony és rugalmas gyártástechnológiát ad a jövő ablakgyártóinak a kezébe, mellyel méltán felvehetik a versenyt a legmodernebb elvárásokkal szemben is.

 

Kapcsolódó cikk a FATÁJban: Milyen a jövő ablaka I.

 

Leitz Hungária Kft. Forrás: faipar

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.