FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-04-08

Egyedülálló vetélkedő: fából hidat, négy óra alatt

Első alkalommal rendezték meg kedden a Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskolában azt a megyei hídépítő versenyt, mely a Dunántúlon is egyedülállónak számít. A résztvevő csapatoknak azonos mennyiségű anyagból kellett minél stabilabb építményeket készíteniük.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 


Az első alkalommal, ám a tervek szerint hagyományteremtő céllal megrendezett kreatív hídépítő versenyen összesen húsz középiskolásokból álló, háromfős csapat vett részt. A kis hídépítő mesterek a megyeszékhely mellett Sárvárról, Körmendről, Celldömölkről, valamint Szentgotthárdról érkeztek.

 

- A verseny ötlete már tavaly körvonalazódott bennünk - mondja Tóth Árpád faipari mérnök, aki a vetélkedő műszaki-szakmai részét szervezte. - Úgy véltük, mindenképp szükség van egy olyan vetélkedőre, amely nemcsak a megyében, hanem az egész Dunántúlon is egyedülállónak számít. -

- Örömmel látjuk, hogy a kreativitást igénylő, a manuális készségekre alapozó vetélkedő iránt nagy az érdeklődés - mondja Forróné Czeglédi Judit, a Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola igazgatója. - Egyértelműen hagyományteremtő szándékkal hoztuk tető alá a versenyt, továbbá azt szeretnénk, hogy a későbbiekben a jelenleginél is több csapatot, illetve iskolát fogadhassunk intézményünkben. -

- Úgy gondolom, a mai esemény is azt bizonyítja, hogy minden gyerek tehetséges valamiben, minden fiatalnak megvan a maga érdeklődési köre. A résztvevők egyébként szemmel láthatóan élvezték a verseny minden pillanatát, így nem is csoda, hogy a hidak több esetben a rendelkezésre álló négy és fél órás időhatáron belül készültek el. -

- Úgy látom, a fiatalok világképe némileg megváltozott, most már nem köti le őket annyira a számítógép, illetve egy-egy közösségi oldal - válaszolja a verseny népszerűségének miértjét firtató kérdésünkre Farkas Attila, a Hefele iskola tanára, a verseny egyik szervezője.

- Ez pedig számunkra arra kínál igazán jó lehetőséget, hogy olyan erőpróbák elé állítsuk a diákokat, melyek talán érdekesebbek egy matematika, vagy egy magyarversenynél. Nagyrészt tízedik, tizenegyedik és tizenkettedik évfolyamos tanulók érkeztek. Eredetileg kis létszámú versenyt terveztünk, ám az elmúlt napokban annyian érdeklődtek, hogy több csapatot már nem is tudtunk fogadni. A versenyen egyébként minden trió azonos mennyiségű anyaggal, ugyanazon eszközökkel dolgozik. Az építmények elbírálásakor pedig a teherbíró-képesség számít, és nem a látvány.

 

- A fiataloknak 49 centiméter hosszú, 10 centiméter széles hidat kellett készíteniük - avat be a szakmai elvárásokba Tóth Árpád. - A méretezésben plusz-mínusz öt milliméteres eltérést engedélyezünk. Az elkészített hidakat terheléses tesztnek vetjük alá, ehhez azonban egy megadott méretű teherhordó alkatrészt is be kellett építeni a hidakba. -

A próba technikai megvalósításáról Tóth Árpád elmondja: a hidakat kétoldalt támasztják alá, s az építmények középen kapják majd a terhelést. Az a pályamunka lehet a győztes, amely a digitális mérő szerint a legnagyobb terhelésnek tud ellenállni.

A szervező kiemeli: a tesztet olyan orsós terhelőegységgel végezik, amiben egy erőmérő cella is van. A bükkfa hurkapálcából készített hidak szerkezete rugalmas, így az építmények a terhelés hatására inkább elhajlanak, ám azt valószínűleg egyik csapatnak sem kell megérnie, hogy lássa összeroppanni azt, amin négy és fél órán keresztül dolgozott.

Sarkadiné Gyetvai Zsuzsanna, a Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakképző Iskola tanára osztályfőnökként kísérte el az intézmény csapatát. Mint mondja: a fiúk nagyon lelkesek, és teszik nekik a verseny hangulata is. A diákok már most készülnek a jövő évi folytatásra, hiszen akkor már több tapasztalattal vághatnak neki a versenynek.

A tanárnő elmondja: látva a Hefele által sikeresen lebonyolított vetélkedőt, elgondolkodott azon, hogy a Puskás iskola is szervezhetne egy hasonló, szakmai versenyt. Sarkadiné Gyetvai Zsuzsanna azt is kiemeli, hogy kísérőként sem unatkozott a vetélkedő alatt, ugyanis érdekes előadásokat hallgathatott meg, például a fajátékok készségfejlesztésben való alkalmazásáról, illetve a hidak történetéről.

 

A versenyt végül a szentgotthárdi III. Béla Szakképző Iskola csapata (Fczáll Adrián, Horváth Dávid, Mákos István) nyerte, megelőzve a körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium (Mosolits Ádám, Kovács Adrián, Cebe Olivér), illetve a szombathelyi Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola és Kollégium (Szombathelyi Kitti, Németh Dávid, Böröndy Kristóf) trióját.

 

Végezetül egy fontos információ: Tóth Árpád elmondja, hogy a tervek szerint jövőre már Győr-Moson-Sopron megyéből is érkeznek csapatok, ezen kívül távlati cél egy ismert, és elismert regionális vetélkedő megszervezése.

 

Forrás: VasNépe

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.