FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-04-12

Bútoripari túlélési parktikák - sajtótallózás

Magyar válogatott - Üzlet az EU elnökségből | Március közepén megnyitotta kapuit az RS M7 Bútoráruház | Jó üzlet (lehet) a bútorexport | EU támogatásból megújuló bútorgyártó géppark

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

Magyar válogatott - Üzlet az EU-elnökségből (részletek)

Alig keresnek valamit a magyar uniós elnökséghez kapcsolódó megbízásokon a cégek, de fontosnak tartják az ezzel járó presztízst és kapcsolatépítést.

...

Berendezési tárgyak

A tanácskozások, ünnepségek helyszíneire magyar gyártótól is rendeltek bútorokat, ami igencsak jól jött a recessziós piacon, s a jelek szerint újabb megrendeléseket is generál majd.

...

Mint általában a külügyi tárca megrendelései során, jelen esetben sem hivatkozhat viszont referenciaként a külügyi tárca megbízásaira a Garzon Bútorgyár. A központosított közbeszerzési eljárás során megrendeléshez jutó cég a Néprajzi Múzeumba, a gödöllői Grassalkovich kastélyba és a Ferihegyi reptér területére szállítja bútorait. "Milliós nagyságrendű a megrendelés, ám egy részét sajnos a legyártást követően lemondták, így most áll benne a pénzünk" - árulta el Imre Zita Enikő kereskedelmi igazgató. Emellett az is gondot okoz, hogy kis tételekben, részletekben kérik a szállítást, amely így a vállalat számára pluszköltséggel jár. Ezzel együtt a recesszió sújtotta piacon nagy dolog az állami megbízás, nem is reménykedtek benne a Garzon vezetői. "Biztosak voltunk benne, hogy csak nagy nyugati designtermék-gyártóktól rendel majd az állam." Külön öröm, hogy a 60 éves gyár termékeire mások is felfigyeltek: a reptéri váróban elhelyezett ülőgarnitúra láttán pár hete több cég is kért már árajánlatot.

...

Forrás: Figyelő


 

Budaörs: 2011. március 11-én megnyitotta kapuit az RS M7 Bútoráruház

A szép számmal összesereglett újságírók, vendégek és érdeklődők előtt Pólya Mikós az RS Cégcsoport tulajdonosa és Wittinghoff Tamás polgármester köszöntőjével megnyílt Budaörs legújabb nagyáruháza. A 18 éve eredményesen prosperáló RS cégcsoportnak nem titkolt szándéka, hogy Magyarország legnagyobb kereskedelmi régiójában, Budaörsön az RS Bútoráruház megnyitásával kínáljon megjelenésében is méltó alternatívát a bútorvásárlók részére a hazai piacon. A döntően magyar gyártású bútorokat forgalmazó RS terjeszkedése nem kis meglepetést okoz a szakma részére, hiszen féléven belül már a második nagyáruházát nyitja meg, éppen abban az időszakban amikor a honi bútorgyártás és kereskedelem a legnagyobb válságát éli át.

Az RS elszántságát és magabiztosságát tükrözi az is, hogy a Magyarországot uraló multinacionális bútorkereskedelmi hálózatok legnagyobb áruházainak közvetlen környezetében nyitja meg legnagyobb alapterületű áruházát.

Pólya Miklós az RS Cégcsoport tulajdonosa elmondta: Ezzel a lépéssel is a jövőbe vetett hitünket kívánjuk előrevetíteni. Azt valljuk, hogy nem a válság okozta sebekkel kell foglalkoznunk, hanem  tovább kell haladnunk céljaink eléréséhez, mozgósítva akár az utolsó tartalékainkat is. Addig kell lépnünk ameddig terünk és lehetőségünk van, és olyan aktivitással kell tevékenykedni, melyben a megmaradt értékek utat találnak. Biztosak vagyunk a sikerben, hiszen tapasztalatunk szerint a magyar bútorvásárlók ízlésvilágához a honi gyártású bútorok állnak legközelebb, amelyek ebben a régióban eddig csak elenyésző mértékben voltak jelen, így a budaörsi áruházunk megnyitásával egy mostanáig meglévő hiányt pótolunk.

Wittinghoff Tamás polgármester méltatta az elszántságot és üdvözölte, hogy hosszú ideje újra munkahelyteremtő és helyi adó növelő beruházás színhelye Budaörs.

Az RS célja ebben a nagyáruházban is az, hogy termékeiket a legkedvezőbb áron kínálja a bútorvásárlók részére, és az ár-érték arány tekintetében továbbra is megtartsa a magyar bútorkereskedelemben elfoglalt vezető szerepét.

Forrás: BudaörsInfo

FATÁJ kiegészítés:

RS Cégcsoport = RS Kereskedelmi Központ Zrt; RS Bútorpiac Kft; MBIK Zrt; RS Kereskedőház Zrt; Rich Selling Kft; RS Consulting Kft;

A cégcsoport három helyezést "vitt el" a FATÁJ Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók 2009 elemzésében.


 

Jó üzlet (lehet) a bútorexport

Egyre jobban megy a német asztalosműhelyeknek, bútorkereskedőknek, ugyanis növekszik a kereslet portékáik iránt. Egyelőre nem a belföldi, hanem a külföldi megrendelések húzzák felfelé az iparágat.

A Sedus Stoll [FATÁJ kieg: a Sedus magyarországi képviselője a Neudorfler Office System Kft.] például irodai bútorok gyártására specializálódott és Indiából kapja a legtöbb rendelést. Fehér színű íróasztalokat, irattároló szekrényeket, tárgyalóasztalokat állítanak elő, ugyanis Indiában ezt szeretik. Olyannyira sok a munka, hogy a dolgozók folyamatos túlórákkal tudják csak tartani a ritmust. Nem csupán India, hanem Kína, Brazília és Oroszország is fontos felvevőpiaca lett a német bútornak. Ezekben az országokban a gyarapodó középosztály egyre inkább megteheti, hogy drágább, nyugat-európai darabokat vásárol az olcsóbb, ázsiai tömegtermékek helyett.

 

Hogy mi ebből a tanulság a magyar gyártók számára? Érdemes német gyártók beszállítójává válni vagy közvetlenül a népesebb országokba exportálni. Álláspiaci szempontból pedig az asztalosként továbbra is biztos egzisztenciát lehet építeni, így érdemes ezt a szakmát kitanulni.

 

Forrás: Sikeres.hu


 

EU támogatásból valósult meg a TBOSS Kft. új gépparkja

Ünnepélyes keretek között átadták a TBOSS Kft. megújult gépparkját, mely a legszigorúbb uniós környezetvédelmi előírásoknak is megfelel. A közel 19,2 millió forintos EU támogatásból megvalósult beruházás több, mint tizenkilenc munkahelyet tart meg, és a gépparkkal felfuttatott termelés legalább 4 új munkalehetőséget hoz létre, ezáltal elősegítve a térségben nyújtott szolgáltatásaink javulását, termelékenységének növelését, valamint a helyi gazdaság fejlődését.

 

"A cég folyamatos fejlődése 2009-10. évekre tette lehetővé a beruházás megvalósítását." - nyilatkozta honlapunknak Tüdő Ferenc, a cég ügyvezetője - "Ennek megfelelően, saját és idegen források bevonásával kívántuk a korábban megvásárolt, jelenleg már a cég sajáót tulajdonát képző, Seregélyes, Jánosmajorban elhelyezkedő gazdasági, kereskedelem, szolgáltatási építési övezetben lévő csarnokában a legújabb bútoripari gépekkel gyártásunkat fokozni."

Az új gépparkkal, aminek részét képzi többek között fúró-köldökcsapágyazó, élzáró, CNC vezérelt megmunkáló központ és táblafelosztó berendezések, megoldhatóvá vált, hogy rendeléseinket az korábbiakhoz viszonyítva lényegesen rövidebb időn belül teljesíthessük, ezáltal raktárkészletünket is jelentősen csökkenthettük, amellyel jelentős szervezési és logisztikai költségeket tudunk megtakarítani, ezáltal piaci versenyképességünket növelni, amely a válság idején nagyon fontos gazdasági szemponttá vált és emeli vállalkozásunk értékét.

"Legfontosabb céljaink között szerepelt, hogy a régi gépeinket lecseréljük, lépést tartva az ipari szegmens fejlődésének ütemével. Az új géppark elősegíti bútoraink tervezési és kivitelezési színvonalának emelését, mely által mind a belföldi, mind a külföldi megrendelőink igényeinek magas szinten eleget tudunk tenni." - mondta Tüdő Ferenc - "Célunk, hogy mindenki megtalálja a saját egyéni életkörülményeinek és igényeinek legjobban megfelelő fürdőszoba bútorát és kényelmet biztosítsunk."

A beruházás részben egy 19,2 millió forintos európai uniós támogatásból valósult meg. Fontos követelmény volt, hogy a műszaki ellátás színvonalán túl a regionális fejlesztést is szolgálja.

 

Forrás: Fehérvári Hírek


 

Tóth János, FATÁJ-FATUDAKOZÓ-FAGOSZ

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.