FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-04-29

Erdő - kiemelten védendő, mondja az új alaptörvény

Az erdő mint kiemelten védendő érték a termőföld, a víz és a természeti értékek megóvása mellett az új alaptörvényben is szerepel - hangoztatta Jakab István, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága Erdészeti Albizottsága elnöke.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Jakab István - aki több szakember társaságában mutatta be az újságíróknak azt a kiadványt, amely a múlt év őszén a Parlamentben megrendezett erdészeti nyílt napról készült - jelentős eredménynek nevezte, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök javaslatára tételesen is szerepel az erdők védelmének kötelezettsége az új alaptörvényben. [FATÁJ kiegészítés: az elkészült kiadvány a rendezvény szervezőinél elérhető.]

Emlékeztetett: a nyílt nap megszervezésére azért került sor, hogy ösztönözzék az ágazati szereplők összefogását az erdőkért, azok hasznosítása, védelme érdekében. Jelenleg Magyarországon az európai kontinens sok országához hasonlóan - ellentétben a világ más részein zajló folyamatokkal - az erdőterület nem csökken, hanem növekszik. Magyarország területének mintegy 20 százalékát borítja erdő.

 

Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke szerint az erdészek régi vágya teljesült azzal, hogy az erdő nevesítve is bekerült az új alaptörvénybe. Az erdőgazdálkodás a vidékfejlesztés egyik fontos pillére - mondta, hozzáfűzve, hogy az erdőgazdaságokban már lehetőség van közmunkások foglalkoztatására, mind az állami, mind pedig a magánerdők fejlesztése érdekében. Jelenleg az állami erdőgazdaságokban 2260 közmunkás dolgozik, míg a magánerdőkben 800 közmunkást foglalkoztatnak. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az erdőket tisztán kell tartani annak érdekében, hogy mindenki számára megfelelő rekreációs program lehessen egy erdei séta. Ezért támogatják az erdészek a TESZED környezetvédelmi akciót és újra meghirdetik a már évek óta zajló Vidd haza a szemetedet nevű programot is.

 

Támba Miklós, a Magánerdő-tulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének (Megosz) alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar erdők csaknem fele magántulajdonban van. Ő is azt emelte ki, hogy a foglalkoztatás területén az erdőgazdálkodás jó lehetőséget kínál az alacsony iskolai végzettségűek foglalkoztatására. A közfoglalkoztatásra a magánerdő-tulajdonosok az idén mintegy 1,5 milliárd forintot fordíthatnak, így további 400-600 embert vehetnek még fel. A Megosz alelnöke az MTI kérdésére válaszolva közölte: a magánerdők éves árbevételéről ugyan nincsenek pontos adatok, de becslések szerint évente mintegy 50 milliárd forint körül mozoghat.

Nagy András, a Magyar Fejlesztési Bank Agrárvagyon-kezelési Igazgatóságának igazgatója az MTI kérdésére közölte: az állami erdők tavalyi árbevétele az előzetes adatok szerint mintegy 80 milliárd forint volt, néhány százalékkal több az előző évinél. Az állami erdészetekben a közfoglalkoztatás finanszírozására az idén mintegy 3 milliárd forint áll rendelkezésre. Itt is 10 százalékos önerő szükséges a foglalkoztatáshoz, mint a magánerdők esetében.

Forrás: HírTV

FATÁJ kiegészítés: a köztársasági elnök által 2011. április 25-én aláírt Magyarország Alaptörvénye vonatkozó cikkelye:

"P) cikk

A természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége."

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.