FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-05-25

Az erdő legjobb gazdája az erdész

Az erdőgazdasági tevékenység, a vadászat társadalmi elfogadottságának növelése, az állami vagyon védelme, hatékony működtetése mindezeket legfontosabb célkitűzéseinek tartja Tengerdi Győző, a Verga Zrt. tizedik hónapja hivatalban lévő vezérigazgatója.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Tengerdi Győző szerint, ha új feladattal szembesül az ember, az jó. Amikor tavaly megkeresték, nem sokat gondolkodott (Fotó: Gáspár Gábor)

A HM Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója, Tengerdi Győző bevallottan szereti a kihívásokat. Életében mindig voltak céljai, amelyek eléréséért fáradhatatlanul küzdött. Szerinte, ha bizonyos időszakonként új feladattal szembesül az ember, az jót tesz a motivációjának, az előmenetelének. Amikor tavaly júliusban a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Banktól megkeresték, nem sokat gondolkodott, még akkor sem, ha ez részben más irány volt, mint amit eddig végzett.

- Nem az volt a fontos, engem hogyan fogadtak, sokkal inkább az, én miként állok a feladathoz, a kollektívához, a veszprémi közélethez. Érkezőként igyekeztem mindenkivel szemben nagyon nyitott, becsületes, segítőkész lenni - jelezte, tisztában volt vele, hogy "kívülről" érkezett. - Belépője sikerénél sokkal fontosabb, hogy nyakába szakadt a munka. Tavaly májusban közel 300 ezer köbméteres széldöntés volt a területükön, miközben az évi üzemszerű fakitermelésük 130 ezer köbméter! A vihar mindemellett majdş egymilliárd forintnyi kárt okozott a társaságnak. A rendhagyó gazdálkodási év 3,8 milliárd forint árbevételt eredményezett. A széldöntés miatt azonban a következő hat-nyolc évben nem tudnak annyi fát kitermelni, amennyi a normál üzemmódhoz kell, ezért 700 millió forintot céltartalékba helyeztek. Tengerdi Győző leszögezte, a több bevétellel úgy kell gazdálkodniuk, hogy később ne legyenek veszteséges éveik.

 

A Verga Zrt. ötvenezer hektáron végez tartamos, természetközeli, fenntartható erdőgazdálkodást, 18 ezer hektáron pedig vadgazdálkodást. A kollektíva létszáma megközelíti a százat. A közmunka-programból is kiveszik a részüket, átlagosan 60-70 embernek biztosítanak munkát.

A vezérigazgató elmondta, a vadgazdálkodási ágazatban rejlő lehetőségeket a korábbi szakmai tapasztalataira támaszkodva szeretnék még jobban kiaknázni, ezért az ágazat irányítását magához vette. Új vendégkör felkutatása, a régiekkel előnyösebb szerződések kötése, a nem trófeás vadászatok értékesítése, az alsóperei Park Hotel kihasználtságának növelése, a szolgáltatás minőségének emelése mind-mind szerepelnek a tervei között.

Korábban úgy érezte, az állami erdőgazdaságok tevékenységét a titokzatosság övezi, ő ezen - összhangban a tulajdonosi elvárásokkal - változtatni kíván. Nyit a közélet felé, hogy lássák az emberek, milyen komoly gazdálkodást, milyen magas színvonalú szakmai munkát végeznek a Vergánál. Személyesen is arra törekszik, hogy együtt dolgozzanak helyi közösségekkel, önkormányzatokkal. Sok területen például természetvédelem, ökoturizmus kapcsolódhatnak egymáshoz, így segítve egymás tevékenységét. A Verga az ágazatok - vadgazdálkodás, erdőgazdálkodás, mezőgazdaság, természetvédelem - szereplőivel is együttműködik. Ugyanakkor hangsúlyozta, az állami tulajdont messzemenőkig megőrzik. Határozottan fellépnek mindaz ellen, amit a törvény tilt. Az erdeik védelme érdekében közös akcióik vannak a rendőrséggel, a katonasággal.

Amikor arról kérdeztük, mivel lenne elégedett, határozott választ adott:

- Be kell bizonyítanunk, hogy állami tulajdonú cég is tud olyan hatékonyan működni, mint egy magánvállalkozás. Ez jogos tulajdonosi elvárás. Az erdő legjobb gazdája a jó erdész, a jó vadgazda ugyancsak a legjobb gazdája a rábízott vadnak. Mi ebbe az irányba indultunk el.

 

Már több mint húsz éve vadászik

Tengerdi Győző a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen szerzett matematika-testnevelés szakos tanári diplomát. Ezt egy szaküzemgazdász diplomával toldotta meg, amit a zalaegerszegi Pénzügyi és Számviteli Főiskolán abszolvált. Tíz évvel ezelőtt vadgazdálkodási szakmérnöki diplomát is szerzett, Hódmezővásárhelyen. Több mint húsz éve vadászik, saját szavaival élve: foxivérű vadász. 1999-2008 között Somogy megyében vadászatszervezéssel foglalkozó magánvállalkozása volt, amit a vezérigazgatói poszt miatt hátrahagyott. Sokat publikált magyar vadászati szaklapokban. Különféle társadalmi szervezetek munkájából kivette a részét, ilyen például a Vadászati Kulturális Egyesület, ahol az alelnökségig vitte, alapító elnöke volt a Safari Club International hazai szervezetének. Mindezek révén széles körű ismeretségre és ismertségre tett szert.

 

Forrás: NaplóOnline

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.