FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-07-04

A német faipar kedvező fejlődése

Az árbevétel növekszik belföldön és exportban, illetve ezen belül a faipar minden alágazatában. A jelen üzleti klíma megítélése jó, a várakozások azonban hanyatlóak. A fűrészáru és falemez árak szépen emelkedtek.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

A görögök a német bútoron is spórolnak.

A görög takarékossági programnak a német bútorkivitelre is hatása van, mely ebben a relációban összesen 9,2%-ka esett vissza 2011. első negyedévében az előző azonos időszakához képest. Úgy tűnik, hogy a takarékosság különösen a nem produktív iróasztalmunkát érintette, az irodabútor export e téren 64%-os visszaeséséhez vezetett. Lehet hogy az éjszakai lustálkodás is véget ér? A matrackivitel 60%-kal csökkent. Továbbá a német konyhabútor iránti kereslet is erősen visszaesett: -33,5% az eredmény.

 

A német faipar havi árbevétele továbbra is növekszik.

Továbbra is többletet mutat a faipar, 2011. első negyedév végén 6,3% az árbevételi többlet az előző év azonoshoz képest. A belföldi eladás 6,9%-on áll, ami kicsivel jobb, mint az export 5%-a, ami még mindig jó eredmény. Igaz, ez a 2010. első negyedév végi növekedésnél kevesebb, de az akkori a 2008/2009. rendkívüli visszaesés ledolgozását jelentette.

 

A faipar minden ágazata növekvőben.

Minden részterület növekedett, a negyedévek összevetésében 15,1%-kal összesen. A Fa csomagolóanyag ipar továbbra is különösen jól teljesít: 39%-os első negyedévi bővülésével. A fűrészipar a jelentős áremelkedések hatására 28,8%-os határozott bővülést mutatott. A többi szakterületek is szép eredményt értek el, mind növekvő pályán van.

 

A faipari üzleti klíma megítélése: a helyzet javul, de a várakozások hanyatlóak.

A faipar jelen helyzetének megítélése javuló, ugyanakkor a jövő megítélése romló. A márciusi 27 pontról áprilisban 35-re, majd májusban 39-re, sőt mostanra 40 pontra javult az üzleti klíma megítélése, ami az előző év júniusi 22 pontnak határozottan felette van. A következő időszakra vonatkozó várakozások ugyanakkor 27 pontról mostanra 14 pontra estek vissza. (Fontos: az info-klímaindex számítási módszertana nemrég megváltozott, így a korábbi jelentések adataitól adódnak eltérések.)

 

Magas szinten a beszállítói árak

A beszállítói termékek extrém áralakulása továbbra is magas szinten stagnál: A fűrészáru termelői árak 2011. májusában 10,2%-on állnak az előző évihez képest, melyek már szép erősen megemeltek voltak. Sőt az elmúlt hónapokban a 20%-os és közeli érték sem volt ritkaság. A falemezek ára is jól fejlődik, mostanra 12,6%-ot elérve. Kevésbé hangsúlyos a vasalatok árváltozása, csekély 0,6%-ot felmutatva.

Forrás: A HDH/VDM rövid gazdasági jelentésének júliusi kiadása.
Szerkesztette: Mőcsényi Miklós

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.