FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-07-05

Könnyűszerkezetes ház - jóbarát vagy ellenség?

A magyar közvélekedés szerint komoly lakóépület csakis téglából épülhet. A tégla stabil, a tégla jó, a tégla megszokott. Mindem más a szegénység szinonímája.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A téglaházak előnyeit legtöbben ismerjük, csakúgy, mint a hátrányokat: a hagyományos tégla falazat önmagában már nem felel meg a modern hőtechnikai követelményeknek.

Ezt persze fordítva is megfogalmazhatjuk, mert nem a tégla lett rosszabb az idők során, hanem a fűtési költségek lettek annyival magasabbak, hogy ma már egy hőszigetelés nélküli téglaházban lakni, és télen azt kellemes hőmérsékleten tartani luxus. Az üreges téglákban található levegő már némiképp hőszigetel, de ez sem kompenzálja a magas fűtésköltséget.

 

A különféle építőipari technikák mellett mind lehet érveket és ellenérveket felsorolni, a téglaházak mellett szól például, hogy már évszázadok óta bizonyított nálunk, míg a könnyű szerkezetes épületekről ez hazai viszonyok között nem mondhatók el. [FATÁJ kiegészítés: 500 éves könnyűszerkezetes ház Svájcban]

 

Ám érdemes elgondolkodni számos előnyükön.

 

1. Számítások szerint egy 44 centiméteres téglafalra rátett 10 centiméteres hőszigetelés összesen 54 centiméteres falvastagsága hőszigetelési szempontból egyenértékű lehet egy 25 centiméteres vastagságú könnyűszerkezetes fallal.

 

2. A hagyományos szerkezeteknél jobb hőszigetelési értékkel, a jobbak A+ besorolással rendelkeznek. A gyors munkavégzés miatt egy ház akár 2 hónap alatt kulcsrakész állapotba hozható, és bár teljesen egyedi igények alapján is elkészíthető, számos típusterv gyorsíthatja a tervezés és engedélyeztetés folyamatát.

 

3. A kisebb falvastagságból adódóan számítások szerint egy 100 négyzetméteres épületnél egy kisebb szoba alakítható ki pluszban, e falvastagságból eredő helymegtakarításból adódóan.

4. A szárazvakolatoknak köszönhetően kevesebb allergén anyag kerül beépítésre az épületbe a hagyományos eljárásokhoz képest.

 

5. A "rácsostartó tetőszerkezetek" technológiájából adódóan olyan formák is kialakíthatók, melyek téglaépületnél nagyon sokba kerülnének a megfelelő statikai értékek miatt. Könnyűszerkezetes épületben akár 25 méteres fesztávú tartókat is lehet készíteni fából vagy acélból, közbenső alátámasztás nélkül is.

 

6. A szerelt technológiának köszönhetően nagyobb méretpontosság érhető el, mint a rakott falak esetén - főleg ha a mester reggel egy felessel indít, akkor három dolgot nem szabad a falazott épületben keresni: a vízszintest, a függőlegest és a merőlegest. Ez persze emberi hibára és nem a technológiára vezethető vissza. Bár nálunk sokéves referenciái nincsenek a könnyűszerkezetes épületeknek, Erdélyben több száz éves fatemplomok is állnak, és nálunk sokkal kellemetlenebb időjárású területeken, sőt földrengések gyakrabban sújtotta övezetekben is találhatók könnyűszerkezetes házak.

Forrás: IngatlanMenedzser

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.