FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-07-06

A német bútoripar is fejlődésnek indult

A bútoripar árbevétele emelkedik, de az üzleti klíma megítélése egyre romlik e szektorban. A bútorexport és a bútorimport is nőtt az év első négy hónapjában Németországban.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

Emelkedőben a bútorgyártók árbevétele.

Ahogy 2010. végén a belföldi és az export árbevétel változása hasonlóan emelkedő tendenciát mutatott, ez 2011. elejére megváltozott, ugyanakkor mindkét irány többletet tudott felmutatni. 2011. áprilisában a német bútoripar összes árbevétele 6,1%-kal nőtt az előző évi azonos hónaphoz képest, de ezen belül a belföldi eladás növekedési üteme 4,5%-ra esett vissza, amivel szemben az export 10,5%-ot mutat, ami 2008. óta végre ismét kétszámjegyű bővülés. Érdekes lesz a folytatás!

 

Az irodabútor árbevétel "robbant".

A beruházási javak eladása sokkal jobban alakul, mint a fogyasztási javaké. A német bútoripar 2011. január-áprilisi eladási 6,7%-kal haladták meg az előző év azonos időszakit. Ismét átlagon felül teljesítettek az irodabútorok: 21,9%-ot felmutatva. A lakó- és a konyhabútor csoportok a 6%-os és 3,8%-os teljesítményükkel nem érték el ezt a szintet. A kárpitosbútor belföldi eladásainál ismét jelentős a visszaesés: -5,1%, ami ezt a csoportot a 11,4%-os export bővülése ellenére mindösszesen -2,5%-ra húzta le.

 

A jelen helyzet és a jövő megítélése is erősen romlik

Júniusban a jelen üzletmenet és a következő időszakra vonatkozó várakozások megítélése is erősen romlik. A helyzetmegítélés 3 ponton áll, ami májusban még 12 pont volt, igaz 2010. júniusában ugyanez -12 pont volt. A várakozások is erősen visszaesőek: júniusban 4 pont, ami májusban még 11 pont volt, valamint 2010. májusában 10 pontot ért el. (Fontos: az info-klímaindex számítási módszertana nemrég megváltozott, így a korábbi jelentések adataitól adódnak eltérések.)

 

Jó volt az április a bútorexportban

Áprilisban 20,5%-kal több német bútort exportáltak, az első négy hónapban együtt pedig 15% volt a többlet. A legnagyobb többletek a matrac, korpuszbútor és az egyéb ülőbútor esetében volt 65,6%, 64,2% és 32,2% értéket elérve. Egyedül a konyhabútor esetében volt csökkenés: -2,6%. (Szerk: ez a külkerforgalmi összes export, a fenti adatok pedig a bútorgyártók exportja. E két adat sosem azonos, de csodálkozom, hogy ilyen nagy az eltérés.)

 

Ismét nő a bútorimport

A bútorimport ismét emelkedett: áprilisban 13,6%-kal az előző év áprilishoz képest. A január-április időszakban a növekedés 12,6%-ot tett ki. A konyhabútor és az egyéb ülőbútor különösen kiemelkedő eredményt mutatott 40,1% és 29,3% értékkel. Ugyanakkor csökkenés volt az irodabútornál: -11,1% és a lakó-étkező-háló bútor esetében: -3,1%. A trend e téren egyértelműen csökkenő.

Forrás: A HDH/VDM rövid gazdasági jelentésének júliusi kiadása.
Szerkesztette: Mőcsényi Miklós

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.