FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-07-06

KAP fotópályázat

"Mit jelent számodra a mezőgazdaság?" címmel, városban élő 14 és 18 év közötti fiatalok, valamint 18 év felettiek számára hirdet fotópályázatot a VM VKSZI.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

 

A VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézete fotópályázatot hirdet "Mit jelent számodra a mezőgazdaság?" címmel. A pályázat célja, hogy a városi fiatalok megismerjék az Európai Unió (EU) közös agrárpolitikáját (KAP), pozitív hatását a magyar mezőgazdaságra, ezen keresztül pedig a városi élet mindennapjaira.

Az Európai Unió költségvetésének negyvenhárom százalékát költi a KAP finanszírozására, miközben a mezőgazdaságban foglalkoztatottak aránya nem éri el a hat százalékot. Jogos lehet a kérdés, hogy miért fordít ekkora figyelmet az EU a KAP-ra, és miért kellene a városi embereknek ezzel foglalkozni. Nem élnek vidéken, nem tenyésztenek állatokat és növénytermesztéssel sem foglalkoznak. Kevesen vannak tisztában a ténnyel, hogy a mezőgazdaság és a vidék mindannyiunk életének szerves része. Azért, hogy pontos képet kapjunk arról, mit jelent a városi ember számára a mezőgazdaság, digitális fotópályázatot hirdetünk, főként városban élő 14 és 18 év közötti fiatalok, valamint 18 év felettiek számára. Célunk felhívni az emberek figyelmét a KAP aktuális problémáira és a pályázók fotóinak segítségével fellendíteni a hazai vidéki turizmust, visszaállítani a termelők és a vásárlók közötti bizalmat.

 

Fotókat a következő témákban várunk:

Aktuális mezőgazdasági feladatok

Vidéki táj - vidéki kultúra

A klímaváltozás érzékelhető következményei (viharok, árvíz, aszály)

Helyi termékek

Falusi ünnepségek, fesztiválok

Megújuló energiaforrások szerepe a fenntartható fejlődésben

 

Regisztráció után pályázónként három, egy évnél nem régebben készült fotó tölthető fel a www.kap2011.eu honlapra.

Jelentkezési határidő: szeptember 15.

Forrás: VM VKSZI Kommunikációs Osztály

FATÁJ kiegészítés:

Igaz, hogy a Közös Agrár Politikának az erdő, az erdőgazdálkodás, az erdőgazdálkodók nem részei. Az EU-nak nincs erdészeti politikája, "csak" Erdészeti Stratégiája, meg hogy a Forest Europe minisztereinek döntése alapján a leendő Jogilag Kötelező EU Erdészeti Egyezmény is csak majd a további években jön létre. (FATÁJ 2011-06-14 cikk) Így talán érthető, hogy a VM fenti kiírásában a hazai művelt földterület negyedét kitevő erdőkről, az abban gazdálkodókról szóló képekre a jelen pályázat keretében nem számít a kiíró.

Ugyanakkor mégsem érthető ez, hiszen számos érvényes döntés alapján a mezőgazdálkodásban nem hatékony, parlagon heverő földek egyik jó hasznosítási lehetősége az erdősítés, majd erdőgazdálkodás. Az utóbbi mintegy 50 évben lényegében megduplázódott a hazai erdők területe és ez a tendencia folytatódik. Egyre több mezőgazdálkodóból lesz erdőgazdálkodó, illetve mező-erdőgazdálkodó.

Ezért aztán mégsem érthető, hogy a "Mit jelent számodra a mezőgazdaság?" című fotópályázat témái között nem szerepel az erdő és erdőgazdálkodás témája, hiszen az egyik fontos jelenség: erdőgazdaság lesz a mai mezőgazdaság egy részéből, ami munkát és megélhetést ad. Ez újabb esete annak, amikor a VM megfeledkezik a szintén a szárnyai alá tartozó erdőgazdálkodásról.

A FATÁJ részéről arra bíztatjuk a fotózást kedvelő és értő, erdővel, erdőgazdálkodókkal kapcsolatban lévőket: adjanak be minél többen olyan fotóanyagot e pályázatra, ami a mező-erdőgazdálkodás ügyét, az elsősorban erre alkalmas mezőgazdasági területek erdősítését és hasonló témákat dolgoznak fel. Sőt a klímaváltozásnak nem csak a következményeit lehet megmutatni, hanem az ellene küzdelem egyik hatékony eszközét, az erdők bővítését, ami CO2-ot köt le.

Sok sikert és szép, érdekes erdőképet a pályázathoz!

Mőcsényi Miklós

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.