FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-07-07

Interaktív térképek: erdőgazdálkodás, természetvédelem

Az MGSZH-EI júliusban elindította a hazai erdők online interaktív térképen megjelenítését. A TIR keretében pedig hasonló interaktív térképen láthatóak a védett területek. Ugyanakkor Google Earth-höz letölthetők a Natura 2000 fedvények is.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatósága az erdőgazdálkodási tevékenység megismerésének újabb fejezetét nyitotta meg a nyilvánosság előtt. Az MgSzH honlapján az erdészeti hatóság a hazai erdők térképen történő megjelenítésével vizuális formában nyújt információt minden gazdálkodónak, erdő iránt érdeklődő szervezetnek, állampolgárnak.

Az intézmény honlapján, lényegét tekintve, egy általános, időszakosan frissített térkép érhető el szabadon bárki számára. A térképen a GoogleMaps hátterét használva, megfelelő nagyítással megjelenik a magyarországi erdők igazgatási beosztása (Megyei Kormányhivatalok Erdészeti Igazgatóságai, erdőtervezési körzetek, "erdészeti" helységek, erdőrészletek). Az erdőrészletre kattintva, a fentiek mellett, az erdők legfontosabb adatai érhetők el - pl. az erdő elsődleges rendeltetése, az erdőtervezés éve, az erdészeti táj, a természetvédelmi védettség, a tulajdonosi forma, stb. Az információk a képernyő térkép alatti részén olvashatóak. A térképi megjelenítés tematikája tetszés szerint beállítható.

Mindamellett felhívjuk a felhasználók figyelmét, hogy a közzétett adatok csak tájékoztatásra szolgálnak, hivatalos adatközlésnek nem tekinthetők, hivatali eljárásban nem használhatóak. Hivatali célra az MgSzH Erdészeti Igazgatóság a korábbi gyakorlatnak megfelelően szolgáltat adatokat.

Az interaktív erdőtérkép itt: http://erdoterkep.mgszh.gov.hu, illetve az alábbi képre kattintva érhető el.

Forrás: 2011-07-05 MGSZH-EI


 

Ugyanakkor a Természetvédelmi Információs Rendszerben (TIR, melynek honlapja 2007. 08. 01-én indult) is van egy interaktív térkép, melyet a nyitólapján így mutatnak be:

"A TIR fejlesztés alatt áll, adatokkal feltöltése még nem fejeződött be. Ezért a jelen térképoldal egyfajta bemutatkozó-verzióként működik, melynek segítségével képet alkothat, hogy milyen tematikus rétegekre számíthat a TIR elkészültét követően, amikor is a modul már a hivatalos adatokat jeleníti meg.

A TIR Közönségszolgálati Modul interaktív térképén elsősorban az ökoturizmussal kapcsolatos tudnivalók, rekreációs tevékenységek, kirándulások tervezését segítő információk láthatók. A térképoldal segítségével megtudhatja például, hogy lakóhelye közelében hol van valamilyen országos jelentőségű védett természeti érték vagy terület, tanösvény, nemzeti parki bemutatóhely. Ezenkívül, ha valahol környezetszennyezést, természetkárosítást észlel, az adott területen illetékes nemzeti park igazgatóság ill. "zöldhatóság" elérhetőségeit is megtalálja."

Ez a térkép a http://geo.kvvm.hu/tir/default.htm kapcsolón, illetve az alábbi képre kattintva érhető el.

A TIR utolsó adatfrissítése: 2010. 09. 28.

A TIR nyitólapjáról letölthető a Natura 2000 fedvény kml formátumban 2010. 10. 6-i állapot szerint. Ennek használatához először a Google Earth programot le kell tölteni és telepíteni a felhasználói gépen. Utána lehet a fenti kapcsolón zip-ben elérhető NATURA 200 SPA.klm és a NATURA 2000 SCI.klm fájlokra kattintva e két fedvényt megjeleníteni.

Forrás: TIR

Összeállította: Mőcsényi Miklós

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.