FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-07-12

Jogerős a Vértesi Erőmű csődegyezsége

A bíróság jóváhagyta a Vértesi Erőmű csődegyezségét, amelynek értelmében a 20 milliárdos tartozást felhalmozó vállalat 5,6 milliárd forintot fizet hitelezőinek. Az üzem ezzel zavartalanul működhet tovább.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság jóváhagyta a Vértesi Erőmű Zrt. (VÉ) és hitelezői egyezségét, ezzel jogerősen lezárta a csődeljárást - közölte a társaság. Ezzel elhárult minden jogi akadály az elől, hogy az erőmű 2014-ig további támogatás nélkül fennmaradjon. A zrt. közgyűlése tavaly augusztusban döntött a csődvédelemről, amihez a korábbi vezetés hibás döntéseiből eredő likviditási problémák vezettek - hangsúlyozza a közlemény. A VÉ korábbi vezetése 2008-ban a System Consulting Zrt. vásárlási szándékára alapozva több mint 10 milliárd forint értékben kötött áramvásárlási szerződéseket. Az áram ára azonban csökkent, a System Consulting pedig elállt a megrendeléstől, így a VÉ felmondta szerződéseit, az áramkereskedők egy része ezért indított pert ellene.Több olyan bírósági döntés is született, amely igényüket jogosnak ismerte el. Az erőmű a bíróság által megítélt összegeket nem volt képes önerőből finanszírozni, mintegy 20 milliárd forintnyi adóssága halmozódott fel.

A VÉ június elején közölte, csődeljárása a vártnál később fejeződik be, így a január végi csődegyzeségben foglalt fizetési kötelezettségeket is később teljesíti a társaság. A késedelem oka az volt, hogy az egyik hitelező fellebbezést nyújtott be a jóváhagyó elsőfokú bírósági végzés ellen, illetve a másodfokú eljárásban elfogultsági kizárási indítványt terjesztett elő a megyei bíróság ellen. A végzést a társaság szerint a 249 hitelező közül mindössze egyetlen személy fellebbezte meg.

A Vértesi Erőmű tulajdonosa a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM), amelynek elnök-vezérigazgatója, Baji Csaba elmondta, az MVM a tavalyi évet a korábbi vezetések hibás döntéseinek kiigazítására szánta, az örökség egyik legsúlyosabb eleme volt a VÉ helyzete, illetve hatalmas adósságállománya. A mostani bírósági döntéssel stabilizálódott a társaság helyzete, rendeződött a munkavállalók sorsa, és a hitelezők is megkapják járandóságukat - tette hozzá Baji, aki szerint több szakmai befektető is érdeklődött az erőműtársaság iránt, az előzetes egyeztetések folyamatban vannak. Az elnök-vezérigazgató korábbi közlése szerint egyrészt szelektív hulladékégető kialakítására, másrészt pedig az üzem megvásárlására érkeztek ajánlatok, az MVM azonban egyelőre nem gondolkodik az erőmű eladásában.

A kidolgozott reorganizációs terv szerint az erőműhöz tarozó bánya 2012, az erőmű pedig 2014 végéig működik majd, ezzel párhuzamosan a termelés a tavalyi 9,5 petajoule-ról 6 petajoule-ra csökken. Szénfillérből idén 6,9 milliárd forintra számíthat a társaság, ezt azonban az európai szabályozás értelmében csak a bányabezárásra lehet felhasználni. Baji korábban elmondta, egy jól menedzselt folyamatban a VÉ - a szénfillér-támogatással együtt - nullszaldósá, önfenntartóvá tud válni.

 

Közel hatmilliárdot kapnak a hitelezők

Az idén január végén elfogadott, és már a bíróság által is jóváhagyott hitelezői egyezség értelmében a VÉ összesen 5,6 milliárd forintot fizet hitelezőinek. A január végi hitelezői egyezségi tárgyaláson a biztosított hitelezők 100, illetve a nem biztosítottak 90 százaléka fogadta el a megtérülési ajánlatot. Utóbbiak összesen 18 milliárd forintot követelnek a társaságtól, az egyezség értelmében az összegre 30 százalékos csődajánlatot tett a VÉ. A kötelezettségek teljesítéséhez a társaság 4 milliárd forintos hitelt kap az MVM-től, az összeg törlesztését 2014 végéig, saját működéséből finanszírozza majd.

Forrás: napi.hu

A Vértesi Erőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság Közleménye

Tisztelt Kollégák, tisztelt Partnereink!


A Vértesi Erőmű ZRt. (székhely: 2841 Oroszlány, Külterület, hrsz. 0718/5.; cégjegyzékszáma: 11-10-001396) tájékoztatja munkavállalóit, hitelezőit, üzleti partnereit, hogy a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság 2011. július 7-i hatállyal jóváhagyta a Vértesi Erőmű ZRt. hitelezőivel kötött egyezségét, és a csődeljárást jogerősen befejezetté nyilvánította. Ezzel minden jogi akadály elhárult az elől, hogy megnyugtatóan rendezzük a Társaság zavartalan működését, és a korábban ismertetett menetrend szerint teljesítsük az egyezségben foglalt fizetési kötelezettségeket.

A Vértesi Erőmű ZRt. ezúton köszöni munkavállalói, hitelezői és üzleti partnerei közreműködését, megértését és türelmét.

Oroszlány, 2011. július 08.

 

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.