FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-07-25

Súlyos erdei viharkárok Tolna megyében

Az időjárási anomáliák okozta károk és természeti csapások idén sem kerülték el a károkból a tavalyi évben is bőven részesült Tolna megyét. A tolna megyei Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. üzemi területei közül a Hőgyészi Erdészet területe sínylette meg leginkább a pár napja történt extrém viharok következményeit.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Az özönvíz szerű felhőszakadás, a vihart kísérő jég és orkán erejű szél néhány óra alatt óriási károkat okozott az erdőgazdaság vadászati berendezéseiben, kerítéseiben, erdei feltáró út hálózatában.

A vihar 2011. július 20-i éjszaka, kora hajnali órákban érkezett meg a területre, majd reggel tombolta ki magát a legjobban. A sávokban 80- 100 km/h széllökésekkel kísért eső és jégverés Kurd, Csibrák és Mucsi községhatár egyes részeit szinte járhatatlanná tette.

A kicsavarodó fák kerítéseket döntöttek le, az erózió okozta iszapfolyam földutakat, nyiladékokat tett járhatatlanná, nem beszélve a szállított hordalékról, mely kerítéskapukat tört át és torlaszolt el az erdészet területén.

Az átlagos júliusi, egész havi csapadékmennyiség 4-5-szöröse hullott alá, pár óra leforgása alatt. A kurdi meteorológiai mérőállomás jelentése szerint reggel 7:30- tól mindössze 8:00-ig bezárólag 58,7 mm esett a területre, mely az átlag havi mennyiség közel 4-szerese.

Az utak, nyiladékok kimosása, vagy éppen iszappal és hordalékával történő elárasztása miatt a területekre kijutni csak nehézkesen tudó Gyulaj Zrt. szakemberei lapáttal tudták merni a pingpong labda szemnagyságú jeget. A berendezésekben és létesítményekben keletkezett műszaki károk mellett felbecsülhetetlen a természetben okozott kár. A szél és a jég együttes ereje a még zöld makktermést verte le, veszélyeztetve a következő évek természetes erdőfelújításait. A termőföldek kultúrái, főleg a kukoricavetések levelüket vesztve szinte csupasz árboc rengetegként merednek az ég felé.

A Gyulaj Zrt. Hőgyészi Erdészetének szakemberei reagálva a rendkívüli eseményekre azonnal megkezdték a károk felmérését és lehetőség szerinti kármentesítést. A munkát nehezítette a területek megközelíthetetlensége, a sok esetben még a közutakon és települések belterületein is tapasztalt károk, fabedőlések, vízkimosások, vezetékleszakadások sokasága.

Bár a vihar lecsillapodott és elhagyta a területet, az azonnal javítható és felszámolható károk mellett hosszú hónapokon át tartó helyreállítási munkák tömkelegét hagyta magaután, melyek felbecsülését folyamatosan végzik a Gyulaj Zrt. szakemberei.

 

 

Forrás: Kovács Tamás -
Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

 

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.