FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-07-26

Negatív rekorddal zárta az első félévet az építőipar

Több mint 1100 építőipari céggel szemben indult felszámolási eljárás 2011 második negyedévében, ez újabb abszolút negatív rekord az ágazat történetében - derül ki az Opten legfrissebb adataiból.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Az szektor évek óta tartó leépülése következtében ez több mint duplája a 2006 második negyedévében bedőlt cégeknek és csaknem duplája a válság előtti utolsó év, azaz a 2007 első félévi 600 céges felszámolásnak.

 

"Hiába mutatkoznak az élénkülés jelei a magyar gazdaságban, ez leginkább a német gazdaság erősödésének, és ehhez kapcsolódóan a hazai feldolgozóipar élénkülésének következménye. Az építőipar továbbra is a tartósan lejtőn levő ágazatok között küzd a túlélésért" - vezeti fel a romló építőipari statisztikákról szóló beszámolóját Csorbai Hajnalka az Opten stratégiai igazgatója. Az ágazatban 2011. második negyedévében 1104 céggel szemben indult felszámolási eljárás, az első félév egészében pedig számuk első ízben lépte át a kétezres lélektani határt. Az Opten igazgatója szerint némiképp meglepő, hogy éven belüli adatok tekintetében is kiugróan rossz mutatókkal találkozunk az ágazatban a második negyedévben, hiszen ez az időszak az építkezési szezon eleje. Magyarázatként szerinte az szolgálhat, hogy az előző évi építési főszezonban elvégzett, de ki nem fizetett munkák után a vállalkozóknak ilyenkor tőkére van szükségük az új megrendelések megkezdéséhez, ezért utolsó esélyként megindítják az eljárásokat az adósokkal szemben.


Országos mindösszesen adatok

A második negyedévben 1073 végelszámolási eljárás indult építőipari cégeknél, ami ugyancsak új rekord. "Összehasonlításképpen érdemes megjegyezni, hogy tavaly az első félévben zártak be ilyen módon összesen 1100 céget az ágazatban, vagyis az eljárások száma egy év alatt megduplázódott" - mondja Csorbai Hajnalka. Az első negyedév 1045-ös értékével együtt a végelszámolások száma a felszámolásokéhoz hasonlóan átlépte, sőt 108-cal meg is haladta kétezres határt. "Nem gondoljuk drámainak ezt a fordulatot, mivel ismert tény, hogy alapvetően a mérleget le nem adó vállalkozások kényszer végelszámolása húzódik meg a növekedés hátterében, és az aktív hatósági fellépést mindenképpen üdvös fejleménynek tartjuk, mert ez egyértelműen az ágazat megtisztulásának irányába mutat" - értékeli a fejleményeket az Opten igazgatója.

 

Márpedig ez rá is fér a sok adósságot felhalmozó, majd felszámolásba dőlő céget fölmutató építőiparban, ahol mindennek ellenére nem csökken érdemben a cégalapítási kedv. A második negyedévben 1538, az első félévben összesen 3002 új céget jegyeztek be az ágazatban. Ez lényegesen elmarad a 2008 első felében regisztrált nagy cégalapítási hullámban mért 3759 új bejegyzéstől, ám a 2010-hez viszonyított szerény emelkedés mindenképpen indokolatlan, ha figyelembe vesszük a megrendelés állomány drasztikus csökkenését - véli az Opten igazgatója. Szerinte az ágazatban nemcsak magas, de növekszik is azoknak a száma, akik egy bedőlt, és adósságot hátrahagyó cég után rövidesen hasonló profilú új céget hoznak létre, ami ellen a hatóságoknak éppolyan szigorral kellene fellépniük, mint teszik azt a mérleget le nem adó cégekkel. "Erre sajnos csak lehetőséget adnak a jogszabályok, holott a kötelező eltiltás sok szempontból célravezetőbb lehetne" - mondja Csorbai Hajnalka.

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az előző és az idei év első öt hónapját összehasonlítva 8,3 százalékos a különbség az építőipari termelés volumenében hazánkban a tavalyi év javára, de van olyan megye, ahol akár az 50 százalékot is eléri a visszaesés mértéke.

Forrás: Gazdaság.hu

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.