FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-07-27

Hello Wood 2011 visszatekintő

A Hello Wood keretében érdekes alkotások készültek kilométernyi 4x4 cm-es falécekből a kapolcsi Művészetek Völgye esemény előtt, mely alatt ott azok megtekinthetőek.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

A Hello Wood 2011-ben július 6. és 13. között a kapolcsi Művészetek Völgye programsorozat előtt két héttel, a Kapolcs és Vigántpetend közötti, festői szépségű Csórompusztán volt. A különálló csapatok idén is nagyot alkottak, minden elkészült, hogy a kapolcsi nyitónapon teljes pompájukban csodálhassuk meg az elkészült installációkat. A "Csiga" mint monumentális, ikonikus alkotás a workshop védjegyévé vált a hét alatt, a nyitó napon a résztvevők ünnepélyes keretek között szemtanúi lehetnek, ahogy emberi erő segítségével az installáció megmozdul és átkerül új helyére. Július 22-én délután 4-től, a kapolcsi fesztivál hivatalos megnyitója előtt a nagyközönség is megtekinthette az összes, a Hello Wood ideje alatt készült munkát.

 

Kilenc hazai és három határon túli egyetemről 55 diák vett részt a MOME line - design műhely és az ÚJIRÁNY csoport által megrendezett idei egyhetes alkotótáboron, Pozsár Péter és Bakos Maxim szervezésében. A bővített programnak megfelelően a Wood, a Tipo és a Film témában láthattunk munkákat.  Csak úgy, mint a 2010-es Wood Fesztiválon, a Wood Workshopon idén is vegyes csapatok láttak neki, hogy a JAF Holz Kft. által felajánlott 10 kilométernyi,  4x4 cm keresztmetszetű falécből, a Festool szerszámaival valósítsák meg egyéni ötleteikből szőtt közös elképzeléseiket. Ez alatt a Tipo Workshop résztvevői csapatonként 1 km papírra készítették el alkotásaikat, amelyhez a papírt a Ringier és a Dunapack, a festéket pedig a Huber Group Hungary és a Shopp festékbolt biztosította. Négyfős stábok forgattak Sony kamerákkal rövid, 5 perces filmet a helyszínül szolgáló falu életéről a Film Workshop keretében. A valóság és a fikció keverékeként létrejött videókat egy hét leforgása alatt készítették elő, forgatták le és vágták meg.

 

"Nagyon jó volt látni, hogy mennyi diák érkezett számos egyetemről, határon innen és a határon túlról is, akik a hőség ellenére rengeteget dolgoztak, ennek eredményeképpen igazán színvonalas művek születtek. Ismét bebizonyosodott számomra, hogy a különböző szakmák keveredéséből csak jó sülhet ki, ennek nagyon jó példája a mostani Hello Wood is, ahol építészek, grafikusok és filmesek működtek közre!

Véleményem szerint ez a jövő, 2012-ben még több egyetemet szeretnénk bevonni és dédelgetett álmunk, hogy más művészeti ágakat is szerepeltessünk a workshopokon."- mondta Bakos Maxim a fesztivál egyik szervezője.

 

Nem titkolt célja volt a Hello Woodnak felhívni a figyelmet a fa ökológiai jelentőségére. Egyik fő támogatónk a JAF Holz Kft. a kezdeményezés egyik elkötelezett híve, amely felismerte ennek egyre növekvő fontosságát az elmúlt években.

"Küzdj a klímaváltozás ellen, ültess és használj több fát!"

"A gazdasági és vidékfejlesztési érvek mellett, ökológiai szempontból is nagyon fontos, hogy a faanyag visszakerüljön a tervezők asztalára. Aktívan támogatjuk azokat az építészeti és design projekteket, amelyek ehhez hozzájárulnak. A Hello Wood Fesztivál ezek közül az egyik legkiemeltebb együttműködésünk, amelyet tavaly együtt kezdtünk el a MomeLine-al és az Újirány Csoporttal." - mondja Varsányi Tibor a JAF Holz Kft., Magyarország vezető fakereskedelmi vállalatának ügyvezető igazgatója.

 

Az egyes csoportok munkáját az alábbiakban mutatjuk be.

 

1.    Wood

 

1.1.  Csiga

Csoportvezetők: Huszár András - építész, HA Építész Iroda és Nagy Nándor - építész, BLOKK Építész Műhely

Csapattagok: Antal Ágota, Hertel Anna, Lázár Csaba, Müller Vilmos, Perge Diána

A Csiga a Művészetek Völgye programsorozat hivatalos nyitó eseményéhez készült. A terv véglegesítését sok kísérletezés előzte meg. Kezdetnek a 4x4 cm-es léceket felszeletelték és a 3-6 mm-es darabok hajlíthatóságát vizsgálták meg, majd az építmény héját úgy alakították ki, hogy az hálós, merev rendszert alkosson. A projekt megvalósulásáért a csapat folyamatosan, feszített tempóban dolgozott, az alkotóhét ideje alatt pedig több látogató is csatlakozott hozzájuk hosszabb-rövidebb időre. Igyekeztek a szerkezetet minél könnyebbre készíteni, végleges súlya 300 kg alatt van, így 8-10 ember már meg tudja emelni azt.

 

1.2. Falepedő

Csoportvezető: Vass-Eysen Áron - építész, NART Építész Műterem Kft.

Csapattagok: Glavatity Luca, Kós Tímea, Lenkai Anna Borbála, Török Tamás

A csapat munkájának kiindulópontja a 40x40mm keresztmetszetű falécek hajlításának az a módszere volt, hogy keresztirányban, körfűrésszel bevágásokat készítettek. A hosszú ötletelés eredménye hatalmas pihenőágy lett, amely merev, mégis reflektál a környezetére. S-alakban hajlított lécekből álló elemek adják az alapfelületet, a megfelelő szilárdság eléréséhez pedig a csapat sokat kísérletezett az első napokban. Végül kitalálták a legjobb megoldást, aminél a bevágásokat egymástól 2 cm-re helyezték el. 3 m hosszú léceket soroltak egymás mellé és átkötésekkel rögzítették a struktúrát. A léceknél a hajlítás mértékét is fokozatosan változtatták, így a lepedő-szerű hullámzás keresztirányban is kirajzolódik az elemeken. Összesen 5 elemet készítettek el, mely egyszerre 10 embernek teszi lehetővé a táj szemlélését és a pihenést.

 

1.3. Anya

Csoportvezetők: Losonczi Áron - építész, LiTraCon Kft. és Szabó Edit - kerámiatervező művész, Szabó Edit Design

Csapattagok: Angyal Andrea, Bálint Ábel, Egeresi Nóra, Ilona, Szőke Zsófia, Pataki Attila István, Bakos Maxim

Az alapötlet egy interaktív szerkezet létrehozása volt. Kezdeti inspirációjuk a kinyitható képeslap és a zongorabillentyű mozgásmechanizmusa volt, így csapatukkal az első napot a kísérletezés jegyében töltötték, különböző mozgásokat és mozgó elemeket modelleztek, ennek első eredménye a csápszerű szerkezetet, melyben 11 csuklópont és bonyolult szerkezeti felépítés eredményeként a lefelé irányuló mozgás felfelé irányuló mozgást generál. A lefelé irányuló mozgást a felhasználó indítja el azzal, hogy ráül vagy rááll a szerkezetre, ezáltal az rovarcsáp szerűen kinyílik. Az installációjuk 10 ilyen elemet tartalmaz, melyet a helyszín adottságaihoz igazítva félkör alakban helyeztek el a lejtős réten. Az elemek egymást támasztják, egyszerre vagy egymástól függetlenül is használhatóak.

 

1.4. Stég

Csoportvezetők: Dékány Tibor - építész, Sporaarchitects Építész Iroda és Harcsa Dia - szobrászművész, Sporaarchitects Építész Iroda

Csapattagok: Batizi-Pócsi Gergő, Máthé Dóra, Tánczos Kata, Tövissi Márton

Alapkoncepciójuk fő irányadói az esztétikum és a funkcionalitás voltak. Az első nap közös gondolkodással telt és ennek eredményeképpen pihenésre és ugrálásra is alkalmas szerkezet született meg, ringó mozgása kis játékosságot csal a tervbe. A második napon már neki is láttak az alapot jelentő rácsos szerkezet statikailag helyes elkészítésének. A 8 méter hosszú relax-pavilonra hálós árnyékoló rendszer is készült, melynek struktúrája kontrasztot teremt a párhuzamos lécekből felépített alapszerkezettel. A stég a kialakításából adódóan néhány levegővel teli műanyag hordó segítségével akár vízre eresztve is működőképes.

 

1.5. Rengeteg

Csoportvezetők: Cseh András - építész, Czita Építész Iroda és Ványolós Endre - városépítész, Planwerk Építész Iroda

Csapattagok: Gaál Zsombor, Müller Kinga, Tóth Anikó, Nagy Zsófia, Farkas Ádám

Alapgondolatul egy helyszínhez köthető installációt vettek, mely meglévő térrészt egészít ki, miközben a helyszín is erősíti az installációt. A tervezést helyszínbejárással kezdték. Kapolcson találták meg a legizgalmasabb környezetet, a fő utcán, az evangélikus templom melletti háromszög alakú térre kezdtek el tervezni pihenésre és merengésre alkalmas installációt. Itt kezdték meg a háromszög alakú padozattal megalapozott, 2 falból álló tér elkészítését. A két fal keretekből áll, melyeket véletlenszerűen, festett maradéklécekkel erősítettek egymáshoz. A keret elemek egyre sűrűsödő rendszerben alkotják a falat, ami szemből átláthatatlan, ám oldalról nézve teljesen nyitott struktúrát alkot. A csoport fontosnak tartotta a tipográfusokkal való együttműködést, Horváth Janisz csapata az egyik keretbe erősített vászonra festett kalligráfiával tovább színesítette építményüket.

 

1.6. Kígyó

Csoportvezető: Oliver Sales - építész, D.o.P. Studio Építész Iroda

Csapattagok: Forró Emőke, Hajdu Gáspár, Molnár Péter, Zelenák Fruzsina

Oliver és csapata a kezdetektől fogva önmagától alakuló, spontán dolgot szerettek volna létrehozni. Azonos alapelemeket kezdtek el készíteni, melyeket egymáshoz képest kicsit elmozdítva rögzítettek, így íves forma alakult ki összeállításukkor. A rögzítési mód megváltoztatása az ív megfordításának lehetőségét is biztosította, egy köztes elem, majd pedig egy tükörkép elem segítségével. Koncepciójukban így a monotonitás és a spontaneitás egyszerre szerepel, azonos elemekből véletlenszerűen kialakítható rendszert hoztak létre. A végleges forma kérdését az utolsó pillanatig nyitva hagyták, majd a csórompusztai réten kígyószerű alakzatot állítottak össze.

 

1.7. Emberek

Csoportvezető: Pozsár Péter - kurátor, építész, Újirány csoport

Csapattagok: Gaczek Fanni, Harcsa Dia, Mészáros Zsuzsanna
Az egyik filmes csapat munkája inspirálta ezt a projektet, ahol a stábnak fa focicsapatra volt szüksége. A film később változott, így a figurákra már nem tartottak igényt, de az építészek ezen a nyomon haladtak tovább. Először készült egy prototípus ami 1:1 léptékű kísérlet volt arra, hogy milyen eszközökkel lehet egy emberi alakot leképezni. Ezután izgalmas feladatnak tűnt a nagyítás, mely során kétszeres léptékre nagyították a tervezett figurákat. Arra is törekedtek, hogy ha lehet, két teljesen eltérő karakterű installáció készüljön, amin modellezni, elemezni lehet az emberi test arányait, torzulásait. Az építésre pedig, csak lopott időkben volt lehetőségük, ezért is olyan büszkék az alkotók a végeredményre.

 

2.    TIPO

A tipográfia workshopra érkező csapatok közös projektekben is részt vettek, például esténként neoncsövek és biciklilámpák segítségével fényfestéssel kísérleteztek. Fő céljuk a véletlenszerű alakzatok létrehozása volt, lendületek és betűk megjelenítése látványosan. Ezen felül a hétvégén Csórompusztára érkező családosok gyerekeinek segítettek a maradék faanyagokból készült hajóik kifestésében is. Szintén közös munka keretében minden résztvevő számára mintáztak pólókat a Naske László csapata által tervezett betűkből.

 

2.1. A betű bárkája

Csoportvezető: Horváth Janisz, grafikus

Csapattagok: Bálizs Ancsa, Narr Vanessa Lenka, Nádi Boglárka, Vadócz Balázs

Kalligráfiai kísérletezéseik alatt született meg a koncepciójuk, egy bárka alakzatra fűztek fel kalligráfiákkal teleírt szalagokat. Az alapötletet néhány öreg fagerenda adta, melyekre a falécekből felépítettek egy szerkezetet, melynek elemeit körbetekerték és ez által egy belső teret hoztak létre, az "A betű bárkáját", ahol a pihenésre vágyó elmerülhet a nyugalomban az egyes szövegrészek értelmének keresése nélkül. A csoport e munkán felül beintegrálódott Cseh Andrásék wood-os koncepciójába is, egy 240x40 cm-es vászonra készítettek kalligráfiákat, mely a kapolcsi főtéren található installáció részét képezi.

 

2.2. Land Art betűkészlet

Csoportvezető: Naske László, grafikus

Csapattagok: Bogányi Gergely, Buzás Aliz, Tasnádi Zsófi, Varga Tünde

A csapat a land art művészeti irányzatból indult ki, amit tipográfiához és nyomdai technológiákhoz kapcsoltak koncepciójukban. Fából készült alapformákat előzetesen elegyengetett és vízzel benedvesített földbe nyomtak bele, majd az ötletet továbbfejlesztve egy teljes betűkészletet alkottak meg faanyagból. Saját tervezésű karaktereikkel, az egyéni és csoportos alkotást kapcsolták össze. A betűk legyártása után vászonra is és egyedi pólókra is rányomták betűiket, amelyeken a fa erezetének részletei is kirajzolódtak, így a grafikai eljárás nagyobb hangsúlyt kapott.

 

2.3. Ebéd!

Csoportvezető: Jancsó Áron, grafikus

Csapattagok: Bogó Krisztina, Magda Péter, Karácsonyi Gabriella

Már az első napokban két ötlet is felmerült, melyekben a tipográfián felül a faanyagnak is nagy szerepe volt. Első projektjük egy 40x40 mm-es falécekből álló absztakt szobor, amelynél az "ebéd" feliratot egy pixelekből összeálló betűtípussal rajzolták ki. Ezt az installációt befestették és egy keretre erősítették fel, úgy, hogy a nap árnyéka pontban 1 órakor rajzolja ki az ebéd feliratot, a nap többi részében pedig csupán véletlenszerű árnyékokat mutasson magából. Másik projektjük egy 8m magas A-betű megalkotása volt, mely fa alapszerkezetére V-alakban kivágott papírokat ragasztottak, amit a szél folyamatosan mozgat.

(A felhős idő miatt pénteken az árnyékhatás sajnos nem érvényesült. Az egész heti rekkenő hőség utáni esős-szeles idő az A betűről a papír elemeket sajnos letépte.)

 

3.    FILM

A csapatoknak a kapolcsi környezetre reflektálva kellett dolgozniuk, a környékbeli helyszínek megjelenítésével és falubeli, valamint táborbeli szereplők bevonásával. A csoportok vezetői közös koncepciójukban igyekeztek a színészeknek kihívást jelentő karaktereket kitalálni, mellyel az adott idő alatt ők jól tudnak azonosulni. Az alaptörténeteket a csapatok az alkotóhét első napjaiban dolgozták fel és alakították ki együttes munkával, ismerkedéssel egybekötve. A filmes workshop részben mesterkurzusként is működött, a csoportvezetők szerepe ugyanis itt inkább a koordinálás és rávezetés volt, a résztvevők számára olyan szituációk és feladatok megteremtése, melyekből tanulhatnak.

 

3.1. Love Punnanny

Csoportvezető: Nagy Dénes - filmrendező

Csapattagok: Costache Adrian, Vargha Márk Péter, Czakó Julianna

Tábori létet vette alapul a csapat, az egyik csoportvezető késve, csak a hét közepén érkezik meg, azzal a céllal, hogy bevallja nemrégiben kiderült terhességét az apának, a táborvezetőnek, aki azonban a családjával érkezett, ám erre nem nyílik lehetősége, ezért a táborból e nélkül távozik.

A film:

 

3.2. Cím nélkül

Csoportvezető: Nagy Viktor Oszkár - filmrendező

Csapattagok: Ivacsics Bálint, Becsey Kristóf, Formán Bálint

A történet egy egykoron tehetséges focista kerékbe tört karrierje utáni felépülését és visszatérését mutatja be. Sikeres alkohol elvonókúra után egy apró falucskában próbál szerencsét, ahol helyiekből álló focicsapatot verbuvál össze.

A film:

 

3.3.

Csoportvezető: Réthelyi András- filmrendező, színész

Csapattagok: Jahoda Réka, Bálint Dániel, Béli Ádám

Főszereplője egy fiú, aki egy kósza hír hallatán elindul felkeresni halottnak hitt apját egy eldugott faluban.

A film:

 


 

A kapolcsi Művészetek Völgyének megnyitása júlis 15-én este 8-kor volt. Ezt megelőzően délután 4-kor a Hello Wood alkotásainak megtekintése, értékelése. Az eredeti szándék szerint a csigát csigamenetben a csigahordozók elvitték volna Csórompusztáról Kapolcsra a közúton a Malom-szigetre. Szervezési okokból azonban ez végül elmaradt, így a "csigamenetet" a csórompusztai réten sikerült megtartani.

Ezt követően az érdeklődők megszemlélhették az alkotásokat, amihez még kedvezett az időjárás, mert az ennek végén a főszervezők és a főtámogató részéről tartott beszédekre sajnos megérkezett az eső. Ez azonban senkinek nem szegte kedvét.

Végül a csiga nélkül, de csigamenetben az egész társaság átvonult a Művészetek Völgye megnyitására.

Érdekes és örömteli volt látni, hogy egyszerű falécekből milyen tárgyak készültek a Hello Wood keretében. Ezek hamarosan a Sziget Fesztiválon és később lehet hogy más eseményen is láthatóak lesznek.

 


 

A Hello Wood Fesztivál hivatalos honlapja: www.hellowood.eu

Facebook oldal: https://www.facebook.com/HelloWood

Hello Wood videoalbum: http://vimeo.com/album/1644728

Érdekes az eseményhez ez a hely is: www.flickr.com/photos/momeline

 

Résztvevő egyetemek: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), Nyugat-Magyarországi Egyetem (NYME), Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE), Kaposvári Egyetem (KE), Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE), Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), Debreceni Egyetem (DE), Szegedi Tudományegyetem (SZTE) valamint a University of Architecture and Urbanism Bucharest (UAUIM), a Kolozsvári Műszaki Egyetem és a Temesvári Műszaki Egyetem.

 

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhatott meg.
Köszönjük a hozzájárulást a Hello Wood támogatóinak és partnereinek: Kiemelt támogatóink a JAF Holz Kft., Sziget Fesztivál; támogatóink a Festool, DHL, Ringier Kiadó Magyarország, Huber Group Hungary, Rexfilm Kft. Cypress Nyomdai Szolgáltató Kft., Demax Művek Nyomdaipari Kft., Dunapack, Finnagora, Shopp

Médiapartnerek: kiemelt médiapartnerünk a hg.hu, médiapartnereink: Trend Guide, Octogon, designeast.eu, designpumpa.blog.hu, Építészfórum, PrintxBudavár Kiadó

Szöveg: Hello Wood sajtóanyag, némi kiegészítéssel MM részéről
Szerkesztés és képek: Mőcsényi Miklós

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.