FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-07-29

Nemzetközi fapiaci hírek - az ERDÉRT gyűjtésében

Az európai lap-lemez gyártás 51,1 millió m3-re nőtt | A német forgácslap export ismét meredeken visszaesett az első negyedévben | A Praktiker nevet változtat, és ismét fizet osztalékot | Az Egger még a második negyedév vége előtt be kívánja fejezni a Gagarin forgácslap üzem akvizícióját | Az OSB iránti kereslet csökkenése megnehezítette az áremelések végrehajtását

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Az európai lap-lemez gyártás 51,1 millió m3-re nőtt

A brüsszeli székhelyű európai lap-lemez szövetség (EPF) adatai szerint az elmúlt évben az európai lap-lemez gyártás 3%-kal nőtt az előző évhez képest, és elérte az 51,1 millió m3-t. A 2009-ben bekövetkezett 12%-os visszaesésnek így a gyártók csak egy részét tudták behozni. A 2010. évi termelés még mindig jelentősen elmarad a 2007. és 2008 évi szinttől. Az adatok nem tartalmazzák a Törökországban és Oroszországban gyártott mennyiségeket.

Az EPF közlése szerint az 51,0 millió m3 lap-lemez termékből 30,8 millió m3, azaz 60% forgácslap volt, 11,5 millió m3, azaz 23% MDF/HDF, és 3,6 millió m3, azaz 7% OSB volt.

Az EPF szerint az európai forgácslap- és MDF/HDF-gyártó kapacitások egyre szűkülnek az üzemek bezárása miatt. Tavaly a forgácslap-gyártó kapacitások például 3%-kal csökkentek. A szövetség szerint ebben nagy szerepet játszott az a tény, hogy Németországban, Franciaországban és Svédországban is bezártak üzemeket. Németországban a Pfleiderer egyik üzemét 2010 októberében zárták be, de a termelés már június végén leállt.

Ebben az évben az EPF arra számít, hogy még nagyobb mértékben, kb. 5%-kal fognak csökkenni az európai forgácslap-gyártó kapacitások. 2011-ben az EPF szerint több üzemet is be fognak zárni Németországban, miközben Franciaországban és Svédországban bővítik a kapacitásokat (Linex Panneaux S.A.S., Yvetot, +100.000 m3, illetve Swedspan Sweden AB, Hultsfred +100.000 m3). Ezek mellett érdemes még megemlíteni, hogy a török Kastamonu Entegre Agac San. Ve Tic A.S. áttelepített egy forgácslap-gyártó gépsort a romániai leányvállalatához, a Reghinben működő S.C. Prolemn S.A.-hoz (+480.000 m3). Németországban a Kronospan és a Pfleiderer is bezárt egy-egy üzemet 2010 decemberében, illetve ez év januárjában (Bischweierben, illetve Ebersdorf-Frieasau-ban). A változások következtében Európa forgácslap ipara 2009 óta először csökkent, kb. 200.000 m3-rel. Ezzel szemben 2008-ig az EPF statisztikáiban szereplő országok folyamatosan bővítették a kapacitásaikat. Az európai forgácslap-iparnak tavaly átlagosan 74%-os volt a kihasználtsága, mivel 45 millió m3 volt a kapacitása, és 30,8 millió m3 volt a termelése.

Az EPF becslései szerint az európai MDF/HDF-kapacitások tavaly 2%-kal nőttek, és elérték a 15,5 millió m3-t a 2009. évi kismértékű visszaesés után. Erre az évre 5%-os visszaesésre számítanak. 2011-re még nem tették közre a beruházási projektek listáját, annyit lehet tudni, hogy a Varioboard GmbH (Magdeburg) és a Pfleiderer (Nidda) be fognak zárni üzemeket, miközben a Swedspan Polska (Orla, Lengyelország) június végén be fog indítani egy vékony MDF lapokat gyártó üzemet. Az európai MDF/HDF-ipar kihasználtsága tavaly szintén 74%-os volt.

Ami az OSB-t illeti, tavaly 11%-kal 4,9 millió m3-re bővültek a gyártó kapacitások Európában, annak köszönhetően, hogy a Kronospan 2009 végén beindította az új üzemét a romániai Brassóban. Az Egger romániai üzemében is be fog indulni a gyártás, ennek az éves kapacitása kb. 300.000 m3 lesz. Az EPF statisztikáiban nem szerepel az a két törökországi és egy ukrajnai OSB-üzem, amelyek 2011 harmadik negyedévében kezdik majd meg a termelést. A 4,9 millió m3-es kapacitásukkal és a 3,6 millió m3-es termeléssel az európai OSB-gyártók átlagos kihasználtsága 74% körül mozgott.

A statisztikákból kiderült, hogy tavaly mind a forgácslapok, mind az MDF/HDF fogyasztása nőtt. A fogyasztás emelkedésének mértéke azonban még nem éri el a termelés bővülését. Az európai forgácslap-fogyasztás 2007-ben érte el a csúcsot 34,355 millió m3-rel, majd a következő két évben meredeken visszaesett, és tavaly 3,8%-os növekedéssel 28,5 millió m3-t ért el. Ezzel még mindig 11%-kal elmarad a 2008. évi mennyiségtől, és 17%-kal alacsonyabb, mint a 2007. évi mennyiség.

Az MDF/HDF fogyasztása tavaly 5%-kal 10,7 millió m3-re emelkedett, ebben az évben pedig újabb 1%-os növekedés várható. Az MDF/HDF fogyasztásában is a 2007. év volt a csúcs, 12,140 millió m3-rel. Ehhez képest 2010-ben 17%-kal alacsonyabb volt a fogyasztás. 2010-ben egyébként jelentősen megemelkedtek a költségek, és tartós faanyag-beszerzési gondok is fennálltak.


 

A Praktiker nevet változtat, és ismét fizet osztalékot

A Praktiker Bau- und Heimwerkermärkte Holding AG (Kirkel) Praktiker AG-ra fogja módosítani a nevét. Ezt a részvényesek hatodik rendes közgyűlésén határozták el, melyet 2011. május 27-én tartottak. A csoport igazgatótanácsának elnöke, Wolfgang Werner közölte, hogy a változtatás egyik fő oka az, hogy könnyebbé kívánják tenni a vállalat nevének felismerését a nem német nyelvterületeken is.

Ezen kívül a Praktiker részvényenként 10%-os osztalékot fog fizetni a 2010-es pénzügyi évre. Ezt szintén a részvényesek gyűlésén határozták el az igazgatótanács és a felügyelő bizottság javaslata alapján. Ennek alapján az előző két évhez hasonlóan a vállalat összesen 5,8 millió eurót fizet ki a részvényeseinek. 2007-ben a Praktiker részvényenként 45%-os osztalékot fizetett.

A 2010-es pénzügyi évben a Praktiker adózás előtti eredménye jelentősen, 44%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, és csak 35,3 millió eurót tett ki. A forgalom 5,9%-kal 3,448 milliárd euróra esett vissza. Ez a kedvezőtlen tendencia még 2011 első negyedévében is folytatódott. Ebben az időszakban a forgalom 10,9%-kal maradt el az előző év azonos időszakához képest, és 666,4 millió eurót tett ki. Az adózás előtti eredmény ennél nagyobb arányban csökkent, és -71,6 millió euró volt, tehát nőtt a veszteségük.

A csoport szerint a forgalom és az eredmény csökkenése elsősorban annak a döntésnek a következménye, hogy leállították az akciós értékesítéseket, és jelentős költséggel járt a Praktiker 2013 átszervezési program végrehajtása is.


 

Az Egger még a második negyedév vége előtt be kívánja fejezni a Gagarin forgácslap üzem akvizícióját

Az Egger osztrák laplemez-gyártó csoport (St. Johann) június végéig le kívánja zárni az orosz forgácslap gyártó, az OOO Gagarinszkij Fanernij Zavod (Gagarin, szmolenszki körzet) megvásárlását. A felek 2011. május 20-án írták alá a szerződéseket. Már csak az orosz versenyhivatal zöld jelzésére várnak, minden egyéb feltétel teljesült. A vételárat nem hozták nyilvánosságra. A felvásárlás következtében az Egger csoport majdnem háromszorosára fogja növelni az oroszországi gyártó kapacitásait. A Sujában található üzem, amelyet 2005-ben vásároltak, és amely OOO Egger Drevprodukt néven működik, kb. 250.000 m3-es éves kapacitással rendelkezik, és két gépsort üzemeltet. A sujai komplexumban két rövid ciklusú présgép is üzemel, melyet a Siempelkamp telepített. Ezek a gépek minden helyben gyártott natúr fogácslapot el tudnak látni bevonattal.

A Gagarin forgácslapüzem évente 500.000 m3 lapot képes gyártani egy olyan folyamatos gyártósoron, amelyet a német Dieffenbacher szállított. Ez a gépsor 2009-ben állt üzembe. Az üzem számára szükséges faanyag kb. 50%-át a saját tulajdonukban lévő 80.000 hektáros erdőből termelik ki. A natúr forgácslap üzem beindításával majdnem egy időben az üzem munkába állított három rövid ciklusú présgépet, melyet a Wemhöner szállított, és amelyeknek az éves bevonó kapacitása 20 millió m3. Az Egger meg fogja tartani a Gagarin üzemben dolgozó 500 alkalmazottat.

Az elmúlt hónapok során a Gagarin üzem jelenlegi tulajdonosa, a Syktyvkar Plywood Mill és a mögötte álló Baring Vostok Capital Parnters nevű moszkvai befektető cég számos érdeklődővel tárgyalt. Az Egger mellett érdeklődött még a Swedspan is, amely az Ikea csoport tagja, és Pozsonyban van a székhelye. Nem megerősített hírek szerint a Kronospan is érdeklődött.

Az orosz üzem megvásárlásával az Egger bővíti a kelet-európai tevékenységét, amely régóta szerepel a hosszú távú terveiben. A csoport sokáig tárgyalt egy fehérorosz gyár megvásárlásról is, de a sok probléma miatt végül ejtette ezt a tervet. A cég azt is bejelentette 2010 augusztusában, hogy két OSB-üzemet fog építeni Kelet-Európában, melyek közül az egyik a romániai Radócban lesz. Itt a termelés 2012 elején indulhat meg. A másik OSB üzemet egy meg nem nevezett oroszországi helyszínen akarták felépíteni. Az Egger szerint a Gagarin üzemben rengeteg szabad hely van még, tehát az OSB-üzemet akár ott is létre lehetne hozni. A sujai gyárban a következő fázis egy olyan üzem kialakítása lesz, amely vékony forgácslapokat fog gyártani. Ezt a gépsort az Egger a csődbe jutott német Wilhelm Mende cégtől vásárolta.


 

A német forgácslap export ismét meredeken visszaesett az első negyedévben

A német forgácslap exportban az elmúlt év második felében érzékelhető visszaesés 2011 első három hónapjában is folytatódott. A wiesbadeni német Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint az első negyedévben mind a natúr forgácslapok, mind a melaminnal bevont forgácslapok kivitele csökkent 2010 azonos időszakához képest.

A legnagyobb mértékben, 33%-kal a natúr forgácslapok kivitele esett vissza, így mindössze 176.875 m3-t tett ki. Gyakorlatilag minden fontos vásárló ország kevesebbet rendelt Németországból, mint az előző évben. Kizárólag Nagy-Britannia és Belgium rendelt többet, 38%-kal, illetve 18%-kal. A Lengyelországba és Dániába irányuló német szállítások például a tavalyi mennyiségnek a felét sem érték el. Franciaország, Svájc, Ausztria és Hollandia is sokkal kevesebbet vásárolt a német gyártóktól.


 

Az OSB iránti kereslet csökkenése megnehezítette az áremelések végrehajtását

Miután az év első négy hónapjában viszonylag stabil volt a forgalom, május elejétől kezdve számos európai piacon folyamatosan csökken az OSB iránti kereslet. Az OSB-gyártók szerint ez a tendencia a német nyelvű országok piacain a legszembetűnőbb, valamint néhány szomszédos kelet-európai országban. Ennél fogva a közép-európai OSB-gyártók által május közepétől tervezett áremeléseket nem lehetett végrehajtani, vagy csak részben. Néhány vállalat, amely május 1-jén 5-15 euró/m3-rel megemelte az árait, továbbra is ragaszkodik az eredeti terveihez. Az OSB-gyártók május első felében a kivárást választották, és egyelőre nem jelentettek be újabb emeléseket, inkább tartják a meglévő árakat. A közben jelentősen visszaesett kereslet és közelgő nyári szabadságok miatt újabb áremeléseket gyakorlatilag nem is lehetne keresztülvinni, legalábbis a belátható jövőben.

A gyártók és a vásárlók szerint számos egyéb piacon is egyre nyomottabbak az árak, és ez valószínűleg az egész nyárra jellemző lesz. Olaszországban és a Benelux-államokban már jó ideje ez a helyzet. Az olasz piacon tavasszal nem is lehetett emelni az OSB árát, annyira gyenge volt a kereslet több hónapon keresztül. Ennek következtében jelentős különbség alakult ki az olasz és a közép-európai piacokon alkalmazott árak között. Olaszországban az OSB ára jelenleg kb. 30 euró/m3-rel alacsonyabb, mint Közép-Európában.

Bár a kelet-európai piacok tavasszal biztató fejlődést mutattak, a fellendülés elmaradt a várakozásoktól. Az orosz piacon egyre erősebb verseny folyik az észak-amerikai szállítók és a Kronospan csoport lett vállalata között (SIA Bolderaja Ltd., Riga). Az utóbbi hetekben az orosz piacon olyan spekulációkat lehetett hallani, hogy a Bolderaja akár 20%-kal is csökkentheti az árait, mert így akarja visszaszerezni az észak-amerikai szállítókkal szemben elveszített piaci részesedését. Most úgy tűnik, hogy az árcsökkentés nem lesz ennyire drasztikus, de az európai OSB-gyártók szerint az orosz piac eddig meglehetősen jó árszintje sokat romlott.

A kanadai és az amerikai OSB-gyártók az utóbbi időben rugalmasabbá váltak az árképzésben, mivel április óta Észak-Amerikában is csökkennek az árak. Ezek a vállalatok állítólag mostanában Oroszországra, Ukrajnára és Törökországra koncentrálnak. Törökországban a kanadai szállítók előnyt élveznek az amerikai szállítókkal szemben, mert a kanadai importra csak 17%-os dömpingellenes adó érvényes, az amerikai importra pedig 24%-os.

A Japánban folyó rekonstrukció eddig még nem gyakorolt olyan jelentős hatást a globális OSB-piacokra, mint azt sokan várták. Bár az észak-amerikai OSB-gyártók valóban többet szállítottak Japánba, az utóbbi hetekben visszaesett a forgalom. Európából nem is nőtt jelentősen az OSB kivitele Japánba. Az európai piacok váratlan és jelentős visszaesése lehetővé teheti az európai OSB-gyártók számára, hogy ismét nagyobb mennyiségeket exportáljanak Japánba vagy más ázsiai országokba.

Az európai piacokon május óta megfigyelhető keresletcsökkenés már a szállítási határidők rövidüléséből és látható. Április végén az európai OSB-gyártók már három-négy hetes szállítási határidőket vállaltak, de előfordult ennél hosszabb határidő is. Most számos gyártó ismét tud rövid határidővel szállítani, ami azt jelenti, hogy tíz napon vagy két héten belül. A csaphornyos lapok szállítási határideje is rövidebbé vált. Ha a kereslet a következő hetekben is csökken, egy-két gyártó vissza kívánja fogni a termelést a nyáron, hogy stabilizálja a piacot. Konkrét döntések azonban még nem születtek.

 

 

Rovatunk támogatója:

ERDÉRT Lap-Lemez Lombker Kft.


Forrás: ERDÉRT

 

Kapcsólódó cikk a FATÁJban:

Nemzetközi fapiaci hírek - az ERDÉRT gyűjtésében (2011-05-19)

 

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.