FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-08-03

Környezetszennyezésért bírságot kapott a bútorgyár

Tudatosan szegte meg a levegővédelemmel kapcsolatos szabályokat, ezzel súlyos környezetszennyezést valósított meg a zalaegerszegi Mertschenk Zala Bútor Termelő Kft., így jogszerű volt az első fokon kiszabott 300 ezer forint összegű bírság.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Kovács Tibor a kazánok kéményeit mutatja, onnan szokott rendszeresen érkezni a fojtó füst - Fotó: Arany Gábor

Ezt állapította meg a napokban hozott másodfokú határozatában a megyei kormányhivatal hatósági főosztálya, miután a cég fellebbezett a megyeszékhelyi jegyző elmarasztaló határozata ellen. Lapunkban többször foglalkoztunk a közelben élők panasza alapján a cég levegőszennyezésével. Sokak véleménye szerint a kazánokba hulladékok is kerülhetnek - legalábbis a kéményből távozó füst színe és szaga alapján erre gondolnak. Májusban a szombathelyi székhelyű környezetvédelmi hatóság és a megyeszékhelyi önkormányzat munkatársai ellenőriztek a Mertschenk Zala Bútor Termelő Kft. által üzemeltett részlegben. Ekkor azt tapasztalták, hogy a korpus-üzemben, a kazánban ragasztott bútorlapot, laminált és kasírozott laphulladékot is elégettek. A kazánházi tárolóban pedig jelentős mennyiségű ilyen anyagot találtak. Emiatt alappal volt feltételezhető, hogy hulladékot is elégettek, miközben ezt jogszabály is tiltja és bírsággal szankcionálja. Mivel a cég a szabályokat megsértette, a hulladék égetésére engedéllyel nem rendelkezett, ezért 300 ezer forint bírságot szabott ki az első fokon eljáró jegyző.

Bár a kormányrendelet kimondja, hogy a bírság összege akár 75 százalékkal is csökkenthető, ám erre a másodfokon eljáró hatóság nem látott lehetőséget, annak ellenére, hogy a cég hasonló szabálytalanságért korábban nem volt büntetve. Tavaly ugyan már volt eljárás a Mertschenk Zala Bútor Termelő Kft. ellen, de azért, mert az energiatermelő berendezéseket mint szennyező pontforrást nem engedélyeztették, nem volt levegőtisztaság-védelmi engedélyük. Akkor nem találtak olyan anyagot, amelynek elégetése szabálytalan lett volna. A környezetvédelmi hatóság tavaly októberben a kiszabható bírság felét, 1,8 millió forintot rótta ki a cégre az ellen is fellebbezett a cég.

Most a másodfokon eljáró hatóság annyiban módosított a határozaton, hogy nem szennyezett, illetve vegyi anyaggal nem kezelt fahulladékra az égetési tilalom nem vonatkozik. Egyben felhívta a figyelmet: a határozat végrehajtását az elsőfokú környezetvédelmi hatóság köteles kikényszeríteni. Ez azt is jelenti, hogy az ellenőrzés és szükség esetén a bírság is bármikor megismételhető.

Forrás: ZalaiHírlap

FATÁJ kiegészítés: a Mertschenk Zala Bútor Kft (adószám: 13810971-2-20) ellen 2009. április 27-e óta felszámolási eljárás folyik. A hatályos cégbírósági bejegyzések alapján jelenleg 71 alkalmazottja van a vállalkozásnak.

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.