FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-08-12

Fizetés nélkül maradtak az erőművek dolgozói

Kazincbarcika, Tiszapalkonya - Kétszáznál is több család került nehéz helyzetbe az amerikai energetikai cég fizetésképtelensége miatt.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Hónapokkal ezelőtt a berentei polgármesteri hivatal előtt demonstráltak a sorsukért aggódó dolgozók / Fotó: ÉM

A cég fizetésképtelensége miatt nem kapták meg július havi járandóságukat az AES borsodi és tiszapalkonyai erőművének dolgozói - tájékoztatta lapunkat a pórul járt alkalmazottak egyike, amit a cég szakszervezeti titkára is megerősített. A két erőműben összesen több mint kétszáz ember dolgozik - 123 a berentei, körülbelül 95 a tiszapalkonyai erőműben -, akiknek egyelőre reményük sincs rá, hogy hozzájutnak a pénzükhöz.

 

Tóth Lajos szakszervezeti titkár elmondása szerint a Borsodi Hőerőművet 1996-ban privatizáló AES Corporation, ami már akkor jelezte, hogy nincs szükségük a hőerőmű valamennyi dolgozójára, ezért kidolgoztak egy önkéntes távozási csomagot, amivel akkor 356 dolgozó élt. A következő két évben újabb 162 ember távozott az erőműtől, de valamennyien a kft. kollektív szerződése alapján. Mivel a cég alapelveivel - biztonság, tisztesség, elkötelezettség, kiválóságra törekvés, munkahelyi jókedv - az itt maradó dolgozók azonosulni tudtak, az utolsó pillanatig lojálisak maradtak a céghez - hangsúlyozta Tóth Lajos.

 

Összehúzott nadrágszíj

A tulajdonos a rossz gazdasági helyzetre hivatkozva ez év januárjában először az étkezési utalványt vonta el a dolgozóktól, elmaradt a béremelés, majd Stephen Robelt Corwell, a cég területi igazgatója bejelentette, hogy a részvényesek nem kívánják tovább üzemeltetni az erőművet.

Az AES március 4-én kérelmet nyújtott be a jogutód nélküli megszűnés előzetes jóváhagyása iránt, a hónap végén pedig szüneteltetési engedélyt kért a Magyar Energetikai Hivataltól (MEH). Ezt június végén fogadta el az energiahivatal. Az erőműveket május elején eladták a Civis Capital Zrt.-nek; az ügyletet augusztus nyolcadikáig kellett volna engedélyeznie a Magyar Energetikai Hivatalnak, azonban az eljárás határidejét harminc nappal meghosszabbították. Az utolsó üzemelő kazánt június másodikán állították le, majd 21-én a dolgozók döntő többségét állásidőre küldték.

A cég képviselője személyes levélben biztosít minden dolgozót arról, hogy az állásidőre mindenkit megillet a nettó jövedelme, amit meg is fog kapni.

Az AES július 7-én kért csődvédelmet a megyei bíróságtól, de az e hónapra járó béreket már nem utalták át a dolgozóknak. "Megpróbáltunk minden törvényes utat betartani, de az energetikai hivatalnál nagyon lassan mennek a dolgok, nem értjük miért!" - tette hozzá Tóth Lajos. Jelenleg nincs termelés sem a tiszapalkonyai, sem a borsodi erőműben, mindkét telephelyet a dolgozók őrzik, mert a biztonsági szolgálatnak sem fizetett a cég az elmúlt hónapban.

 

Tóth Lajos elmondta még: csupán egy homályos ígéretet kaptak a dolgozók, hogy augusztus végén vagy szeptember elején pénzhez jut a kft., abból fi etik ki az elmaradt béreket.

Természetesen kerestük a cég képviselőit, de lapzártánkig nem értük el. A fejleményekre még visszatérünk.

Forrás: BorsodOnline

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.