FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-08-15

Hőség és aszály: az erdők is szenvednek

Néhány nap verőfényes forróság, és az utak mentén álló fákon máris a kiszáradás jeleit véljük felfedezni. - Veszélybe kerülhetnek erdeink? - Limp Tibort kérdeztük a Kisalföldi Erdőgazdaság győri erdészetéről.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Elsősorban a homokos talajon vannak veszélyben az új telepítések. Fotó: B. A.

 

- Elsősorban az új telepítéseket sanyargatja a hőség és az aszály, látványos pusztulásról azonban szerencsére nem kell még beszámolni - tudtuk meg az igazgatótól. - Az viszont már látható, hogy néhány idei erdősítés a túlélési képessége határán van - tette hozzá.

 

Az idősebb, mélyebben gyökerező erdőket egyelőre nem fenyegeti a kiszáradás veszélye, még ha mutatkoznak is rajtuk a tikkadtság jelei. Az aszályos évekre a hazai erdők az évente képződő fatömeg csökkenésével válaszolnak.

 

A győri erdészet évente mintegy 130 hektár erdőt telepít újra, közte nagyjából 10-10 hektár a tölgy és a kőris, húsz a fenyő, harminc a hazai nyár - nemes nyarat már csak keveset ültetnek -, a harminc hektárról letermelt akácot pedig sarjról hagyják megújulni. Sok az ártéri terület, ezért nemcsak az aszály, hanem a kiszámíthatatlanul érkező árhullámok is veszélyeztethetik a telepítéseiket. Helyi specialitás, hogy a túlélési esély a folyók hordalékának minőségétől is függ: mind a Rábán, mind a Dunán érkezhetolyan árhullám, amelyiknek a mikronméretű lebegő hordaléka eltömíti a csemeték leveleinek légzőnyílásait.

 

Az áradás viszont az idén elmaradt. Limp Tibor elmondta, ötvenéves, gyermekkora óta járja az ártereket, de arra még nem volt példa, hogy ilyenkor egy szúnyog se csípje meg...

 

- Az aszályos időjárás miatt elszenvedett károkról őszre tudunk csak reális képet adni - fejezte be tájékoztatóját az erdészet igazgatója.

Forrás: Kisalföld

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.