FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-08-19

Ragasztóanyagok modifikált faanyagokhoz

A faiparban dolgozó kutatók folyamatosan törekszenek arra, hogy a bútoriparban, épületasztalos-iparban felhasznált és beépített faanyag minél jobban ellenálljon a szélsőséges igénybevételeknek. Iyen irányú törekvés a fa termikus kezelése, impregnálása különféle vegyszerekkel - mint pl. acetilezés, dimetilol-dihidroxietilénkarbamidos kezelés, viasszal való impregnálás.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Jowacoll 102.49 ragasztóanyaggal és Jowat 195.60 edzővel ragasztva

Az ily módon kezelt, módosított faanyagok ragasztása újabb feladat elé állítja a ragasztóanyag-gyártókat. A Jowat szakemberei ezen a területen is jelentős eredményeket értek el.

A különböző márkanévvel jelölt modifikált faanyagok - mint pl. az AccoyaTM, Belmadur vagy TMT - tulajdonságai jelentősen eltérnek a kiinduló, természetes faanyag tulajdonságaitól.

Ezeket az új anyagokat az ablakgyártásban egyre gyakrabban keresik - a természetesen nőtt faanyaggal való kombinációs ragasztás céljából is. A modifikált faanyagnak sok tekintetben eltérő, kedvezőbb tulajdonságai vannak a természetes faanyaghoz képest, pl. jobb a méretstabilitása vízfelvétel, száradás során és sokkal kisebbek a klimatikus változások hatására fellépő feszültségek.


Hagyományos 2KD4 ragasztóanyaggal ragasztva

Természetesen az így kezelt fának a megszokott faanyagok felhasználásával csereszabatosnak kell lennie, fontos, hogy ugyanúgy megmunkálható, ragasztható legyen. Csak olyan ragasztóanyagokat szabad felhasználni, amelyek megfelelnek az olyan korszerű követelményeknek, mint az EN 204/205 szabvány szerinti D3/D4 minőségű ragasztás vagy a hőállóság, melyet az EN 14257(WATT91) szabvány ír elő. Éppen így meg kell felelniük a 2010 márciusában életbe léptetett új szabvány, a DIN SPEC 1140/DIN CEN/TS 13307-2 (1) - "Élfák és félkész profilok nem teherhordó szerkezetekhez" előírásainak. Ezek mellett figyelembe kell venni, hogy a csökkentett nedvszívó képesség miatt a diszperziós ragasztókkal való ragasztás megnövelheti a présidőt. Ezek az új követelmények problémamentesen megoldhatóak az EPI (Emulzió-polimer-izocianát) ragasztóval - márkaneve Jowacoll 102.49 -, amihez szükséges még 15% 195.60 típusú edző. A kimagaslóan jó ragasztási szilárdság mellett a ragasztó magas szárazanyag-tartalma miatt a kikötési idő változása alig észrevehető. A Jowat 195.60 térhálósító 15%-os hozzáadása - mely izocianát-térhálósító a kémiai kötést segíti - a ragasztó termoplasztikus viselkedését jelentősen csökkenti. Eredményként egy nagyon tartós, a nyári hőterheléssel szemben nagymértékben ellenálló kötést kapunk.

 

További információ:

Greenteam Kft.

9700 Szombathely, Varasd u. 16.
Tel.: (94) 510-830

(x) faipar.hu

Kapcsolódó írások a FATÁJban:

Jowatherm - speciális olvadékragasztó profilbevonáshoz, élzáráshoz (2011-0-24)

Magas hőfoknak is ellenáll - Jowat olvadékragasztó (2010-04-14)

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.