FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-08-23

Átadták a Model Home 2020 kísérleti program utolsó előtti, ötödik épületét, a CarbonLight Homes aktívházat

A napokban adták át az Egyesült Királyságbeli Rothwellben a CarbonLight Homes elnevezésű aktív-ikerházat. A csúcstechnológiával tervezett és kivitelezett épület az első olyan megvalósult projekt a szigetországban, mely megfelel a brit kormány zéró széndioxid-kibocsátás követelményeinek.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A különleges ikerházat - amely a VELUX Cégcsoport Model Home 2020 kísérleti programjának ötödik aktívháza Európában - a július elején Londonban megrendezett Brit Otthonok Versenyén (British Homes Awards) az Építési Technológiák Innovációs Díjával (Innovation Award for Building Technology) tüntették ki.

 

A VELUX Cégcsoport a következő generáció épülettervezési elképzeléseit támogatva indította útjára 2009-ben Model Home 2020 elnevezésű kísérleti projektjét. A program során a Cégcsoport összesen hat, a fenntartható építkezés jegyében készülő házat épít fel partnerei segítségével Európában: az eddig elkészült kísérleti épületek között egyetemi épület, valamint újépítésű és felújított családi házak szerepelnek.

A most elkészült CarbonLight Homes (Széndioxid-semleges Otthonok) elnevezésű aktívház érdekessége, hogy az Egyesült Királyságban elterjedt környezettudatos építési projektek szokásával szemben ez az ikerház nem csupán prototípus, hanem valódi otthonként, több család számára készült. Éppen ezért a tervezők és kivitelezők kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy olyan épületegyüttest hozzanak létre, amelyben igazi élmény lakni: kényelmes, jelentősen javítja a benne élők életminőségét, ugyanakkor egyszerű felépíteni és megfizethető is.

Köztudott, hogy az emberek egészgégére és közérzetére jótékony hatással van a sok napfény és a friss levegő. A belső térben létrehozható természetes megvilágítás mértékét a "világítási tényezővel" (daylight factor) határozzák meg, mely százalékban fejezi ki, hogy a belső térben a külső fénymennyiség mekkora része érvényesül. Nagyon jól megvilágított térről beszélünk, ha a bevilágítási tényező eléri vagy meghaladja az 5%-ot. A CarbonLight Homes két lakását úgy alakították ki, hogy átlagosan legalább 5%-os világítási tényezővel rendelkezzen. Ez az érték háromszor akkora, mint az Egyesült Királyság "Fenntartható Otthonok Szabályrendszere" (Code of Sustainable Homes) című dokumentumban meghatározott szükséges világítási tényező.

Mint azt Tornóczky Mónika, a VELUX Magyarország Kft. építésze elmondta: "Az energiahatékonyság optimalizálásával, a napkollektorok és hőszivattyúk alkalmazásával sikerült a CarbonLight Homes lakások széndioxid-kibocsátását 70%-kal csökkenteni. A fennmaradó 30% megtakarítást úgy érik el, hogy az épület környezetében található lakóépületek energiahatékonyságát növelik meg a tető hőszigetelésével. A beruházás szén-dioxid egyenlegét így kívánják 0%-ra csökkenteni."

A kellemes beltéri klíma és friss levegő természetes és gépi szellőztetés útján is biztosított az ikerház mindkét lakásában: nyáron a friss levegő keringetésével és az ablakok nyitásával kellemes hűvös van a szobákban. A hideg évszakokban a napkollektoros fűtési igények egy innovatív gépi szellőztető rendszer segítségével, hővisszanyerés útján csökkenthetőek; a rendszer friss levegőt áramoltat az épületbe, és azt a konyhából és fürdőszobából nyert hő segítségével melegíti fel.

 

A CarbonLight Homes épületet július elején Londonban megrendezett Brit Otthonok Versenyén (British Homes Awards) az Építési Technológiák Innovációs Díjával (Innovation Award for Building Technology) tüntették ki.

Forrás: PasszívházMagazin

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.