FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-08-25

Együttműködnek a horvát és a magyar edészek

Horvát vendégeket lát vendégül hazánkban az Országos Erdészeti Egyesület zalaegerszegi csoportja. Három napon keresztül közösen ismerkednek a pannon táj sajátos viszonyaival, de a találkozó a szakmai együttműködés mellett az emberi kapcsolatok elmélyítését is szolgálja.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A magyar szakemberek (magyar) pálinkával várták a horvát vendégeket. Az együttműködés 4 éve kezdôdött - Fotó: Gyuricza Ferenc

Szerdán délelőtt tíz óra tájban a letenyei fúvószenekar műsora fogadta a letenyei határátkelőre érkező horvát vendégeket, majd egy gyors koccintást követően indult is tovább a busz, hiszen a nagykapornaki Remetekertbe várták a szomszédos ország szakembereit.

- Az Országos Erdészeti Egyesület zalaegerszegi csoportja és a Sisaki Erdőgazdaság immár négy éve működik együtt, de a kapcsolat ennél jóval régebbre vezethető vissza - mondta Vissi Géza, a magyarországi szervezet titkára. - Évente találkozókat tartunk, hol Horvátországban, hol nálunk. Most mi vagyunk a fogadó fél, 25 horvát szakember érkezik hozzánk, hogy az aktuális kérdéseket megvitassuk, illetve átadjuk egymásnak a szakmai tapasztalatokat. Mindez azért is fontos, mert a horvát és magyar erdészeti kultúra közös gyökerekből fakad. A tervezett erdőgazdálkodás ugyanis a XIX. század derekán vette kezdetét, amikor a két nemzet még azonos országban élt együtt.

 

A találkozó szervezője, a csesztregi Varga István szerint most inkább a magyar szakemberek tudnak segítséget nyújtani horvát kollégáiknak, mert a szomszédos ország még előtte áll azon európai uniós jogharmonizációs feladatoknak, amelyeket hazánk a 2004-es csatlakozása előtt már véghezvitt. A magyar erdészeti egyesület e szakterületen tud hasznos tanácsokat adni.

Ezt a Sisaki Erdőgazdaság igazgatója, Zvonko Rozic is megerősítette, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy olyan szakmai kérdésekre is közösen keresik a választ, mint a kocsányos tölgyek száradásának feltételezett oka vagy a vadgazdálkodás aktuális problémái.

- Horvátországban 16 erdőgazdaság van - mondta Zvonko Rozic. - A sisaki ugyanúgy a pannon-síkságon helyezkedik el, mint a magyarországi part- nerünk területe. Az elmúlt évek során éppen ezért nagyon sok hasznos információt tudtunk egymásnak átadni, de a szakmai együttműködés mellett természetesen az emberi, baráti kapcsolatok ápolására is volt lehetőség.

A szakmai program a veszprémi Verga Zrt. és a Zalaerdő Zrt. támogatásával, a két erdőgazdaság területén zajlik.

A három nap során a horvát szakemberek és magyar vendéglátóik ellátogatnak a nagykapornaki Remetekertbe és a zirci erdészeti igazgatóság területére.

A szakmai programok mellett felkeresik a zirci apátságot, a keszthelyi múzeumokat, illetve egy balatoni hajókiránduláson is részt vesznek.

A gasztronómiai rendezvények egy része Csopakon zajlik, ahol többek között borkóstoló várja az erdészeket.

A kánikulára való tekintettel a vendéglátók egy hévízi fürdőzést is beiktattak a programba.

Forrás: ZalaiHírlap

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.