FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-08-29

Az országos faölelési rekord a KEFAG Zrt. kisszállási erdejében duplázódott

Az ötnapos Homokháti Hungária Kupa Nemzetközi Tájékozódási Futóversenyre jelentkező mintegy 1180 jelentkező közül, 2011. augusztus 18-án délelőtt 09:30-09:40 között legalább 700-an végezték el a szabályos faölelést. Az 1740 óta számon tartott demonstráció során ez alkalommal a 21 országból érkezők megduplázták az eddigi 329-es magyarországi rekordot.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Sulyok Ferenccel a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk az ünnepélyes esemény után:

 

 

Miként fogadták a szervezők faölelési rekordkísérletét?

Örömünkre szolgált, hogy a verseny szervezői egy kezelésünkben lévő erdőt választották helyszínül, melynek során eddig nem látott létszámban megölelték a KEFAG fáit. Külön öröm a számomra, hogy az esemény mozgatója már nem az a körülmény, ahonnan eredetileg az erdőirtások miatt radikálisan tiltakozó mozgalom elindult, hanem a tartamos erdőgazdálkodásnak köszönhetően a fák ölelése a fák iránti tisztelet kifejezésének, valamint a spirituális feltöltődésnek az eszköze.

Mi a különbség az erdőirtás és a fakitermelés között?

Hasonlít a bogár és a rovar különbségére, minden erdőirtás fakitermelés, de nem minden fakitermelés erdőirtás. Az irtás az a végleges eltüntetése az erdőnek, a fakitermelés pedig a normál gazdálkodás része. A lényegi különbség tehát az, hogy a fák kitermelését követően megtörténik-e az erdő megújítása, vagy sem. Társaságunk erdeiben 100 százalékban megtörténik a megújítás.

 

Mit kell tudni a faölelési rekord helyszínéről?

Ez egy 25 éves elegyes fenyőerdő, zömében erdei- és feketefenyőből áll, de megtalálható benne a szürke nyár és az akác is. Az erdő faanyagtermelési célt szolgál, 50 éves korában lesz vágásérett, azaz ezt az erdőnket még terv szerint 25 évig neveljük, majd a letermelését követően felújítjuk.

 

Ha a KEFAG itt nem végezné a tevékenységét, akkor itt futóhomok, vagyis sivatag lenne?

Itt, ezen a hihetetlenül sovány homokon - korábbi futóhomokon - ahol az erdő termőhelyét tekintve már a határon van, az erdészek munkájának köszönhetően sikerült egy olyan növénykultúrát létrehozni, mely önmagában is értéket jelent, de a megtermelődő faanyag mellett folyamatosan egyéb, pénzben nehezen kifejezhető szolgáltatásokat is nyújt pl. a talajvédelem és levegővédelem terén. Nem mellékesen, az erdőgazdálkodás nagyon sok vidéki munkahelyet teremt és megtart.

Tevékenységünkkel kapcsolatban fontos tudni azt, hogy az ilyen erdők önmaguktól nem képesek megújulni. A kezeletlen erdők fái elkezdenek pusztulni, megritkulnak, majd az erdő egyre ligetesebbé válik és szerencsésebb helyzetben gyeppé alakul, rosszabb esetben sivár homoktengerré.

Az előző hazai faölelési rekordok a Normafánál és Sopronban voltak, ma itt megduplázták a korábbi rekordot, mit jelent ez a KEFAG Zrt.-nek?

Társaságunk számára a faölelési rekordnak abban van a jelentősége, hogy az alföldi erdők ismertsége gyarapodik és remélhetőleg elismertsége fokozódik. A faölelést is magába foglaló nemzetközi tájékozódási futóverseny helyszíne kapcsán pedig saját tapasztalatom alapján is elmondhatom, hogy az igazi kihívást a tájfutó számára nem a domb és hegyvidéki terep jelenti. A buckás tájon lehet azzal szembesülni, hogy itt a tájékozódás a csekély szintkülönbségek miatt sokkal nehezebb, de az orientáló hegycsúcsok, gerincek és völgyek hiánya mellett talán még ennél is nagyobb feladatot jelent a laza, süppedős homokos talajon történő futás, nem is beszélve ennek a tájnak a klímájáról!

 

Mennyire fontos a KEFAG Zrt. számára, hogy az ilyen közösségi jellegű események támogatását is felvállalja?

A KEFAG Zrt. által kezelt erdők, kevés kivételtől eltekintve, szabadon látogathatóak. Ez azt jelenti, hogy bárki, bármikor megtekintheti a mi munkánkat. Ebből adódóan célunk az, hogy meglegyenek, illetve minél szorosabbá váljanak kapcsolataink a természetjárókkal, az erdeinkben sportolókkal.

Egy tájfutó verseny megrendezésének talán a legfontosabb az eleme az aktuális térkép egy adott területről. Kecskeméten például most alakult egy tájfutó egyesület, de nagyon erősek a kalocsaiak is. Gondoltak-e rá, hogy szoros kapcsolatot alakítsanak ki velük, mondjuk a térképek előkészítésével?

A társaságunk székhelye Kecskeméten van, de erdeink Kecskeméttől Tompáig, Solttól Lakitelekig terülnek el, amelyek közül egyformán kedves mindegyik. Ahol azt tapasztaljuk, hogy a kezelésünkben lévő területen szükség lenne a térképek megújítására, ott azt lehetőség szerint támogatjuk, hiszen a kisszállási erdőterület térképezését is a KEFAG Zrt. támogatásával valósították meg. A munka eredménye egy teljesen új tájfutó térkép, melyet az erdeinkben kikapcsolódni, felüdülni, sportolni vágyók még a rendezvényt követően is hosszú ideg használhatnak.


Forrás: Hírös Index

 

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.